Aivot arvostavat kohtuutta

Alkoholi kuuluu perinteisesti juhlintaan. Hyvä niin, kunhan juominen juhlissakin pysyy kohtuullisena. Juhlan myös erottaa paremmin arjesta, kun alkoholinkäyttö ei ole jokapäiväinen tapa.

Pullo olutta saunan jälkeen tai lasi-kaksi viiniä viikonlopun kunniaksi on sallittu nautinto. Lasillinen punaviiniä silloin tällöin voi jopa olla terveydelle hyväksi.

Alkoholin kohtuukäytön mahdollisille positiivisille vaikutuksille on erilaisia selityksiä. Alkoholi esimerkiksi vaikuttaa suotuisasti useisiin sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijöihin, kuten kolesteroliin ja tulehdus- ja hyytymistekijöihin. Osa suotuisista vaikutuksista voi johtua punaviinin antioksidanteista. Hyvä on kuitenkin muistaa, että on muitakin antioksidanttien lähteitä kuin punaviini.  

Entä jos olen kohtuukäyttäjä?

Olematon, niukka tai kohtuullinen alkoholinkäyttö on aivojen etu. Mutta mikä on kohtuukäyttöä ja ylitänkö oman kohtuuteni? Se selviää vaikkapa juomapäiväkirjaa pitämällä.

Jos juomasi alkoholin määrä ylittää kohtuuden tai tekee sinusta annoslukujen perusteella suurkuluttajan, se näkyy ja tuntuu. Esimerkiksi viikonlopun humala ja krapula voivat olla syynä alkuviikon alakuloon, vetämättömyyteen, ylenpalttiseen stressaantumiseen ja unihäiriöihin. 

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.