Siirry sisältöön

Nuori tarvitsee tukea hahmottamisen ongelmiin

11.3.2022
Nuori tarvitsee tukea hahmottamisen ongelmiin

Nuoren ei kannata jäädä yksin etsimään ratkaisuja hahmottamisen pulmiin. Nuorten Hahmola -hanke etsii keinoja antaa tukea herkässä ja tärkeässä elämänvaiheessa.

Nuoruus on itsenäistymisen ja oman identiteetin etsimisen aikaa. Tässä iässä hahmottamisvaikeuksia voi olla erityisen vaikea hyväksyä. Ongelmat tekee ehkä mieli peittää niin kavereilta kuin aikuisiltakin.

”Nuoruuteen kuuluu olennaisesti halu olla osa ryhmää. Muista samanikäisistä ei tee mieli erottua ainakaan erilaisena oppijana”, hankekoordinaattori Suvi Ylönen Nuorten Hahmola -hankkeesta toteaa.

Viime vuonna alkanut hanke tarjoaa nuorille työkaluja hahmottamisen ongelmien käsittelemiseen. Suvi Ylösen mukaan nuoret ovat tähän asti jääneet helposti tuen ulkopuolelle.

Monesti hahmottamisen pulmat alkavat tulla esiin nimenomaan nuoruusvaiheessa, kun tarve suunnitella ja ohjata omaa toimintaa kasvaa.

”Koulunkäynti muuttuu vaativammaksi. Enää ei olekaan yhtä tuttua turvallista luokkaa ja opettajaa. Lukujärjestyksen ja jo pelkän ison koulurakennuksen ja piha-alueen hahmottaminen voi tuottaa vaikeuksia”, Suvi Ylönen mainitsee.

Eräs tärkeä aikuisuuden merkkipaalu eli ajokortti voi jäädä suorittamatta hahmottamisen ongelmien vuoksi, mikä on monelle kipeä paikka.

”Pojille voi olla erityisen vaikea myöntää, että asevelvollisuus tuottaa ylivoimaisia pulmia. Oikeastaanhan koko armeija-aika on sarja erilaisia hahmottamistehtäviä: pura ja kokoa ase, petaa sänky millintarkasti, hahmota suuntia ja etäisyyksiä maastossa ja niin edelleen.”

Vertaistukea ja tietoa

Pulmien peittely voi johtaa esimerkiksi opinto- ja uravalintoihin, jotka eivät tunnu omilta. Itsetunto ja -arvostus saattavat kadota vuosiksi.

”Moni käsittelee vasta aikuisena nuoruusvuosien tunteita, ettei kukaan ymmärtänyt tai ettei kellään ollut samanlaisia ongelmia. Nuori voi kokea olevansa hirvittävän yksin, vaikka todellisuudessa moni käy läpi aivan samoja ajatuksia”, Suvi Ylönen sanoo.

Eräs Nuorten Hahmola -hankkeen tavoite onkin tuoda nuoria toistensa luo vertaistuen piiriin. Parhaillaan netissä on auki anonyymi kysely, johon nuoret toivotetaan mukaan kertomaan elämästään, somenkäytöstään ja mahdollisista hahmottamisen pulmistaan.

Suvi Ylösen mukaan suunnitteilla on lisäksi esimerkiksi hahmottamistVaikka hankkeen varsinaiseksi kohderyhmäksi on määritelty 15−19-vuotiaat, materiaalit ovat kaikkien kiinnostuneiden käytössä. Hanke on jatkoa vastaavanlaisille lasten ja työikäisten aikuisten hahmottamisvaikeuksiin keskittyneille hankkeille.

Aikuisille on jo verkossa tarjolla maksuton Hahmolaoppimisympäristö, jossa voi tehdä erilaisia hahmottamisharjoitteita. Samanlainen ympäristö aiotaan luoda myös nuorille ja käyttää tehtävissä esimerkkeinä heidän arjessa kohtaamiaan tilanteita.

Nuorten Hahmolan toteuttavat yhdessä Niilo Mäki Instituutin kanssa muun muassa ADHD-liitto, Aivoliitto, Autismiliitto, Erilaisten oppijoiden liitto ja Suomen CP-liitto. Suvi Ylönen toivoo, että hanke voisi ennen kaikkea tehdä hahmottamisen ongelmista yhä arkipäiväisemmän asian.

”Mitä paremmin nuori itse on sinut asian kanssa, sitä vähemmän hahmottamisen ongelmat häntä määrittävät. Avoin puhe on paras keino vastata ympäristömme koko ajan kasvaviin vaatimuksiin.”

Suvi Ylönen huomauttaa, ettei hahmottaminen ole mikään joko tai -taito. Meistä jokainen sijoittuu johonkin kohtaan hahmottamisen janalla vahvuuksineen ja haasteineen.eemainen pakohuonepeli. Sitä pelaamalla nuoret voisivat konkreettisesti jakaa kokemuksiaan siitä, mikä tuntuu helpolta ja mikä taas hankalalta. Hanke tarjoaa tietoa ja työkaluja myös ammattilaisille, järjestötoimijoille ja vanhemmille.

”Tavoitteena olisi saada sisältöjä mukaan toisen asteen opintoihin. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa tilata hankkeen uutiskirje”, Suvi Ylönen vinkkaa.

  • Teksti: Mari Vehmanen
  • Kuva: Mostphotos