Siirry sisältöön

Ensimmäistä kertaa puheterapeutille

1.1.2018
Ensimmäistä kertaa puheterapeutille

Ensimmäinen käynti puheterapeutilla saattaa jännittää. Mitä siitä voisi kertoa etukäteen lapselle?

Olen menossa lapseni kanssa puheterapeutin vastaanotolle ensimmäistä kertaa. Mitä kerron hänelle?

Se mitä lapselle kannattaa kertoa, riippuu lapsen iästä ja hänen kyvystään ymmärtää. Puheterapeutti on asiantuntija, joka on erikoistunut tutkimaan ja arvioimaan lasten vuorovaikutusta ja kielen kehitystä. Tutkimuksissa puheterapeutti arvioi lapsen tapaa olla vuorovaikutuksessa, miten hän on kontaktissa, ymmärtää ja ilmaisee itseään. Tutkimus ja arviointi tapahtuvat leikinomaisesti lapsen kehitykselle sopivin välinein ja menetelmin.

Jos kyseessä on hyvin pieni lapsi, voi sanoa että käymme neuvolassa yhden tädin luona. On hyvä myös kertoa, että siellä ei pistetä eikä rokotetta tms. Jos kyseessä on isompi lapsi tai lapsi, joka itse tiedostaa oman puheensa pulmat, voi hänelle kertoa, että ollaan hakemassa siihen apua. Myös isommalle lapselle kannatta sanoa, että siellä ei tehdä mitään vaikeaa eikä pelottavaa. Puheterapeutti on siis ammattilainen, jonka luokse voi turvallisin mielin mennä.

Puheterapeutilla on keinonsa rohkaista lasta ilmaisemaan itseään. Puheterapeutti käyttää esimerkiksi erilaisia leluja, leikkejä, kuvakirjoja ja pelejä, joilla hän arvioi lapsen ymmärtämistä ja ilmaisua. Leikkitaitojen kartoitus on hyvin tärkeää. Tilanne on hyvin vapaamuotoinen ja lähtee lapsentahtisesti liikkeelle.

Käytössä on myös erilaisia viestinnän keinoja kuten viittomia, piirtämistä ja kuvia riippuen lapsesta. Pääasia on se, että lapsi ei koe painetta ilmaisuun.

Kysymykseen vastasi puheterapeutti Hannele Merikoski.

 

Lisää aiheesta