Hyvä vuorovaikutus vanhemman kanssa auttaa lasta pärjäämään elämässä. Erityisen tärkeää se on kielihäiriöiselle lapselle tai nuorelle.
Lue lisääJatkuva melu kuormittaa erityisesti kielihäiriöisiä lapsia ja nuoria. Kuunteluympäristöä rauhoittamalla heidän oppimistaan ja hyvinvointiaan voidaan parantaa huomattavasti.
Lue lisää”Näen kielellisen erityisvaikeuteni haasteena, mutta hyvänä sellaisena. Se on haastanut minut menemään päin omia heikkouksiani ja tappelemaan niitä vastaan.” Näin sanoo helsinkiläinen Brice Persons, jonka mukaan tärkeintä on opetella olemaan ylpeä itsestään juuri sellaisena kuin on.
Lue lisääAino Kalliosaaren elämä muuttui, kun hän innostui 1980-luvun musiikista ja tyylistä. Kielenoppimisen ongelmista huolimatta Aino on jo esikoiskirjailija.
Lue lisääHanna Kalajainen laulaa, liikkuu ja iloitsee terveistä elämäntavoista sekä omasta kodista. Tekstiiliartesaaniksi valmistuneen nuoren naisen viikkoa rytmittää toiminta Valmennuspaja Mahiksella.
Lue lisääKehityksellisen kielihäiriön Käypä hoito -suosituksen päivitetty versio painottaa, että lapsille on tärkeää järjestää tukitoimia riittävän pitkään. Uusina teemoina suositukseen nousivat digilaitteet ja monikielisyys.
Lue lisääTietokonepeleistä ja älylaitteiden käytöstä kiistellään monessa perheessä. Onko niistä haittaa vai hyötyä ja missä menee sopivan käytön raja?
Lue lisääKommunikoinnin vaikeus voi hankaloittaa opiskelijan osallistumista täysipainoisesti oppitunnilla. Opiskelutulkkaus tuo tasa-arvoa oppimistilanteisiin ja tukee oppilaan osallistumista.
Lue lisääViivi Viita ei ole antanut kielellisen erityisvaikeuden estää omannäköisen elämän rakentamista. Hän työskentelee toiveammatissaan ompelijana ja toimii vapaa-aikanaan vertaisohjaajana.
Lue lisääNuoren siirtymistä työelämään voidaan helpottaa monella eri tavalla. Hyväksyvä asenne, positiivinen palaute ja tuen tarpeiden huomioiminen ovat asioita, jotka rakentavat pohjaa onnistuneelle työuralle.
Lue lisääKun sellisti Olli-Pekka Paakkonen soittaa Bachia, unohtuu muu maailma ympäriltä. Jopa esiintymisjännitys.
Lue lisää24-vuotias Teemu Ikonen asuu valoisassa kerrostalokaksiossa Vantaalla. Hän harrastaa musiikkia ja on töissä Taloustutkimuksella.
Lue lisääLievät kielelliset ongelmat saattavat tulla esille vasta siinä vaiheessa, kun nuori on aloittamassa opintoja tai siirtymässä työelämään. Nuoruusiässä kielellinen erityisvaikeus ilmenee usein lukivaikeutena ja oppimisvaikeuksina.
Lue lisääTukihenkilö Joni sai 22-vuotiaan Teemun innostumaan piirustuskurssista. Kokeneen tukihenkilön mielestä nuorenmiehen Aspergerin oireyhtymä ei ole syy jäädä harrasteryhmien ulkopuolelle.
Lue lisääItsenäistyminen on nuoruuden tärkeimpiä kehitystehtäviä. Se on nuoren itsensä ja useimmiten vanhempienkin harras toive. Itsenäistymiseen kuuluu elämäntoverin valitseminen, perheen perustaminen, oman talouden hallinta ja työelämään tutustuminen.
Lue lisääMonen erityistä tukea tarvitsevan nuoren tulevaisuuden suunnitelmat kariutuvat opintojen keskeyttämiseen tai työpaikan puuttumiseen. Tukea näissä tilanteissa voi saada usealta eri taholta. Kuopion Nuortentalossa ollaan tyytyväisiä erityisesti matalan kynnyksen palveluihin.
Lue lisääNuori tarvitsee paljon ohjausta ja tukea, kun hän suunnittelee tulevaisuuttaan ja valitsee itselleen sopivaa polkua työelämään.
Lue lisääEero Lommi kertoo olevansa oman tiensä kulkija. Kielellinen erityisvaikeus on tuonut tälle tielle monenlaisia haasteita. Niistä selviytyminen on vaatinut sinnikästä ja positiivista luonnetta.
Lue lisää