Siirry sisältöön

Hyvää arkea aivoille

24.9.2018
Hyvää arkea aivoille

Aivoterveyttä voi jokainen edistää itse. Ratkaisevaa on arki, jossa omilla valinnoilla vaikutetaan aivojen hyvinvointiin.

Aivoterveyden perusta on terveystiedosta tuttu pyhä kolminaisuus uni, liikunta ja ravinto. Kolmikko pitää myös aivot terveenä.

Kohtuus alkoholin käytössä on tärkeää niin fyysisen kuin henkisenkin hyvinvoinnin kannalta. Aivot virkistyvät raittiista ilmasta, ilman tupakkaa. Aivoja voi hoitaa myös sudokuilla, musiikilla, tanssilla tai opiskelemalla jotain uutta, vaikka espanjaa.

Vihreää – anna mennä

Aivoterveyttä voi ajatella liikennevaloina. Vihreää valoa voi näyttää hyvälle ruualle. Muistetaan syödä tasaisin väliajoin, monenlaista, tavallista, mutta värikästä ruokaa. Juo kahvia, siinäpä on suomalaisille mainio neuvo! Lautasmalli on hyvä, siihen tarjolle pitkäkestoisia hiilihydraatteja, hyviä rasvoja ja kasviksia. Päivän mittaan otetaan muutama askel liikuntaa. Ja muistetaan nukkua. Unessa aivot huolletaan. Ne puhdistuvat, muistirakenteet järjestäytyvät, solutasolla nikkaroidaan korjaustöitä.

Kriittinen keltainen

Keltaisella aletaan jo jarrutella: nautintoaineita voi nauttia juhlahetkellä. Mutta ei olla liian kriittisiä, eikä stressata, sillä pullakin kuuluu elämään. Suklaa voi piristää, sen flavonoideista on jopa hyötyä. Eikä jokainen päivä ole treenipäivä.

Punainen varo vaaraa

Punaisella hehkuttaa sitten kaikkien asioiden tekeminen kohtuuttomassa määrin: kova stressi, ylipaino, korkea verenpaine ja alkoholin suurkulutus. Ja ennen kaikkea kohtuuttoman lyhyt yöuni. Tupakointia ei kannata aloittaa, mutta se kannattaa lopettaa, siitä on hyötyä aivoterveydelle.

Lisää aiheesta

  • Uni huoltaa aivot

    12.7.2023

    Nukkuessa ihmisen aivot puhdistavat ja uudistavat itseään. Jo yksi kokonaan valvottu yö vaikuttaa aivojen toimintakykyyn, mutta myös vähitellen kertyvä univaje on haitallista.

  • Aivojen kuona-aineet – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?

    14.9.2022

    Aivoissa syntyy päivittäin erilaisia aineenvaihduntatuotteita, joista on päästävä eroon, jotta aivot voisivat hyvin. Kuona-aineiden poistamisesta huolehtii aivojen oma viemäriverkosto – mutta mitä tapahtuu, jos aivot eivät kunnolla puhdistaudukaan?

  • Univajetta yöllisestä taistelutilasta

    3.12.2020

    Koriseva yö, vetämätön päivä. Onko tämä uniapneaa?

  • Kun uni ei tule - viisi konstia unettomuuden omahoitoon.

    4.4.2019

    Jos perinteiset unenhuoltokeinot on kokeiltu, on aika testata toisenlaisia, unta auttavia kotikonsteja unettomuuden selättämiseksi.

  • Aivopesulle, mars!

    26.3.2019

    Syvässä unessa aktivoituu aivojen ihmeellinen viemäriverkosto nimeltä glymfaattinen järjestelmä. Se löydettiin aivoista vasta seitsemän vuotta sitten, ja nyt sen vikoja veikataan aivorappeumasairauksien merkittäväksi riskitekijäksi.

  • Aivot tarvitsevat hyvää unta

    24.9.2018

    Uni on ensiarvoisen tärkeää aivojen terveydelle. Kuuntele aivoterveyden huippuasiantuntijan vinkit hyvään uneen.

  • Uni on aivojen aikaa

    13.9.2018

    Uni on keksitty aivoja varten. Nukkuja ei sitä huomaa, mutta hänen aivoissaan aherretaan kuin yövuorossa konsanaan. Yön aikana aivot peseytyvät, tankkaavat ja remontoivat itseään. Aivoterveyttä ei ole ilman unta.

  • Unettomuuden vaikutus aivoihin

    13.9.2018

    Unen aivovaikutuksista on opittu paljon juuri unen puutteen tai unettomuuden kautta. Väsynyt ei muista, hänen luovuutensa kärsii, mieliala heittelee ja arvostelukyky voi pettää pahemman kerran.