29.5.2020

Aivoverenkiertohäiriö voi sattua myös kesällä

Aivoliitto muistuttaa kesän kynnyksellä aivoverenkiertohäiriöiden oireista. AVH voi sattua lomalla, etätöissä, kotona tai mökillä. Tärkeintä silloin on, että joku tunnistaa AVH-oireet ja soittaa hätänumeroon 112. Nopea hoitoon pääsy on hoidon tuloksen kannalta ratkaisevan tärkeää.

Vuosittain Suomessa sairastaa aivoverenkiertohäiriön 25 000 suomalaista. Aivoliitto suosittelee, että kaikki palauttaisivat mieleen AVH:n oireet niin, että he tarpeen vaatiessa osaisivat auttaa itseään tai sairastunutta. Hän ei välttämättä itse pysty soittamaan apua, eikä ehkä edes ymmärrä oireidensa vakavuutta.

Aivoverenkiertohäiriöistä aivoinfarktin oireet ovat sammaltava puhe, roikkuva suupieli, usein toisen puolen raajoihin ilmaantuvat halvausoireet ja näköhäiriöt. Aivoverenvuotoon voi myös liittyä kova, yhtäkkinen päänsärky. Ainoa oikea AVH:n ensiapu on soittaa heti hätänumeroon 112.

Aivoliiton asiantuntijalääkäri Mika Koskinen kertoo, että koronapandemian aikana terveydenhuollossa on kannettu huolta siitä, että AVH-oireisiin jätetään hakematta apua poikkeusolojen vuoksi. Päivystykseen saatetaan ehkä vieläkin jättää hakeutumatta siinä pelossa, että sairaalasta voisi saada koronatartunnan. Tämä uhka on kuitenkin pieni, kun taas AVH-oireiden tutkimatta jättäminen on aina todellinen riski.

−Aivoverenkiertohäiriö ei ole koskaan kiireetön asia, ei edes ohimenevä TIA-kohtaus. AVH:n hoito ei yksinkertaisesti voi odottaa paria kuukautta. Silloin on myöhäistä, Mika Koskinen tähdentää.

Vastasairastuneiden akuuttikuntoutus toimii Mika Koskisen mukaan täysin normaalisti. Myös lähikuntoutuksessa ollaan vähitellen palaamassa normaaliin. Se ei ikävä kyllä tarkoita kuntoutusta kaikille, sillä edelleen vain pieni osa heistä, jotka tarvitsevat moniammatillista AVH-kuntoutusta, saa sitä.

Koskisesta terveydenhuollossa on otettu koronan takia samanlainen digiloikka kuin vaikkapa kouluissa. Kun AVH-kuntoutusta ei ole voitu antaa lähikuntoutuksena, on ollut pakko keksiä muita keinoja.

− Olen esimerkiksi laatinut kuntoutussuunnitelmia etävastaanottojen perusteella, ja homma on toiminut tosi hyvin. Nämä työtavat toivottavasti jäävät pysyviksi. Pitkään on tiedetty, että uutta tekniikkaa olisi järkevää hyödyntää enemmän. Lopullinen sysäys on kuitenkin puuttunut.

Alkukesää kotona ja ehkä vielä eristyksissä viettäville AVH-kuntoutujille Mika Koskinen lähettää terveisiä, että omasta fyysisestä kunnosta kannattaa huolehtia. Jos tutut jumpat ja salivuorot ovat tauolla, keinoja liikkua kyllä on.

− Hyödynnetään nyt kaikki parhaamme mukaan mahdollisuutta liikkua ulkona ja luonnossa. Hyvän kunnon ja virkeän mielen merkitys vain kasvaa, jos joudumme syksyllä uuteen koronatilanteeseen ja -rajoituksiin, Koskinen toteaa.