Tupakka vaikuttaa aivoterveyteen

Kaikki tietävät tupakan voivan aiheuttaa keuhkosyöpää ja keuhkoahtaumatautia. Tupakointi vaikuttaa kuitenkin monella tapaa myös aivoterveyteen.

Nikotiini ensinnäkin vaikuttaa aivoihin ja aiheuttaa riippuvuutta. Tupakkatuotteissa oleva nikotiini aiheuttaa aivoissa kemiallisen nautinnon kokemuksen. Nikotiini muuttaa aivojen rakennetta muodostaen aivoihin uusia nikotiinireseptoreita, jotka herkitystyvät nikotiinille. Aivot muuntuvat tällöin "tarvitsemaan" suurenevia annoksia nikotiinia ja tupakan tarve vahvistuu.

Tupakka vaikuttaa aivoihin verenkierron kautta. Nikotiini, häkä ja muut haitalliset aineet vaikuttavat verenkiertoelimistöön ja aiheuttavat supistumista, joka voi pahimmillaan aiheuttaa sydäninfarktin tai aivoverenkiertohäiriön. Vaikka tupakka kohottaa verenpainetta vain hetkellisesti, se monikertaistaa kohonneen verenpaineen haittavaikutukset.

Mitä tupakka aiheuttaa?

  • aivoinfarktiriski 2–9-kertainen, kasvaa suorassa suhteessa päivittäiseen savukemäärään
  • passiivinen tupakointi aiheuttaa 1.8 -kertaisen riskin
  • etenevien muistisairauksien vaara kasvaa
  • nostaa sydämen sykettä ja kohottaa verenpainetta
  • kudosten elastisuus heikkenee, mikä vaikuttaa verisuonien seinämien rakenteeseen
  • HDL-kolesterolipitoisuus alenee eli veren lipidiprofiili heikkenee

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen sydän- ja verisuonisairauksien vaara pienenee jo muutamassa kuukaudessa. Kahdessa vuodessa saavutetaan täydellinen hyöty.


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.