Näin vältät aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijöitä

Liiku sopivasti, syö monipuolisesti ja juo kohtuudella. Vältä tupakointia ja koeta nauttia elämästäsi sellaisena kuin se on. Näin ehkäiset ennalta aivoverenkiertohäiriöille altistavia tekijöitä.

Tyypin 2 diabetes lisää sairastumisriskiä aivoverenkiertohäiriöön noin kolminkertaisesti. Tee diabeteksen riskitesti Suomen Diabetesliiton sivuilla: diabetes.fi/riskitesti.

Tupakointi kaksinkertaistaa sairastumisriskin. Joka viides aivoinfarkti johtuu tupakoinnista. Apua tupakoinnin lopettamiseen löydät Stumpin sivuilta: stumppi.fi.

Myös alkoholin ja huumeiden käyttö lisää riskiä sairastua. Tee juomatapatesti Päihdelinkin sivuilla: paihdelinkki.fi/juomatapatesti.

Korkealla veren kolesterolipitoisuudella on havaittu olevan jonkin verran yhteyttä myös kohonneeseen aivoverenkiertohäiriön riskiin. Kokonaiskolesterolipitoisuuden pitäisi olla alle 5 mmol/l ja LDL-kolesterolipitoisuus alle 3 mmol/l, riskiryhmillä tätäkin alhaisempi: alle 4.0–4.5 ja alle 1.8–2.5).

Myös ylipaino on riskitekijä. Liikunta vähentää aivoverenkiertohäiriöiden lisäksi muitakin sydän- ja verisuonisairauksia.

Lue lisää aivoterveydestä.

 

Aiheeseen liittyvät