eJuttu-tupa
Juttu-tuvan päätavoite on sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisy. Tämän tavoitteen voi täyttää hyvin monella tavalla ja eri alustoilla myös etänä!
eJuttu-tuvan rakentaminen
Valmistele tapaamisen rakenne samaan tapaan kuin lähitapaamisessa. Aluksi voit käyttää kuulumiskierrokseen esimerkiksi fiilismittaria, keskellä voitte pitää yhteisen kahvitauon yhteydet auki pitäen (kilinä ja kahvin porina tuo fiilistä yhteisestä tilasta), tai taukojumpata - ja kerran lopuksi on hyvä käydä läpi seuraavan kerran teema ja aikataulu. Jaa kerran aikana vastausvuorot tasaisesti, ja suunnittele ohjelma heikoimman osallistujan mukaan. Periaatteena voi pitää sitä, että jollain tavalla osallistuminen on tapaamisessa tärkeintä.
Etä-yhteyksillä toteutettu tunti voi olla aluksi tavallista tuntia kuormittavampi sekä sinulle että osallistujille, kun tavallisen vuorovaikutustilanteen eleet ja ilmeet eivät samalla tapaa välity. Kuormituksen välttämiseksi onkin tärkeää pitää taukoja, ja tarvittaessa jakaa ryhmää pienempiin pienryhmiin. Myös ennakkotehtävien teko voi olla osa Juttu-tuvan ohjelmaa, jolloin tunnin keston ei tarvitse olla 2 täyttä tuntia, vaan tuntikin voi hyvin riittää. Auditiivista kuormitusta helpottaa, jos voit käyttää esim. hands free -kuulokkeita, jotta äänenlaatu on mahdollisimman hyvä. Jos pidät etäryhmää kännykällä, etsi kännykälle hyvä paikka, jotta sinun ei tarvitse pitää sitä kädessäsi koko tuntia. Nuottiteline, kirjateline tai vaikka kännykän asettaminen nojaamaan kahvikuppiin rasittavat rannetta vähemmän!
Jos käytät ohjelmaa, jolla voit jakaa tietokoneesi ruudun näkymän tapaamisen aikana (esim. Zoom tai Teams), saat käyttöösi helpommin erilaisia tehtäviä, kuten Ryhmärenki-sivustolle kerättyjä Wordwall-pelejä. Verkossa olevia tehtäviä voit hyödyntää myös lukemalla tehtäviä ääneen tai kuvaamalla niitä kännykkäsi kameralla. Huomioi tällöin, että kaikki eivät välttämättä erota tehtävää pieneltä ruudulta; huomioi silloin erityisen selkeä ja rauhallinen keskustelunopeus, varmistus ja toisto.
Jos keskusteluun on vaikea osallistua, voit lähettää ryhmäläisillesi kotiin keskustelun vihjekortit. Pyydä näyttämään sopivaa korttia kameralle, niin puheenvuorojen jakaminen voi helpottua:
Tulostettavat vihjekortit videopuheluihin (pdf-tiedosto)
Vinkkejä harjoituksista
Fiilismittari (pieni, pdf) Yhden sivun fiilismittari sopii etäryhmiin, kun ohjaaja jakaa sen omalla näytöllään kaikille osallistujille. Jos jakaminen ei onnistu, tulostettua sivua voi näyttää kameralle, ja pyytää vuorossa olevaa vastaajaa pysähtymään sopivan fiiliksen kohdalle. Käy aluksi läpi kaikki tunnetilat alusta loppuun, valitse oma fiiliksesi ja pyydä sitten kurssilaisia kertomaan fiiliksensä yksi kerrallaan. Voit pyytää vuorossa olevaa miettimään yhdessä lopuksi, keneltä kysytään seuraavaksi. Voit käyttää fiilismittaria myös esimerkiksi uutishetken tukena. Hymiöitä ja janoja voi käyttää myös "mitä mieltä olet..." tai "kuinka paljon pidät" -tyyppisten kysymysten kanssa. Jos puhutte vaikka taiteesta tai erilaisista ruoista, kokeile käyttää näitä:
Mielipide-asteikko värikäs (pdf-tiedosto)
Ilmeikkäitä mielipiteitä (vie Ryhmärenki-sivustolle)
Erityisen hyvin etätapaamisiin soveltuvat kyllä-ei kysymyksiin pohjautuvat harjoitukset (esimerkkinä Ota koppi ja kerro -kysymykset. Lisäksi hyviä ovat keskustelukortit, joissa on valmiit vastausvaihtoehdot. Muistathan, että voit tehdä vastausvaihtoehtoja myös hetkessä keskustelun tueksi! Muista siis tuetun keskustelun perusperiaatteet myös etäryhmässä; vaihtoehtoja voi antaa myös suullisesti, jos kirjoittaminen ei etänä onnistu.
Ota koppi ja kerro (vie Ryhmärenki -sivustolle)
Talviset kysymykset ja Keväiset kysymykset (vie Ryhmärenki -sivustolle)
Digitaalisia seurapelejä (eri vaikeusasteita, valitse ryhmällesi sopivimmat, vie Ryhmärenki-sivustolle)
Talviluonto-aiheiset juu-ei -kysymykset, onnenpyörä (helppo kyllä-ei Wordwall-peli)
Yhdistä synonyymit -wordwall tehtävä
Ryhmittele sanat -wordwall tehtävä
Hirsipuu, talviurheilua -wordwall tehtävä
Muistipuisto (etätapaamisiin sopivia tehtäviä ja keskusteluteemoja)
Ohjelmat ja ohjeet
Etäyhteyksissä sattuu ja tapahtuu, ja se kuuluu asiaan! Aloita siksi eJuttu-tuvan valmistelu etäyhteys-ohjelmasta, joka on itsellesi tutuin. Myös uusia alustoja kannattaa rohkeasti kokeilla, ja oikeastaan epäonnistuminen on varsin toivottavaakin aluksi; sillä jos olet itse kohdannut haasteita ohjelmien käytössä, osaat myös paremmin neuvoa Juttu-tupalaisia mahdollisten ongelmien kanssa! Kannattaa laittaa ylös, mikä sinua itseäsi mietitytti ohjelman käytössä ensimmäisellä kerralla, ja kokeilla uusia ohjelmia ensin kaverin kanssa.
Helpoimpia ryhmäläisille ovat ohjelmat, joiden käyttöliittymä on suomeksi, ja joissa ei tarvitse hyväksyä/klikata montaa kertaa erilaisia asetuksia. Suora linkki tapaamiseen on helpoin (ja samalla kun lähetät linkin ennen tapaamista, Juttu-tupalaiset saavat muistutuksen tapaamisesta, joten lähetä linkki hyvissä ajoin, vaikka jo edellisenä päivänä!). Joskus asetusten asettamiseen tarvitaan läheisten apua. Muistuta osallistujia myös päivittämään ohjelma jota käytätte, jos siinä on toimintaongelmia.
Digituki-ohjeita löytyy netistä googlettamalla ohjelman nimi ja ongelma, johon etsit ratkaisua. Lisäksi tälle sivulle kerätään vinkkejä ja ohjeita erilaisten ohjelmien käyttöön liittyen, erityisesti afasiaan liittyvien vaikeuksien selättämiseksi. Muista myös hyödyntää oman opistosi It-tukea, jos ohjelmien tai laitteiden käyttö aiheuttaa haasteita sinulle tai osallistujille! Jos mahdollista, voitte myös pitää yhden Juttu-tupa kerran lähitapaamisena opiston it-tuen kanssa ohjelmiin tutustutumiseksi ja asentamiseksi. Näin etäopetukseen on helpompi siirtyä.
Vaihtoehtototeutuksia hybdirimalleista: puhelusoitto + kotiin tai sähköpostiin lähetettävät tehtävät, ison ryhmän jakaminen pienryhmiin, jotta etäyhteyden aikana kaikki saavat paremmin osallistuttua, muut lähitapaamisena, mutta 1 videolla mukana ryhmässä..
Whatsapp-ryhmä-videopuhelun luominen (video-ohje)
Liittyminen Teams-tapaamiseen Chrome-selaimella (selkeä powerpoint-ohje, sopii lähetettäväksi osallistujille)
Ohjeet Teams-ohjelman asentamiseen Android-puhelimeen (video-ohje)
Etävinkkejä, Zoom ja Whatsapp-ohjeita Kommunikaatiokeskuksen sivuilla
Muista myös yleiset afasiaryhmä-vinkit Ryhmärengin sivulla "Ryhmänohjaus ja afasia"