Katsekontakti katoaa

1.1.2017
Katsekontakti katoaa

Mitä pitäisi tehdä, kun lapsen katsekontaktin kanssa on haasteita?

Lapseni katsekontaktin kanssa on haasteita. Välillä hän käyttää sitä hyvin ja sitten se taas unohtuu. Teemme asian eteen päiväkodin kanssa yhteistyötä. Saamme toisinaan lapseni käyttämään katsekontaktia melko hyvin arjen tilanteissa. Mutta sitten se jostain syystä taas katoaa ja sitä pitää maanitella ja houkutella. Mitä pitäisi tehdä?

Katsekontakti on asia, joka puhututtaa erityisesti silloin, kun vuorovaikutuksessa on haasteita. Hyvää vuorovaikutusta voidaan kehittää myös ilman katsekontaktia. Se saattaa tulla joskus myös itsestään, kun siihen ei luoda paineita. On myös ihmisiä, jotka välttävät katsekontaktia, vaikka muuten pystyvät hyvään vuorovaikutukseen.

Katsekontaktia voi harjoitella. Se on nimenomaan kysyjän mainitsemaa maanittelua ja houkuttelua. Kiva yllätyksellinen toiminta tai reaktio saattaa saada aikaan hyvinkin intensiivisen katsekontaktin. Kun leikitään kutitusleikkiä ja annetaan lapsen odottaa ennen kuin jatketaan, niin lapsi saattaa pyytää katseellaan lisää. Samoin toimivat hypytysleikit ja hauskat äänet. On tärkeää löytää asioita, jotka innostavat lasta. Katsekontakti harjaantuu siinä kuin huomaamatta. Vaatiminen ja mekaaninen harjoittelu tuskin houkuttelevat lasta.

Kysymykseen vastasi puheterapeutti Hannele Merikoski.

  • Kuva: Shutterstock