Kolumni: Tarinoita Marsista

1.3.2018
Kolumni: Tarinoita Marsista

Ystäväni huokaili ilosta perheensä kanssa kotimaassa vietetyn kesälomamatkan jälkeen.

Päiväkoti-ikäisistä lapsista yhdellä on downin oireyhtymä. Perheessä on totuttu, mutta myös kyllästytty ihmisten tahattomaan ja tahalliseen pahansuopaisuuteen. Tällä reissulla he selvisivät vain tuijotuksella. Luksusta.

Keskellä kesähelteitä verkossa virisi vilkas keskustelu erilaisuudesta ja sen sietämisestä. Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin suomalaisesta perheestä, jonka kaikki kolme lasta ovat saaneet autismin kirjon häiriöön liittyvän diagnoosin.

Artikkelissa vanhemmat avasivat omaa perhearkeaan. Pulmia lapsille arjessa aiheuttavat niin vuorovaikutus, uudet, ennalta arvaamattomat tilanteet, sosiaaliset kohtaamiset kuin aistiyliherkkyydetkin. Vanhempien on keksittävä tilanteiden ratkaisemiseksi vaihtoehtoisia toimintamuotoja.

Kuten valtaosassa erityislasten perheitä yleensä, myös artikkelin vanhemmat olivat sopeutuneet arkeensa. Epänormaalista muotoutuu normaali, ja muiden mielestä epätavallinen on erityislasten perheen uusi musta. Neurotyypillisille arjen ylitse pääsemätön kauhistus on erityislasten perheessä peruskauraa. Erilaisuus on erityisyyttä. Se ei ole puheenaihe.

Voisi kuvitella, että kun nykyisessä globaalissa maailmassa eri maiden ovet ovat ihonväristä ja taustasta riippumatta avoimia lähes kaikille, ja kun ajalliset ja fyysiset etäisyydet ovat verkon ja sosiaalisen median kanavien ansiosta kutistuneet minimiin, olisimme tottuneet erilaisuuteen. Erilaisuuden eri muotoja on tarjolla tänään niin paljon, että hätäisimpiä jo haukotuttaa.

Turha luulo. Helsingin Sanomien artikkeli autismin kirjon häiriöstä osoitti, kuinka erilaisuuden sietokyky on monen suomalaisen kohdalla edelleen olematon, ja negatiivisten asioiden kaivaminen asuu meissä yhtä sitkeässä kuin kumisaapas hillasuonsilmässä.

Teemme pian turistimatkoja kuuhun ja saamme mahdollisuuden tunnustella erilaista tapaa olla läsnä maailmankaikkeudessa. Mutta olipa kyse sitten ihon väristä, downin oireyhtymästä, autismin kirjon häiriöstä tai kielellisestä erityisvaikeudesta, kaikki normista poikkeava ja sen sietämättömyys on edelleen maassamme kuuma peruna.

Erilaisuus on Marsista. Meistä jokaisella on siitä oma mielipide kerrottavana – olipa meillä tarinasta omakohtaista kokemusta ja tietoon pohjautuvaa näkemystä tai ei.

Minna Luoma

  • Minna Luoma on sisällöntuottaja ja toimittaja sekä kahden lapsen äiti, joka hengittää sanoista, kirjoittamisesta ja luonnosta.