Siirry sisältöön

Heittäydy mukaan leikkiin

28.5.2020
Heittäydy mukaan leikkiin

Olemme saaneet viime aikoina kyselyitä, miten lapsen kielenkehitystä voi tukea kotioloissa. Monessa perheessä odotetaan arviointiin pääsemistä tai kuntoutuksen jatkumista.

Tavalliset arjen puuhat ovat paras tapa tukea lapsen kehitystä kotona. Kodin askareissa tulee esimerkiksi helposti toistettua erilaisia käsitteitä. Ihan pienetkin pitävät aikuisen auttamisesta ja pikkuapulaisena olemista. Pyykkejä voi lajitella eri pinoihin – värilliset ja valkoiset. Astianpesukoneen täyttämisessä ja tyhjentämisessä voi harjoitella tilakäsitteitä: ylhäällä, alhaalla, keskellä, kauimpana, lähimpänä. Lukukäsitteitä ja -määriä voi omaksua leipomis- ja ruoanlaittopuuhissa. Juttelu yhdistettynä toimintaan auttaa lasta omaksumaan käsitteitä ja tukee kaikin puolin vuorovaikutustaitojen kehittymistä.

Lapsen leikkitaitoja voi tukea parhaiten osallistumalla lapsen leikkiin. Pienten lasten kanssa piiloleikit ja kukkuuleikit ovat ihan parhaita. Kasvoille hellästi putoava sideharso aiheuttaa riemureaktion, kun se nappastaan pois ja lapsi näkee taas vanhemman kasvot. Toistona ota–anna-leikit ja esineen pudotteluleikit tukevat vuorottelun omaksumista.

Isompien kanssa voi ottaa myös tilakäsitteet käyttöön menemällä piiloon eri paikkoihin: verhon taakse, sängyn alle jne. Nukkejen ja nallejen hoivaaminen, syöttäminen ja pukeminen on lapsille mieleistä. Autojen, traktorien ja muiden koneiden huoltaminen on myös kivaa leikkiä.

Ulkoiluun ja retkeilyyn voi ottaa mukaan vaikka toiminnallisen suunnistuskartan. Tämän lehden Leikkinurkka-palstalla on yksi materiaali, jolla pääsee helposti alkuun. Ulkona voi leikkiä myös Kapteeni käskee -leikkiä: mene puun taakse, hyppää kivelle, mene puun alle, hyppää puron yli, kävele keskellä polkua, kävele polun vierellä.

Myös sauna on hyvä paikka kielellisten taitojen tukemiseen. Saunomisen yhteydessä voi purskutella, sihistä, naksutella ja tehdä kaikenlaisia kivoja suujumppajuttuja. Saunassa voi myös varsinkin isompien kanssa jutella vaikeistakin asioista. Sauna luo rauhaisan, turvallisen ja tutun ympäristön suurelle osalle lapsista.

Leikkien yhteydessä olisi hyvä käyttää tukiviittomia ja muutakin visuaalista tukea kuten kuvia. Vanhemmat voivat olla itselleen armollisia ja ottaa käyttöön vaikka yhden viittoman tai kuvan kerrallaan. Tärkeää on muistaa, että teimme sitten mitä tahansa lapsen kanssa, lasta ei sanoteta, jotta emme luo paineita ilmaisuun.

Hannele Merikoski, puheterapeutti, Aivoliitto ry

 

Lisää aiheesta