
Turussa järjestetylle perhekurssille osallistui perheitä yli diagnoosirajojen. Mukana oli lapsia, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai adhd.
Arjen sankarit -kurssi kokosi lokakuussa Erityisosaamiskeskus Suvituulen viisi perhettä Varsinais-Suomen alueelta. Kolmipäiväinen kurssi oli suunnattu alakouluikäisten lasten perheille. Kurssille osallistuvilla lapsilla oli diagnosoitu kehityksellinen kielihäiriö tai adhd. Arjen sankarit oli yksi LASSO-hankkeen perhekursseista, joilla kehitetään uudenlaista toimintaa.
Kurssin ohjelma koostui sekä perheiden yhteisestä että lasten ja vanhempien omasta ohjelmasta. Vanhempien ohjelmassa oli muun muassa psykologin kanssa käytyjä keskusteluja lapsen kehityksen tukemisesta sekä vanhemmuudesta.
”Vanhemmille oli myös tärkeää saada vertaistukea ja tietoa yhteiskunnan eri palveluista”, kertoo kurssilla mukana ollut Aivoliiton fysioterapeutti Eliisa Laine.
Lasten toiminnan tavoitteena oli yhdessä toimimisen ja kaveritaitojen harjoittelu, myönteiset vuorovaikutuskokemukset, omien vahvuuksien tunnistaminen ja onnistumisen ilo. Näihin pyrittiin ikätasoisten leikkien ja pelien avulla sekä tukemalla lasten vuorovaikutusta muihin lapsiin ja ryhmän aikuisiin.
Keskustelut tärkeitä
Eliisa Laine pitää tärkeänä sitä, että kaikessa toiminnassa käytetään kuvia, piirtämistä ja viittomia kommunikoinnin, vuorovaikutuksen ja toiminnan strukturoinnin tukena.
”Puhetta tukevien keinojen avulla halutaan varmistaa jokaisen lapsen tasavertainen osallistuminen toimintaan”, hän painottaa.
Perheiden yhteinen tekeminen koostui kurssilla erilaisista ohjatuista toiminnallisista tuokioista, kuten esimerkiksi peleistä ulkona ja liikuntasalissa, tehtäväradoista, uimisesta sekä leipomisesta.
Kolmen päivän kurssin lisäksi perheet kokoontuivat seurantapäivään maaliskuussa. Palaute kurssista oli sekä vanhemmilta että lapsilta positiivista. Keskustelu ja ajatusten vaihtaminen sekä neuvot arkeen koettiin erityisesti vanhempien keskuudessa tärkeäksi.
”Lapset puolestaan nauttivat liikunnallisista peleistä, uimisesta, yhdessä suunnitellusta ja kuvitetusta kauppareissusta, seikkailusta pimeässä metsässä taskulamppujen valossa sekä perheiden yhteisestä leivontahetkestä”, Laine kertoo.
Ohjatun toiminnan lisäksi aikaa jäi myös vapaalle leikille. Leikkihuoneen autorata hurjine hyppyreineen olikin varmasti yksi lasten suosikeista.
LASSO-hanke
- Kahdeksan järjestön yhteistyöhanke, jota hallinnoi Munuais- ja maksaliitto.
- Vuosina 2019–2021 kehitetään uudenlaisia perhekurssimalleja eri tavoin vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten perheille.
- Lähtökohtana on, että perheet voivat halutessaan käydä kurssilla kotoa käsin.
- Perheet ovat vahvasti mukana kurssien suunnittelussa ja toteutuksessa.
- Lue lisää kursseista: perhesope.fi
- Teksti: Timo Rautiainen, Munuais- ja maksaliitto
- Kuva: Eliisa Laine