Apraksia

Apraksia tarkoittaa vaikeutta suorittaa opittuja tahdonalaisia liikkeitä, vaikka halvausoiretta ei ole. Samaan aikaan automaattiset eleet toimivat kuten ennenkin. Esimerkiksi henkilö ei pysty puhaltamaan niin pyydettäessä, mutta pystyy puhaltamaan tulitikun sammuksiin. Apraksioita on erilaisia ja niitä esiintyy usein afasioiden yhteydessä.

Apraksia ilmenee esimerkiksi kasvojen, suun tai käsien liikkeissä ja vaikeuttaa siten henkilön kykyä ilmaista ajatuksiaan esimerkiksi puhumalla, piirtämällä, elehtimällä tai kuvia osoittamalla. Liitännäisoireena apraksia voi vaikeuttaa afasiaa tai puhetta tukevien ja korvaavien keinojen käyttöä.

  • Ideomotorinen apraksia: kyvyttömyys suorittaa eleitä pyydettäessä tai mallista. Arjen esineiden käyttö onnistuu kuitenkin normaalisti (esimerkiksi henkilö ei pysty eleillä esittämään kamman käyttöä, mutta kamman avulla toiminnan näyttäminen onnistuu).
  • Ideationaalinen apraksia: monimutkaisten toimintasarjojen suorittaminen tai arjen esineiden käyttäminen on häiriintynyt (esimerkiksi henkilö ei kykene keittämään kahvia kahvinkeittimellä tai hän saattaa käyttää haarukkaa keiton syömiseen).
  • Puheen apraksia: puheen motorisen suorittamisen häiriö (esimerkiksi henkilö puhuu hitaasti tai hänellä on vaikeuksia sanoa sanoja, jotka ovat pitkiä tai joissa on vaikeita äänneyhdistelmiä esimerkiksi "helikopteri").
  • Oraalinen apraksia: suun alueen lihakset eivät pysty suorittamaan tahdonalaisia liikkeitä (esimerkiksi puhaltamaan pyydettäessä).

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.