Siirry sisältöön

Lomalle lompsis – vinkkejä lomareppuun pakattavaksi

5.6.2020
Lomalle lompsis – vinkkejä lomareppuun pakattavaksi

Mistä hyvä lomapäivä on tehty? Mitä vanhempi voisi pakata yhteiseen lomareppuun, jotta perheen lomapäivistä saisi virkistystä ja iloa – niin lapset kuin aikuisetkin.

1. Kiikarit, jotka on säädetty hyvän huomaamiseen. Vanhempana voi olla tottunut vahtimaan lasta, ettei tämä tekisi töllön töitä. Hyvät hetket lapsen kanssa jäävät helposti huomaamatta. Kun hoksaat hyvät hetket, ne lisääntyvät. Kokeile, tämä toimii!

2. Sanakirja, joka on pullollaan selkeitä kehotuksia. Kertomalla selkeästi, mitä haluat lapsen tekevän, auttaa se lasta toimimaan. Adhd-oireisen lapsen on vaikea käsittää monimerkityksellisiä, pitkiä tai epätarkkoja ohjeita. Tarkkaavaisuuden ja impulsiivisuuden pulmat voivat aiheuttaa, että lapsi ymmärtää vain osan tiedosta ja käsittää usein väärin.

Ja tiedäthän, kun lapsi ei toimikaan kuten olet ohjeistanut, on lopputuloksena usein moite ja nalkutus. Pilko siis ohjeesi lyhyiksi ja selkeiksi. Voit vaikkapa jakaa tekemisen kolmeen osaan: 1. Tee ensin… 2. Tee sitten… 3. Tee lopuksi.

3. Aurinkovoide, josta puristuu kehuja ja kannustusta. Käytettävä päivittäin useita kertoja. Kehuminen ja kannustaminen auttaa lasta toimimaan paremmin. Kehu heti, odottaminen ei kannata. Adhd-oireinen lapsi elää tätä hetkeä, välitön palaute auttaa lasta omaksumaan asian. Löydät kehumisen aiheita asioista, joita lapsi jo osaa tai joita hän tekee mielellään. On hyvä myös kehua pienistäkin edistysaskelista tai yrittämisestä.

Kun kerrot selkeästi mitä toimintaa arvostat, auttaa se lasta toimimaan jatkossakin toivotusti. Voit kehua sanoin, katsein, ilmein ja elein sekä kosketuksella tai vaikkapa perheen WhatsAppissa. Voiteen suojakerroin on lapsen itsetunnolle mitä parhain.

4. Herätyskello. Kannattaa nukkua, syödä ja touhuta arjen rytmin mukaan lomallakin. Riittävä uni, sopivasti vuorotellen aktiivista tekemistä ja lepoa sekä tutut ruoka-ajat – niistä on hyvä lomapäivä tehty. Arjen rutiinit luovat selkeyttä ja hahmotettavuutta lapsen elämään. Jos ympäristö on kaoottinen, voi se vahvistaa lapsen adhd-oireita, ja silloin lapsi tarvitsee aikuiselta vahvempaa tukea pärjätäkseen.

5. Kartta, joka johdattaa ihan omiin seikkailuihin vaikkapa takapihan neliapilajahtiin. Tällä lomalla ei vertaillakaan lomaa tai perheen eloa muihin perheisiin. Ollaan ja tehdään omalla tyylillä, se riittää ja on hyvä, ellei peräti paras!

6. Viltti. Lomallakaan kaikki ei aina suju niin kuin toivoisi. Vilttiin saa kietoutua hengittelemään, kun pettymys tai suru valtaa mielen. Viltin lämmössä on hyvä muistaa: lapsella on toimintakykyyn vaikuttava häiriö. Hän ei toimi ilkeyttään, vaan siksi, ettei osaa toimia tässä tilanteessa toisin. Myös minä saan joskus vanhempana epäonnistua, olen kyllin hyvä vanhempi.

7. Mansikkarasia, ihan vaan mansikat mansikoina, niiden syöminen on hyvä hetki!

Teksti: Tuuli Korhonen
Kuva: Pixabay

 

Lisää aiheesta

  • Iloa, haasteita ja sovittelua

    7.10.2022

    Kun perheen nuorimmaisella on kehityksellinen kielihäiriö, arki on haasteellista kaikille. Äiti Susanna Jansénin mielestä kokonaisuus on silti vahvasti plussan puolella.

  • Vanhemman adhd voi aiheuttaa haasteita koko perheen arkeen

    10.12.2021

    Vanhemman adhd:llä on vaikutuksia koko perheeseen. Aikuisen on ensin saatava hallintaan oman adhd:nsä aiheuttamat haasteet, jotta hän pystyy ohjaamaan ja tukemaan lastaan.

  • "Kansakunnan hyvinvoinnin rakentaminen innostaa minua"

    7.6.2021

    Aivoliiton uusi toiminnanjohtaja Mika Pyykkö on tehnyt pitkän uran terveys- ja hyvinvointiasioiden parissa. Hän kertoo valmistautuvansa innokkaasti seuraavaan rutistukseensa.

  • Kelan kuntoutuksesta tukea adhd:n kanssa eläville

    31.3.2021

    ”Kun pään sisällä olisi auki 1000 televisiokanavaa”. ”Aloitat yhden ja teet lopulta kolmea asiaa, etkä saa mitään valmiiksi”. ”Kuuntelen, mutta huomaan ajattelevani muita asioita”.

  • Arki, rutiinit ja parisuhde perheessä

    15.3.2021

    Arki nepsy-oireisen lapsen kanssa on aivan omanlaistaan, ja sitä ulkopuolisen on joskus vaikea ymmärtää. Rutiineja ja toistoa tarvitaan isommankin lapsen kanssa. Tavarat ovat jatkuvasti kadoksissa, koulumatkat venyvät, ja usein kaverisuhteissakin tarvitaan vanhempien tukea. Missä välissä sitä ehtisi ajatella parisuhdettaan?

  • Luovuutta ja vilkkautta

    15.3.2021

    Tubettaja Deatan eli Mikael Hertellin äiti Tarja Lintunen kertoo, millaisia asioita pojan adhd on perheeseen tuonut.

  • Minna Huotilaisen kolumni: Vuorokausirytmi on kello aivoissamme

    15.3.2021

    Aivoissamme on monta kelloa – siis hermoverkostoa, jotka reagoivat ajan kulumiseen ja muokkaavat toimintaamme sen mukaisesti. Ehkä tärkein näistä kelloista on vuorokausirytmi, ja sen mekanismit ovat todella syvään juurtuneet elimistöömme.

  • Uuvuttaako palvelupilvi?

    11.12.2020

    Erityislapsen vanhempi joutuu sukkuloimaan loputtomassa palvelupilvessä. Asiaa tutkineen tutkijatohtorin Ulla Särkikankaan mielestä palveluntuottajien olisi syytä tunnistaa ilmiö paremmin. Silloin ongelmat voitaisiin myös ratkaista.

  • Rutiinit ovat tärkeitä arjessa ja lomalla

    11.12.2020

    Ennakointi on Herralan perheessä kaiken perusta – niin arjessa kuin lomallakin. Rutiinit ovat tärkeitä, ne ylläpitävät järjestystä ja luovat turvaa.

  • Adhd kaiken ikää

    9.10.2020

    Adhd:hen liittyy paljon yleisiä uskomuksia, kuten esimerkiksi, että adhd:tä ilmenee vain pojilla tai adhd paranee aikuisiällä. Miten on?