Kuntoutus

Kuntoutuskoira Sisun seurassa terapia sujuu

Koira-avusteinen fysioterapia tarjoaa AVH-kuntoutujalle sopivasti haasteita ja itsensä ylittämistä mutta myös naurua.

2/2017
Ulla ja Sisu_1

Shetlanninlammaskoira Sisulla on jälleen työpäivä Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa. Se makailee terapiahuoneessaan emäntänsä, fysioterapeutti Piia Mannisen lähellä ja odottaa seuraavan kuntoutujan saapumista.

 

Jälleennäkeminen Ulla Mattssonin kanssa on iloinen. Sisu hyppää häntä heiluen syliin tervehtimään.

 

− Pidän kovasti eläimistä, ja itselläni on kissoja. Ajatus koira-avusteisesta terapiasta kuulosti siis heti innostavalta. Ja hauskaa tämä on ollutkin: Sisun kanssa treenaamisen jälkeen hymy on huulilla koko päivän, Ulla Mattsson kertoo.

 

Muutaman vuoden takaisen aivoinfarktin jälkeen erilaiset kuntoutusmuodot ovat ehtineet tulla Ulla Mattsonille tutuiksi. Alkuvaiheessa Hatanpään sairaalan kävelyrobotti antoi uskoa siihen, että jonakin päivänä omat jalat vielä kantavat.

 

Sisun avustuksella harjoittelemisessa on Ulla Mattssonin mielestä monta hyvää puolta. Koira tsemppaa tekemään vielä muutaman liikkeen lisää, vaikka lihakset jo vähän tärisevät ja hiki kihoaa otsalle.

 

Tänään ohjelmassa on muun muassa lihasvoimaa vaativa harjoitus, jossa Ulla Mattsson piilottaa makupaloja vieressä tarkasti seuraavalle Sisulle. Seuraavaksi siirrytään kävelyradalle. Siellä Sisu puikkelehtii Ullan jalkojen välistä, mikä kehittää tasapainoa ja antaa varmuutta askeltamiseen.

 

Neljän kerran terapiajakso Sisun kanssa on nyt ohi. Fysioterapeutti Piia Manninen ehdottaa uutta koira-avusteisen fysioterapian jaksoa muutaman kuukauden päähän.

 

− Hienoa, tosi mielelläni jatkan Sisun kanssa, Ulla Mattsson iloitsee.

 

Allergiset huomioitu

 

Piia Manninen ja Sisu kuuluvat maamme toistaiseksi harvoihin koira-avusteista fysioterapiaa tarjoaviin ammattilaisiin.

 

− Olen kouluttanut aiemmin hevosia ja kesyrottia. Sitten hankin ensimmäisen koirani ja huomasin, miten helppoa sille on opettaa erilaisia tehtäviä ja sanoja. Syntyi idea työskennellä yhdessä tavoitteellisesti, Piia Manninen kertoo.

 

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n järjestämässä koulutuksessa vahvistui, että Sisu sopii luonteeltaan ja ominaisuuksiltaan erinomaisesti terapiatyöhön. Myös työnantaja Pirkanmaan Erikoiskuntoutus innostui asiasta, vaikka asiakkaiden mahdolliset allergiat mietityttivät ensin.


− Työskentelyn turvallisuus on suunniteltu tarkasti: Sisulla on omat terapiavälineet, erillinen työhuone ja tietyt kulkureitit. Kaikki onkin mennyt hienosti, ja asiakkaiden suhtautuminen on ollut erittäin positiivista, Piia Manninen sanoo.

 

Sisu työskentelee yleensä yhtenä päivänä viikossa ja ottaa tuolloin vastaan kaksi tai kolme kuntoutujaa. Riittävä lepo ja leikki intensiivisten terapiapäivien välissä takaa, että työ jaksaa innostaa.

 

− Koiran täytyy nauttia työskentelystä, Piia Manninen korostaa.

 

Monipuolista harjoittelua

 

Koira-avusteinen fysioterapia sopii Piia Mannisen mukaan monipuolisuutensa ansiosta erinomaisesti AVH-kuntoutujille. Koiran kanssa harjoittelu kehittää liikkuvuutta, tasapainoa, kehon hahmottamista, muistia ja kommunikointia.

 

− Koiran läsnäolo antaa rohkeutta kokeilla uusia liikkeitä ja saa kuntoutujan ylittämään itsensä ihan huomaamatta. Ihminen voi vaikkapa arastella heikommalle jalalle varaamista. Koiran kanssa harjoitellessa painoa tulee siirrettyä myös hankalammalle puolelle, Piia Manninen kertoo.

 

Afaatikolle viestiminen koiran kanssa tarjoaa kaivattuja onnistumisen kokemuksia. Sisulle on opetettu käsimerkkejä, joten puhetta ei välttämättä tarvita.

 

− Erään kuntoutujan oli vaikea ilmaista itseään ilmein ja sanoin. Sisun näkeminen kuitenkin sai hänet puhkeamaan hymyyn ja tuottamaan puhetta, Piia Manninen mainitsee.

 

Terapian tarkka sisältö vaihtelee kuntoutujan tavoitteiden mukaan. Vilkkaana ja toiminnallisena koirana Sisu sopii monenlaisiin harjoitteisiin. Pelkkää rapsuttelua ja paijaamista kuntoutus ei koskaan ole, vaan tavoitteena on todellinen toimintakyvyn edistäminen.

 

Entä keille erityisesti Piia Manninen suosittelee koira-avusteista fysioterapiaa?

 

− Tärkeintä on oma motivaatio ja into tehdä asioita yhdessä koiran kanssa. Lievä allergia ei estä terapiaa.

 

Piia Manninen kertoo toivovansa, että kuntoutusmuoto yleistyy lähivuosina Suomessakin. Ainakin soveltuvuuskokeisiin ja koulutuksiin osallistuvien koirien määrä on lisääntynyt kovasti.  • Teksti ja kuvat: Mari Vehmanen