
Koulukiusaamisen ja adhd:n aiheuttamat hankaluudet voimakseen kääntänyt Erkko Väisänen on työskennellyt viihdealalla reilut kymmenen vuotta. Juontokeikat, keikkamyynti ja tapahtumien järjestäminen pitivät aikaisemmin miehen kiireisenä, nyt on oman musiikin aika. Lohikäärmeen siivet ovat kantaneet kiusatun pikkupojan aikuiseksi mieheksi ja toisten auttajaksi.
Erkko EWE Väisäsen tuore Kaswu-single on vahva, omaa kasvua kuvaava rap-kappale.
”Biisin syntyminen oli rankka prosessi, mutta samalla puhdistava ja erityinen kolmivuotinen matka: itkua, naurua ja sekavia tunteita. Se on voimabiisi, jonka takana on oma karu menneisyyteni tuskaisine tapahtumineen.”
Kaswun kertosäkeessä EWE laulaa:
”enää mä en itke
enää mä en pelkää
te kasvatitte mulle lohikäärmeen siivet selkään”
”Lohikäärme on vanha myyttinen olento, tulta syöksevä hurja tyyppi, mutta samalla satujen rakastava, empaattinen hahmo. Lohikäärmeteema kuvastaa kasvuani, vahvuuttani ja tietynlaista omanlaisuuttani. Lohikäärme kuvastaa menneitä pelkojani, ja hahmo syöksee pelot tulena ulos.”
”Tämän biisin myötä opin monia asioita. Olen kasvanut artistina ja henkilönä, opin luottamaan itseeni. Opin myös luottamaan lauluuni – uskalsin laulaa nyt ensimmäistä kertaa biisini kertosäkeet itse!"
"Kaswu on ensimmäinen single ensi vuonna ilmestyvältä levyltä. Tämä on eittämättä urani hienoin teos, josta olen todella ylpeä”, EWE iloitsee.
Tietämättään adhd-oireinen
Erkon kokemukset kouluajoiltaan ovat rajuja. Hänen adhd-oireitaan ei tunnistettu.
”Kotkalaisella tarkkailuluokalla 1980- ja 1990-luvulla meno oli päivittäistä selviytymistä ja nyrkkitappelua, suurin osa luokkatovereistani asui lastenkodissa. Heistä on nykyään enää muutama hengissä.”
”Minua kiusattiin ylivilkkauteni takia. Olin äänekäs ja erilainen kaveri, numerot olivat huonoja ja tunneilla oli vaikea keskittyä. Ymmärrys käytöstäni kohtaan oli vähäistä, ei ollut tietoa adhd:stä. Ajateltiin, että olen ilkeyttäni sellainen. Minua pidettiin idioottina ja roskiksena, kiusaaminen oli päivittäistä ja kokonaisvaltaista."
"Olen ihmetellyt jälkeenpäin, miten jaksoin tsempata päivä toisensa jälkeen ja mennä hymy huulessa seuraavana päivänä kouluun ottamaan taas kaiken uudelleen vastaan.”
”Olin luokan pienin, pohjimmiltani kiltti, enkä pistänyt ikinä hanttiin, joten jengi purki pahaa oloaan minuun. Yritin ottaa toiset huomioon ja olla yhteisöllinen. Sain jopa stipendin siitä, että otin toisia huomioon! Se on aika harvinaista tarkkailuluokalla!"
"Koulussa ja kotona aikuisten oli vaikea uskoa kiusaamista ja ottaa sitä vakavasti, vaikka se jatkui koulussa ja vapaa-aikana ensimmäiseltä luokalta kahdeksannen luokan loppuun saakka. Kesän jälkeen luokan isommat pojat pistivät lopulta stopin kiusaamiselle.”
Adhd-diagnoosi 20-vuotiaana
”Hakeuduin adhd-tutkimuksiin lopulta kämppäkaverieni ehdotuksesta, kun työpaikkani vaihtuivat tiheään, enkä pysynyt töissä kuin kuukauden pari. Kämppikseni ihmettelivät asiaa, sillä olin fiksu kaveri, enkä vaikuttanut laiskalta. En alkuun halunnut millään uskoa heitä, mutta kun sitten tutkin adhd:tä, testeihin meneminen alkoi tuntua viisaalta ratkaisulta. Testit olivat vaikeat ja pitkät, niihin keskittyminen yhtä tuskaa!”
”Diagnoosin saaminen ei yllättänyt, mutta helpotti ja antoi ymmärrystä omasta käyttäytymisestä. Rupesin ymmärtämään omaa toimintaani ja sisimpääni, osasin ennaltaehkäistä erilaisia tilanteita, joissa koin, etten tule toimeen."
"Ymmärsin myös, että minun pitäisi etsiä muita väyliä työn tekemiseen. En ollut tavallinen kahdeksasta neljään -tyyppi, vaan alkoi tuntua siltä, että luova työ voisi olla mun juttuni.”
”Nykyään adhd vaikeuttaa esim. raha-asioiden hoitamista, rytmien ja rutiinien ylläpitämistä, sellaisten jämptiä säännöllisyyttä vaativien asioiden hoitamista. Jos kiinnostun jostain, niin sitten toisaalta heittäydyn asiaan ja uppoudun siihen täysillä, keskityn varmasti sata kertaa paremmin kuin ei-oireinen ihminen.”
Koulutyö sydämenasiana
Erkon tarinassa on paljon risteyksiä, joissa hän olisi voinut valita toisenlaisen tien, katkeroitumisen tai itsensä vahingoittamisen. Syksyllä 40-vuotispäiväänsä viettävä mies vaikuttaa nyt kuitenkin kiitolliselta ja elämäänsä tyytyväiseltä, tulevaisuuteen katsovalta. Mistä hän on ammentanut voiman säilyä elämälle myönteisenä?
”Luovuus ja musiikki ovat minulle yhtä kuin elämä. Musiikki merkitsee vapautta ja saan siitä siivet selkääni. Musiikin avulla voin kanavoida tunteeni ja purkaa hyviä ja huonoja asioita. On todella hienoa, jos musiikkini avulla voin auttaa muita ja pystyn estämään yhdenkin itsemurhan ja tuomaan valoa ihmisten elämään.”

”Elämässäni on ollut lukuisia ihmisiä, jotka ovat auttaneet minua ja joille olen sydämestäni kiitollinen. Äidilleni suuri kiitos kannustamisesta!"
"Kotkalainen Petri Laitinen on ollut minulle auttaja ja iso tuki. Hän otti minut koululaisena työharjoitteluun ja kesätöihin rullalautakauppaansa. Hän tuki minua valtavasti, kun harrastin nuorena rullalautailua. Hän tarjosi myöhemmin minulle myös mahdollisuuden pitää omaa rullalautakauppaa, jota pyöritinkin vuoden verran.”
EWE kiertää kouluissa, kohtaa kiusaajia ja kiusattuja ja kertoo oman elämäntarinansa. Hänen on luontevaa puhua lapsille asiasta, ja siitä, miten on itse onnistunut kanavoimaan kokemuksensa musiikin tekemiseen.
”Lapset eivät välttämättä ymmärrä, että kiusaajilla on aina itsellään tosi paha olo, jota sitten purkavat toisiin."
"Koulutyö ja lasten kohtaaminen näissä asioissa on minulle sydämenasia. Apunani on ollut rakas ystäväni Perttu Sutinen, jonka kanssa saimme paketoitua ideoitani siten, että pystyimme etenemään koulutyössä.”

”Järjestimme pari vuotta sitten vanhempainyhdistyksen kanssa Nummen yhtenäiskoulun oppilaille mahdollisuuden tehdä kiusaamista käsittelevä biisi ja sen musiikkivideo. Projektiin otettiin mukaan kiusattuja ja kiusaajia, ja roolileikin avulla vaihdettiin heidän roolejaan. Musiikin ja videon tekeminen yhdisti oppilaita unohtumattomalla tavalla – olen saanut pitkän ajan jälkeen palautetta, että projektilla on vieläkin positiivisia vaikutuksia.”
”Toivon kovasti, että koulutyö kantaa jatkossa vielä valtakunnallisesti ja pääsen kiertämään lisää kouluja! Siihen saattaa olla tulevaisuudessa mahdollisuus. Otin yhteyttä lapsuuteni kotikaupungin orkesteriin, Kymi Sinfoniettaan. Meillä synkkasi heti, ja nyt ollaan työstetty erään muusikon kanssa yhteistä proggista kouluihin.”
Itseoppinut lähiönomi
EWEstä on vuosien mittaan kehittynyt itseoppinut viihdealan monitoimimies.
”Olen aina pitänyt vuorovaikutuksesta toisten kanssa. Järjestin jo 5-vuotiaana näytelmiä ja pyöränäytöksiä mummolan parkkipaikalla."
"Esiintyminen ja juontaminen on minulle luontaista, pystyn ottamaan huomioon isoja yleisöjä, aistimaan koko massan energian ja eläytymään sen mukaan. Olen kiertänyt Suomea juontajana, artistien keikkamyyjänä ja tapahtumajärjestäjänä.”

EWE on lanseerannut itselleen oman ammattinimikkeen, lähiönomi.
”Kelasin, että kun olen tämmöinen oman tien kulkija, niin minulla pitää olla oma ammattinimike. Olen kutsunut itseäni lähiönomiksi, joka on lähiön huonoista olosuhteista kotoisin oleva ihminen. Hän on ilman koulutusta omalla kovalla työllään luonut oman uransa.”
”Työskentely monien Suomen räppärien kanssa antoi paljon käytännön kokemusta alasta, ja mieleen alkoi hahmottua oma musiikkiura.”
Vuonna 2018 EWE julkaisi debyyttisinglensä Sä muistat sen nimen. Lähiönomi-single julkaistiin vuonna 2019, ja kappaleen musiikkivideo valmistui keväällä 2020.
”Lähiönomi oli ensimmäinen kappale, joka syntyi yhteistyönä Tuomas T. L. Lehtisen kanssa. Se kertoo tarinani ja miksi teen tätä juttua. Uusi Kaswu-single on nyt toinen yhteinen työmme. Työstämme myös yhdessä ensi vuonna ilmestyvää levyä – kirjoitin itse biisien sanat ja olen levyn vastaava tuottaja.”
Toivo kantaa eteenpäin
EWE on kiitollinen monesta asiasta elämässään, ilonaiheita on paljon.
”Oman poikani hyvinvointi on tärkeää, ja olen siitä hyvin kiitollinen. Olen sydämeni pohjasta kiitollinen läheisilleni ja luotetuille ystävilleni. Olen kiitollinen myös siitä, että saan toteuttaa itseäni vapaasti ja että olen oppinut ilmaisemaan itseäni musiikin avulla.”
”Haluan kiittää kiusaajiani. Rankat kokemukseni ovat antaneet minulle lohikäärmeen siivet selkään. Ikinä ei saa antaa periksi! Vaikeat hetket eivät kestä ikuisesti – aina on toivoa!”
Kuuntele uusi Kaswu-biisi YouTubesta tai Spotifystä.

Erkko EWE Väisänen
- 39-vuotias räppäri, juontaja, tapahtumajärjestäjä
- debyyttisingle Sä muistat sen nimen 1/2018
- Lähiönomi-single 6/2019 ja sen musiikkivideo 3/2020
- Kaswu-single 5/2020
- työstää ensi vuonna ilmestyvää levyään
- 12-vuotiaan pojan isä
- harrastus: rullalautailu
- motto: "Koskaan ei saa luovuttaa".
eweofficial.com
FB: eweofficial
IG: eweofficial
Teksti: Katriina Ekola
Kuvat: Sonja Joutvuo sekä EWEn kotialbumi