Lapsi ei kuuntele satuja

1.2.2017
Lapsi ei kuuntele satuja

Olemme yrittäneet lukea pojallemme satuja, mutta hän ei jaksa kuunnella. Onko jotain keinoja, jotka auttaisivat tässä tilanteessa? Millä muulla tavalla voisimme tukea lukitaitoja?

Satujen lukemista voi tehdä mielekkäämmäksi esimerkiksi satuhieronnan avulla. Varsinkin ennen nukkumaan menoa toiminnan pitäisi olla rauhoittavaa eikä vireystilaa nostavaa. Lapsen kanssa voi viettää iltaisin myös mukavan jutusteluhetken. Vuorovaikutus on aina arvokasta ja perusta kaikelle oppimiselle. Satuja ei kannata lukea väkisin. Se saattaa vaikuttaa jopa niin, että lukemisesta tulee lapselle epämiellyttävä kokemus.

Lapsen lukitaitoja voi tukea jo varhaisessa vaiheessa monella eri tavalla. Lapsi saattaa hyötyä siitä, että arjessa käytetään vahvasti kuvia tukena. Kuvamaailmaan ja sen rikkauteen kannattaa kiinnittää huomiota. Ostoksilla voi lapsen antaa hakea tavaroita, jotka on etukäteen laitettu lapsen omaan ostoslistaan. Samalla voidaan pohtia: ”Onko makkara-sanassa rätinää vai sihinää?”. Kannattaa pelata pelejä, joissa leikitään äänteillä ja kirjaimilla. Myös tukiviittomia voi hyödyntää. Rytmikkäät viittomat tukevat tavutusta kuten koi-ra, poi-ka. Kaiken kaikkiaan esteettömän viestinnän keinot tukevat vahvasti lukitaitoja.

Kysymykseen vastasi puheterapeutti Hannele Merikoski.