Siirry sisältöön

Ystävät pitävät aivot terävinä

24.9.2018
Ystävät pitävät aivot terävinä

Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen elämä ovat tärkeitä kivijalkoja mielen ja aivojen hyvinvoinnissa.

Yksinäisyys lisää jopa fyysisten sairauksien riskiä, se voi vaikuttaa ihmisen ajatteluun ja aktivoida aivoissa samoja alueita kuin fyysinen kipu.

Ihmissuhteet ovat osa sosiaalista pääoma, jolla on merkitystä ihmisen terveydelle. Sosiaalinen pääoma kuvaa ihmisen sosiaalisia verkostoja ja niissä syntyvää luottamusta ja vastavuoroisuutta. Ihmiset, jotka osallistuvat vaikkapa kuorolauluun tai yhdistystoimintaan aktiivisesti sekä luottavat toisiin ihmisiin, tuntevat itsensä terveemmiksi kuin ne, joilla sosiaalinen osallistuminen on vähäisempää. Sosiaalisen pääoman vähäisyys voi jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Muilta ihmisiltä saatu tuki edistää terveyttä ja suojaa sairauksilta. Vertaistuki on usein erittäin merkittävä voimavara. Ihmissuhteet ovat tärkeitä, mutta haastavia. Perheen ja sukulaisten rinnalla ystävien merkitys yhteisönä on kasvanut.

Joskus on tärkeää olla myös rauhassa itsensä kanssa. Ihmissuhteita kannattaa kuitenkin vaalia ja arvostaa.

 

Lisää aiheesta

 • Aivot ovat seksin moottori

  17.1.2023

  Seksi ei ole pelkkää kestävyysliikuntaa, vaan huikeaa kokonaisvaltaista kehon ja mielen huoltoa. Se paitsi lievittää stressiä ja ahdistusta, myös parantaa unenlaatua ja mielialaa. Rakastellessa elimistöön vapautuu hormonicocktail, jolla on kehon hyvinvoinnille suotuisia vaikutuksia.

 • Kun ei ole ketään, jolle olisi tärkeä – mistä lievitystä yksinäisyyteen?

  16.12.2021

  Yksinäisyys on vaikea ja syvä tunne, joka voi viedä pohjalle, masentaa ja sairastuttaa. Yksinäisyyttä vastaan on mahdollista taistella, kun lähtee etsimään polkuja ulos yksinäisyyttä ylläpitävästä labyrintista.

 • Kosketus hellii aivoja

  13.6.2019

  Stressi lievenee – verenpaine laskee. Koskettaminen on sanatonta kieltä, joka tuottaa suoranaisia terveyshyötyjä kertomalla välittämisestä ja huolenpidosta. Mutta saako kosketuksen terveysedut kerättyä myös muualta kuin merkityksellisistä ihmissuhteista?

 • Ihmissuhteet ilona ja tukena

  5.11.2018

  Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen kanssakäyminen lisää mielen ja aivojen hyvinvointia.

 • Harrasta - aktivoit aivojasi

  5.11.2018

  Harrastukset, mielekäs toiminta ja uuden oppiminen tekevät hyvää aivoille. Harrastukset antavat myös henkistä virkistystä ja vastapainoa työlle.

 • Hyvät ihmissuhteet ovat aivoterveyden perusta

  24.9.2018

  Aivotutkija Minna Huotilainen kertoo, millainen vaikutus hyvillä ihmissuhteilla ja läheisyydellä on aivojemme terveyteen.