Verraton
Värikästä saippuakuplataidetta
3.6.2022Saippuakuplat kiehtovat aina lapsia, ja kuplataide kiinnostaa isompiakin.
Seitsemän kysymystä dyspraksiasta
3.6.2022Verbaali dyspraksia on motorinen puhehäiriö, joka ilmenee usein epäselvänä ja hapuilevana puheena. Lapsen puheen kehittymistä voi tukea mukavilla tavoilla myös kotioloissa, kertoo FT, logopedian yliopistonlehtori Anna-Leena Martikainen Itä-Suomen yliopistosta.
Ajo-opetteluun saa tukea
3.6.2022Autokouluissa osataan nykyään tukea monenlaisia oppijoita. Kielen tai keskittymisen vaikeudet pystytään ottamaan huomioon myös ajo- ja teoriakokeissa.
Sanattomat kommunikaatiokeinot auttavat päiväkodin arjessa
3.6.2022Pikapiirtämistä, tukiviittomia ja kuvia kommunikoinnin tukemiseen. Puhetta tukevat keinot hyödyttävät päiväkodissa erityisesti lapsia, joilla on kielellisiä vaikeuksia tai haasteita keskittymiskyvyssä.
Add on yksi adhd:n kolmesta esiintymismuodosta
3.6.2022Ihmisten puheissa elää vielä termi add (Attention deficit disorder), vaikka se ei ole enää erillinen diagnoosi. Yhdysvaltalaisessa tautiluokituksessa (DSM) käsitteestä luovuttiin jo vuonna 1994. Nykyään adhd:n tarkkaamaton esiintymismuoto eli entinen add on yksi adhd:n kolmesta esiintymismuodosta.
Toimintakyvyn rajoite ohjaa kuntoutuksen suunnittelua
3.6.2022Olen adhd-aikuinen ja mietin mitä tukea ja kuntoutusta voin saada Kelasta?
Räppäri Sana: "Haluan antaa voimaa mahdollisimman monille”
3.6.2022Räppäri Sanan eli Sanna Rönnbergin nuoruus oli täynnä opiskeluun, ihmissuhteisiin ja juomiseen liittyviä haasteita. Vuosi sitten tehty adhd-diagnoosi muutti hänen koko elämänsä suunnan.
Ihmeellinen pelleilijä kolmannessa polvessa – vaiko sittenkin jono eri lailla ajattelevia?
14.3.2022Herkän pienen tytön vaikeudet aistiyliherkkyyksien ja ulkopuolisuuden tunteen kanssa kääntyivät teini-ikäisenä pelleilyksi itsensä suojelemiseksi. Isän luottamus ja tuki kantoivat aikuisuuteen ja huomaamaan, että suvussa olikin yli sukupolvien yltävää erityisyyttä.
Nuori tarvitsee tukea hahmottamisen ongelmiin
11.3.2022Nuoren ei kannata jäädä yksin etsimään ratkaisuja hahmottamisen pulmiin. Nuorten Hahmola -hanke etsii keinoja antaa tukea herkässä ja tärkeässä elämänvaiheessa.
"Haluan luoda kokonaisia maailmoja"
11.3.2022Gimi Tanolle kirjoittaminen on luonteva tapa kertoa tarinoita, vaikka kielihäiriön vuoksi oikeaa ilmaisua täytyy toisinaan haeskella hetki. Kaksikielisyyden hän kokee vahvuudeksi.
Kalenteri avuksi arjen hallintaan
11.3.2022Olen vähän aikaa sitten saanut adhd-diagnoosin. Olen kuullut, että kalenteri voisi olla hyödyllinen arjen hallintaan ja kaaoksen järjestämiseen. Minun on kuitenkin vaikea ottaa kalenteri käyttöön omaan arkeeni. Miten saisin kalenterin oikeasti arkeani helpottamaan, ja mitä kaikkea hyötyä siitä voisi olla?
Matematiikan haasteet tarkkaavuuden häiriöissä ja kielihäiriöissä
11.3.2022Matemaattinen ajattelu ja ongelmanratkaisutehtävät edellyttävät keskittymistä ja tarkkaavuuden ylläpitämistä. Matemaattiset tehtävät kuvataan usein kirjallisesti, mikä aiheuttaa lisähaasteita kielen ja lukemisen kanssa kamppaileville.
Virtuaalitodellisuus luo uusia mahdollisuuksia adhd:n arviointiin
11.3.2022Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään yhä enemmän lääketieteellisessä tutkimuksessa. Se avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia käyttäytymisen arviointiin tosielämän tilanteissa sekä kotona tehtäviin kuntoutusharjoituksiin.