7.4.2020

HUS: Hoitoon on hakeuduttava myös koronaepidemian aikana

Pelko koronavirustartunnasta näkyy HUSissa. Vakavien sairauksien hoitoon hakeutujien määrä on puolittunut Meilahden neurologian päivystyksessä.

Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA-kohtauksen saaneiden potilaiden määrä Meilahden neurologian päivystyksessä on laskenut koronaepidemian aikana puoleen tavallisesta luvusta. TIA-kohtaus diagnosoidaan noin 4 000 suomalaisella vuosittain.

Kohtauksen saaneen tulee hakeutua päivystykseen välittömästi, vaikka oireet menisivätkin ohi, koska joka kymmenes TIA-potilas saa aivoinfarktin viikon kuluessa, ja joka kahdeskymmenes ensimmäisen vuorokauden kuluessa. Päivittäin keskimäärin 68 suomalaista saa aivoverenkiertohäiriön, ja siihen kuolee keskimäärin 12 henkilöä päivässä.

”Ihmisten tulee uskaltautua hoitoon ja tutkimuksiin myös koronaepidemian aikana. Hyödyt hoitoon hakeutumisesta ovat suurempia kuin riski sairastua koronavirukseen”, sanoo HUSin Neurokeskuksen hallinnollinen ylilääkäri Sami Curtze.

Aivoverenkiertohäiriöissä akuuttivaiheen hoitomuodot ja kohdennettu uusintatapahtumien estolääkitys ovat kehittyneet merkittävästi. Tämä pelastaa ihmishenkiä ja kohentaa sairastuneiden elämänlaatua. Nopea hoitoon pääsy ja oireiden pikainen syyn selvittäminen ovat hoidon tuloksen kannalta erittäin tärkeitä.

Lähde: HUS