Kuntoutus

Kielellisen erityisvaikeuden hyvään hoitoon kuuluvat vanhempien sitoutuminen ja aktiivinen osallistuminen sekä tukitoimet kodissa, päivähoidossa ja koulussa. Perheen tulee saada neuvolassa ohjausta kielellisen kehityksen tukemiseen. 

Kuntoutussuunnitelma on kooste tehdyistä tutkimuksista ja suosituksista ja se tehdään eri ammattihenkilöiden yhteistyössä. 

Kuntoutus suunnitellaan aina yksilöllisesti lapsen vahvuuksien ja vaikeuksien mukaan. Kielellisen erityisvaikeuden ensisijainen kuntoutusmuoto on puheterapia. Lisäksi lapsella on usein esimerkiksi fysio- tai toimintaterapiaa, joskus myös neuropsykologista kuntoutusta yksilöllisen tarpeen mukaan. 

Merkittävä osa lapsen kuntoutusta on vanhempien ja päivähoidon henkilökunnan kanssa tehtävää yhteistyötä. Yhdessä ammattilaisten kanssa arvioidaan muun muassa, onko lapselle parasta olla päivähoidossa erityis- vai tavallisessa ryhmässä sekä tarvitseeko hän avustajaa. 

Lisäksi jo varsin varhaisessa vaiheessa arvioidaan, onko oppivelvollisuuden alkaessa tarvetta erityisopetukselle ja pidennetylle oppivelvollisuudelle. Tavallisesti kuntoutussuunnitelma on voimassa vuoden kerrallaan, jonka jälkeen tehdään uusi arvio.

Tarkempaa tietoa oppimisvaikeuksista löytyy esimerkiksi tältä sivustolta. Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.