Siirry sisältöön

Adhd:ssä asenne on avain

18.3.2020
Adhd:ssä asenne on avain

Adhd-oireiset henkilöt törmäävät valitettavan usein erilaisiin ennakkoasenteisiin ja vääriin uskomuksiin. ADHD-liiton kokemustoimijoilla on omaa kokemusta siitä, mitä näiden neljän kirjaimen takana voi oikeasti olla ja millaista elämä on adhd:n kanssa. Kokemustoimijat haluavat ravistella myyttejä, joita liitetään adhd:hen, ja he toivovat, että jokainen adhd-oireinen voisi tulla kohdatuksi omana itsenään, ilman ennakkoluuloja.

TOTTA JA TARUA: "Adhd-oireiset lapset ovat motorisesti levottomia."

Omien lapsieni kautta olen oppinut, että adhd ilmenee eri ihmisillä hyvin eri tavoin. Lapsella voi olla adhd, vaikka hän ei olisi yhtään motorisesti levoton. Ylivilkkaus voi esiintyä sisäisenä levottomuutena, jolloin sitä ei ulkopuolinen pysty huomaamaan.
– kokemustoimija Lilja –

TARUA: ”Adhd-oireinen ei pärjää työelämässä.”

Työskentelen lähihoitajana ja minulla on erityisen hyvä kontakti ihmisiin, joilla on nepsy-oireita. Olen empaattinen ja tehokas ja saan hyvää palautetta työstäni. Tämän saavuttamiseksi olen joutunut kaatamaan monta estettä ja jopa taistelemaan oikeuksistani – vain siksi, että minulla on diagnoosi.
– kokemustoimija Anna-Reeta –

TARUA: ”Jos on adhd, ei pysty keskittymään mihinkään.”

Adhd ei tarkoita, ettei kykenisi keskittymään. Minulle se tarkoittaa sitä, että minun on toisinaan vaikea päättää tietoisesti, mihin, milloin ja kuinka intensiivisesti keskityn. Joskus en keskity. Joskus keskityn paljon, mutta vääriin asioihin. Joskus keskityn loputtomasti juuri oikeaan asiaan ja se on lahja.
– kokemustoimija Iina –

TARUA: ”Adhd-ihmiset ovat laiskoja ja saamattomia.”

Miten niin? Koulussa olin todella rauhallinen. Sain hyviä numeroita ja oli minulla kavereitakin. Oppiminen tuntui kuitenkin äärimmäisen työläältä ja ihmettelin, miten kaikki muut tuntuivat selviytyvän niin hyvin. Kukaan ei tiennyt, minkä hinnan jouduin koulumenestyksestäni maksamaan. Viimeistään yliopistovuodet alleviivasivat tunnetta, että minussa on jotain vikaa. Diagnoosi aikuisena on antanut itseymmärrystä ja helpotusta ainaisesta itsensä soimaamisesta. Nyt tiedän, kuinka ohjata elämääni sellaiseen suuntaan, että voin käyttää vahvuuksiani.
– kokemustoimija Mari –

TARUA JA EHKÄ TOTTA: ”Adhd-oireinen aikuinen ei saa hoidettua asioita loppuun.”

Juu, näinhän se kieltämättä on, että moni asia jää kesken, kun ajatukset sinkoilevat sinne ja tänne, mutta tälläkin asialla on toinen puoli. Kun jokin asia minua todella kiinnostaa tai on jokin asia, minkä haluan, niin todellakin! Menen vaikka läpi harmaan kiven saavuttaakseni sen. Enkä luovuta, ennen kuin olen saavuttanut haluamani.
– kokemustoimija –

TOTTA: ”Adhd:ssä asenne on avain.”

KYLLÄ, tämä pitää paikkaansa! Asenteella on adhd-oireisille suuri merkitys. Moni oppii hyväksymään itsensä vasta kun ympärillä olevien ihmisten asenteet muuttuvat.
– kokemustoimijoiden Ideahautomo –


#myytit #myytinmurtajat #asenneonavain #kokemusosaajat #kokemustieto #oivallaadhd #adhdliitto

 

Lisää aiheesta

  • Iloa, haasteita ja sovittelua

    7.10.2022

    Kun perheen nuorimmaisella on kehityksellinen kielihäiriö, arki on haasteellista kaikille. Äiti Susanna Jansénin mielestä kokonaisuus on silti vahvasti plussan puolella.

  • Vanhemman adhd voi aiheuttaa haasteita koko perheen arkeen

    10.12.2021

    Vanhemman adhd:llä on vaikutuksia koko perheeseen. Aikuisen on ensin saatava hallintaan oman adhd:nsä aiheuttamat haasteet, jotta hän pystyy ohjaamaan ja tukemaan lastaan.

  • "Kansakunnan hyvinvoinnin rakentaminen innostaa minua"

    7.6.2021

    Aivoliiton uusi toiminnanjohtaja Mika Pyykkö on tehnyt pitkän uran terveys- ja hyvinvointiasioiden parissa. Hän kertoo valmistautuvansa innokkaasti seuraavaan rutistukseensa.

  • Kelan kuntoutuksesta tukea adhd:n kanssa eläville

    31.3.2021

    ”Kun pään sisällä olisi auki 1000 televisiokanavaa”. ”Aloitat yhden ja teet lopulta kolmea asiaa, etkä saa mitään valmiiksi”. ”Kuuntelen, mutta huomaan ajattelevani muita asioita”.

  • Arki, rutiinit ja parisuhde perheessä

    15.3.2021

    Arki nepsy-oireisen lapsen kanssa on aivan omanlaistaan, ja sitä ulkopuolisen on joskus vaikea ymmärtää. Rutiineja ja toistoa tarvitaan isommankin lapsen kanssa. Tavarat ovat jatkuvasti kadoksissa, koulumatkat venyvät, ja usein kaverisuhteissakin tarvitaan vanhempien tukea. Missä välissä sitä ehtisi ajatella parisuhdettaan?

  • Luovuutta ja vilkkautta

    15.3.2021

    Tubettaja Deatan eli Mikael Hertellin äiti Tarja Lintunen kertoo, millaisia asioita pojan adhd on perheeseen tuonut.

  • Minna Huotilaisen kolumni: Vuorokausirytmi on kello aivoissamme

    15.3.2021

    Aivoissamme on monta kelloa – siis hermoverkostoa, jotka reagoivat ajan kulumiseen ja muokkaavat toimintaamme sen mukaisesti. Ehkä tärkein näistä kelloista on vuorokausirytmi, ja sen mekanismit ovat todella syvään juurtuneet elimistöömme.

  • Uuvuttaako palvelupilvi?

    11.12.2020

    Erityislapsen vanhempi joutuu sukkuloimaan loputtomassa palvelupilvessä. Asiaa tutkineen tutkijatohtorin Ulla Särkikankaan mielestä palveluntuottajien olisi syytä tunnistaa ilmiö paremmin. Silloin ongelmat voitaisiin myös ratkaista.

  • Rutiinit ovat tärkeitä arjessa ja lomalla

    11.12.2020

    Ennakointi on Herralan perheessä kaiken perusta – niin arjessa kuin lomallakin. Rutiinit ovat tärkeitä, ne ylläpitävät järjestystä ja luovat turvaa.

  • Adhd kaiken ikää

    9.10.2020

    Adhd:hen liittyy paljon yleisiä uskomuksia, kuten esimerkiksi, että adhd:tä ilmenee vain pojilla tai adhd paranee aikuisiällä. Miten on?