Siirry sisältöön

Tasapainoa kannattaa harjoittaa

3.3.2023
Tasapainoa kannattaa harjoittaa

Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

Tasapainon ylläpitäminen on monisyinen prosessi. Sitä säätelevät aistijärjestämät, joiden toiminta on hioutunut saumattomaksi. Aivot saavat informaatiota näön, tasapainoelimen ja asentotunnon kautta. Tätä tietoa yhdistelemällä aivot säätelevät toimintaamme, jotta liikkuminen on turvallista ja pystymme muokkaamaan toimintaa tasapainon horjuessa.

Tasapaino-ongelmia syntyy, jos yhdessäkin tasapainon säätelyyn osallistuvassa järjestelmässä on ongelmia. Lisäksi haasteita syntyy, jos ongelma on aivojen tietoa vastaanottavassa järjestelmässä pikkuaivoissa. Pikkuaivojen tehtävänä on huolehtia liikkeiden säätelystä ja tasapainosta. Myös lihasheikkous voi vaikeuttaa liikkumista ja tasapainon hallintaa

Aivoinfarktin jälkeen on yleistä, että tulee tasapainoongelmia. Ne voivat olla eriasteisia ja johtua eri syistä. Edellä mainittujen lisäksi voi olla kyse kehon epäsymmetriasta, jolloin toinen puoli voi olla heikompi kuin toinen.

Tasapainoa pystyy harjoittelemalla kehittämään. Esimerkiksi liikkuminen epätasaisilla alustoilla, kuten erilaisten tasapainotyynyjen päällä, on hyvää harjoitusta. Myös metsän epätasaisessa maastossa käveleminen tekee hyvää tasapainolle, samoin porraskävely.

Usein tasapainon heiketessä kävely muuttuu leveämmäksi, jotta tasapaino säilyisi paremmin. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota ja pyrkiä pitämään harjoituksissa jalat lähempänä toisiaan. Tähän voi kiinnittää huomiota myös ihan arkisissa toimissa, esimerkiksi hampaita pestessä. Se haastaa sopivasti tasapainoa. Voi myös yrittää seisoa yhdellä jalalla, mikä on jo melko haastavaa.

Myöskään lihasvoimaa ei kannata unohtaa. Erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihaksistot ovat tasapainolle tärkeitä, joten niistä kannattaa pitää huolta. Näin vartalon hallinta paranee. On tärkeää muistaa harjoitella turvallisesti ja pitää kiinni harjoitusten aikana esimerkiksi seinästä ja ottaa kaveri mukaan metsäretkelle. Tasapainotaitojen ylläpitäminen tekee kaikille hyvää.

Fysioterapeutti Eeva Lehterä, Aivoliitto

 

Lisää aiheesta