Puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointikeinot

Keskeinen osa kuntoutusta on puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen löytäminen lapselle. Erilaisiin kommunikointikeinoihin kuuluvat esimerkiksi kuvat, tukiviittomat, ilmeet ja eleet, piirtäminen sekä puhelaitteet. Olennaista puheterapeutin työssä on ohjata ja tukea lähiympäristöä erilaisten kommunikointikeinojen käytössä, jotta lapsi voi omaksua keinot lähiympäristöltään. Aikuisen täytyy aina mallittaa keinojen käyttöä lapselle yhtä lailla kuin mallitamme puhettakin.

Erilaisten keinojen avulla tuetaan lapsen puheen ymmärtämistä, ilmaisua, osallistumista ja oma-aloitteellisuutta. Ne rauhoittavat ja selkiyttävät kommunikointitilanteita luontevasti. Kaikki puhetta tukevat ja korvaavat kommunikointikeinot edistävät puheen ja kielen kehitystä.


Video: Vernellä on puheen kehityksen viivästymä


Tällä videolla 4-vuotiaan Vernen äiti kertoo perheen arjesta lapsen kanssa, jolla on puheenkehityksen viivästymä. Vernellä on orastavia sanoja ja hän käyttää tukiviittomia ja päiväkodissa kuvia. Videolla näkyy hyvin, miten kommunikoinnin tukikeinoja käytetään luontevasti arjen tilanteissa.

Suunnittelu ja toteutus: Tikoteekki ja Metropolia Ammattikorkeakoulu 2013


Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.