Pääkirjoitus: Kaislaranta kahisee

22.11.2018
Pääkirjoitus: Kaislaranta kahisee

Saimme juuri kuulla, että Vuoden isovanhempi 2017 -tunnustus on myönnetty lastenkirjailija, runoilija, akateemikko Kirsi Kunnakselle.

Hän, jos kuka, on edistänyt lastemme ja myös omaa lukuharrastustamme. Kukapa ei muistaisi Tiitiäisen satupuun säkeitä:

Kaislaranta kahisee, / suviheinä suhisee, / rapakossa rahisee: / Kuka tulla tuhisee? // Mikä tuolta pilkistää? // Vesirotan pieni pää, / viikset vallan mutaisina, / rämpii jalat rutaisina, / vanha Jaakko Vaakko Vesirotta.

Meidänkin mökkirannassa asustaa nykyään tuo samainen Jaakko, joka näyttäytyy vain illanhämyssä.

Lukeminen on asia, jota voimme tukea monin tavoin, vaikka lapsella on kielellinen erityisvaikeus. Pitää vain löytää keinoja ja toimintatapoja, kuten tukiviittomat ja kuvat. Myös erilaiset leikit ja etäkuntoutuksen mallit auttavat arjessa. Ennen kaikkea meidän pitää löytää aikaa lapselle ja lukemisen meininki.

Niitä tarjoavat myös lukumummit ja lukuvaarit, vapaaehtoiset seniorit, jotka auttavat lapsia lukemaan. Niilo Mäki Instituutin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton kehittämän hankkeen tavoitteena on, että vuonna 2018 jokaisessa suomalaisessa kunnassa olisi vähintään yksi lukumummi tai lukuvaari. Vuoden 2020 tavoitteena on, että jokaiseen kouluun saadaan oma mummi tai vaari lukemaan lasten lukutaidon hyväksi. Upea tavoite!

Aivoliitto on toiminut jo 40 vuotta aivojen ja puheen asialla. Olemme olleet rakentamassa esteetöntä maailmaa, jossa jokaisella on oikeus ja mahdollisuus kommunikointiin. Työ on vielä kesken, mutta etenemme pienin askelin. Yhteinen kieli lisää ymmärrystä niin kodissa, koulussa, harrastuksissa kuin työelämässä ja eläkepäivinäkin.

Syksyn taittuessa vähitellen talven suuntaan ja kohti joulua, voisi jokainen meistä luvata, että jatkossa luemme, lorutamme, piirrämme, pelaamme ja leikimme lasten kanssa ja miksi ei myös nuorten ja aikuisten kanssa. Tiitiäisen satupuun sanoin voimme rauhoittua arjen kiireistä:

Tiitiäinen metsäläinen / pieni menninkäinen, / keinu kuusen kainalossa, / tuutu tuulen kartanossa, / sammuta siniset tähdet!

Tiina Viljanen

  • Tiina Viljanen on Aivoliiton toiminnanjohtaja ja Kielipolun päätoimittaja.
  • Kuva: Eliisa Laine