Verraton
Moniammatillinen tuki turvaa adhd-oireiden ja aistisäätelyvaikeuksien tunnistamisen
11.12.2020Minua on mietityttänyt, mitä eroja on tarkkaavuushäiriöllä ja aistisäätelyn häiriöllä?
Kolumni: Koronakoulun vuosi
11.12.2020Tämä kouluvuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi. Oppilaat ja heidän huoltajansa, opiskelijat ja opettajat ovat olleet uuden edessä. Miten tämä kaikki on vaikuttanut meihin – mitä olemme oppineet?
Uuvuttaako palvelupilvi?
11.12.2020Erityislapsen vanhempi joutuu sukkuloimaan loputtomassa palvelupilvessä. Asiaa tutkineen tutkijatohtorin Ulla Särkikankaan mielestä palveluntuottajien olisi syytä tunnistaa ilmiö paremmin. Silloin ongelmat voitaisiin myös ratkaista.
Rutiinit ovat tärkeitä arjessa ja lomalla
11.12.2020Ennakointi on Herralan perheessä kaiken perusta – niin arjessa kuin lomallakin. Rutiinit ovat tärkeitä, ne ylläpitävät järjestystä ja luovat turvaa.
Tarkkaavainen tulevaisuus – voiko peliteknologia auttaa parantamaan adhd:n arviointia ja hoitoa?
11.12.2020Tietoyhteiskunta muuttuu nopeutuvaa vauhtia – riittääkö ihmisten kapasiteetti pysyä mukana?
Leivotaan yhdessä joulutorttuja ja piparkakkuja
11.12.2020Kuvataulut auttavat leipomisen eri vaiheissa.
Pelit ja leikit auttavat, kun sanoja on vaikea löytää
11.12.2020Lapsellani on diagnosoitu kehityksellinen kielihäiriö. Hänen on vaikea löytää sanoja ja nimetä asioita. Miten voisimme kotona auttaa?
Rohkeutta kommunikoinnin apuvälineiden käyttöön
11.12.2020Kommunikoinnin apuvälineitä hyödyntäen käydyt keskustelut voivat olla hyvin nopeatahtisia ja vuorovaikutteisia. Lapsen tai nuoren apuvälineen käyttöön kannattaa suhtautua avoimesti ja kannustaen.
Yhdessä olemme enemmän - yhteisöllinen puheterapia
11.12.2020Lapsen vuorovaikutuksen pulmat ovat aina yhteisön asia. Puheterapiaa on toteutettu yhteisöllisesti varhaiskasvatuksessa jo vuosikymmeniä. Myös perheen ohjaus on ollut aina osa puheterapiaa. Kyse ei siis ole uudesta menetelmästä.
Saa väsähtää – Kaisa tasapainoilee tekemisen ja palautumisen välillä
12.10.2020Liikkuva nuorisotyö on iloisen ja empaattisen Kaisa Lähteenmäen unelmatyö. Adhd-diagnoosin saanut Kaisa etsii sopivaa tasapainoa tekemisen ja palautumisen välillä. Lempeys itseä kohtaan on ollut kullanarvoinen oivallus.
Leikit ja yhdessäolo tukevat kielen kehitystä
9.10.2020Kielen kehityksen tukeminen tapahtuu parhaimmillaan tavallisissa arkipäivän kohtaamisissa ja yhdessäolon hetkissä. Riittää, että lapsella on mahdollisuus leikkiä ja nauttia yhteisestä tekemisestä ja puuhastelusta.
Positiivinen asenne kantaa
9.10.2020Pulkkisten perheen vahvuuksia ovat yhteen hiileen puhaltaminen ja huumori. Niin vanhemmat kuin lapsetkin auttavat ja tukevat toisiaan parhaansa mukaan.
Tietoa ja vertaistukea kursseilta
9.10.2020Erityisosaamiskeskus Suvituuli toivottaa tervetulleiksi uusille kursseilleen adhd-oireiset lapset ja autismikirjon lapset perheineen.
Hyvin tehty adhd-diagnoosi on kaikkien etu
9.10.2020Miten aikuinen pääsee adhd-tutkimuksiin, ja miten tutkimukset tehdään?