Siirry sisältöön

Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

30.9.2022
Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

Hienoa, kun olet miettinyt äitisi kuntoutumisen tukemista. Aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuminen on yleensä pitkä prosessi. Kuntoutuminen on äitisi kohdalla vasta alkuvaiheessa. Kuntoutumista ja toipumista tapahtuu toivottavasti vielä pitkään.

Asia, joka kannattaa huomioida heti alussa on se, että sairastumiseen liittyy usein väsymystä, aivojen kuormittumista ja eri toimintojen hidastumista. Äitisi todennäköisesti väsyy vielä herkästi. Myös puhevaikeus turhauttaa valtavasti ja vie voimia. Turhautuminen kannattaa huomioida myös sanallisesti äitisi kanssa, esimerkiksi näin: ”tiedän, että tiedät, mitä haluat sanoa, mutta sanat eivät löydy” ja ”yritetään yhdessä, minä yritän auttaa”.

Moni afasian saanut on kertonut, että kun keskustelukumppani puhuu rauhassa ja tilanne on hälytön, hän myös itse puhuu ja ymmärtää paremmin. Miten voisitte luoda tällaisen mieluisan ja rauhallisen tilanteen äidillesi? Pitääkö hän esimerkiksi musiikista? Oman lempimusiikin kuunteleminen tutkitusti auttaa aivoverenkiertohäiriöistä toipumista. Seuraako hän aktiivisesti uutisia? Voisitte lukea yhdessä aluksi lehtien otsikoita tai selailla verkossa olevia selkouutisia. Kuvien avulla kommunikoidaan nykyään paljon. Katselkaa yhdessä vanhoja valokuvia ja jutelkaa niistä. Myös kartan ja ison kalenterin avulla syntyy usein spontaania keskustelua.

Afaattinen henkilö hyötyy siitä, että puhetta tuetaan erilaisin keinoin. Puheen tukena kannattaa käyttää osoittamista, eleitä ja rohkaista äitiäsikin kokeilemaan näitä. Aluksi kannattaa esittää kyllä/ei-kysymyksiä ja tarjota valmiita vaihtoehtoja kysymyksiin: ”Otatko ruokajuomaksi vettä/maitoa/piimää?" Vaihtoehtoja voi kirjoittaa tai piirtää paksulla tussilla ja pyytää osoittamaan oikeaa vaihtoehtoa paperilta.

Yleensä kannattaa lähteä liikkeelle yhdestä pienestä asiasta kerrallaan. Hiljalleen löydätte toivottavasti keinon kommunikoida tässä uudessa tilanteessa. Toivottavasti puheterapiakin alkaa pian. Voit myös halutessasi varata meiltä yhteisen verkossa toteutettavan afasianeuvonnan, jossa vinkkejä arkeen voidaan havainnollistaa käytännönläheisesti.

Puheterapeutti Krista Hoffström, Aivoliitto

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 3/2022.

Lisää aiheesta

  • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

    3.3.2023

    Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

  • Mitä tarkoittaa dysartria?

    7.3.2022

    Miten dysartria eroaa afasiasta?

  • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

    7.3.2022

    Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

  • Mikä helpottaisi keskustelua?

    26.11.2021

    Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

  • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

    26.11.2021

    Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?

  • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

    26.11.2021

    Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

  • Ymmärtämisen vaikeudet korostuvat väsyneenä

    26.11.2021

    Vaimollani oli aivoverenvuoto aivojen vasemmalla puolella ja fyysisesti hän on kuntoutunut melko hyvin. Käymme lenkillä päivittäin. Olen kuitenkin huomannut, että hän vastaa välillä aiheen ohi, kun keskustelemme. Eikö hän jaksa keskittyä vai mistä on kyse?

  • Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

    26.11.2021

    Yhdistyksessämme on mukana ihmisiä, joilla on afasia. He jäävät kuitenkin helposti ulos keskusteluista. Miten heidät saisi mukaan porukkaan?

  • Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

    26.11.2021

    Omaishoitajana saan aina kuulla, että itsestä kannattaa pitää huolta. Minua hieman ärsyttää tuo ohje, sillä aikaa ja voimavaroja itsestä huolehtimiseen ei tahdo olla ja olemme puolisoni kanssa tilanteessamme varsin yksin. Mietinkin, mistä tällaisessa tilanteessa voisi aloittaa?

  • Mitä voin tehdä, kun en pysy keskusteluissa mukana?

    26.11.2021

    En aina pysy keskusteluissa mukana, vaikka pyydän muita puhumaan rauhallisemmin. Mitä muuta voisin tehdä?