
Tunnemittarin avulla lapsi voi kertoa, miltä hänestä tuntuu. Tunnemittaria voi käyttää monella tavalla.
Lapsen tunteiden nimeäminen ja mallittaminen on usein tarpeen tehdä näkyväksi. Kun harmituksen tunne on päällä, saattaa olla hyvä odottaa, kunnes lapsi rauhoittuu. Sen jälkeen voidaan keskustella, mikä harmitti ja miksi. Lisäksi voidaan miettiä, mitä voisi tehdä, jotta ei harmittaisi niin paljon. Usein unohdetaan, että myös iloa ja tyytyväisyyttä pitää käsitellä. Mikä ilahdutti ja miksi?
Myös vanhempi voi mallittaa omia tunteitaan: ”Ilahduin, kun olit niin avulias. Minäkin olen iloinen sinun kanssasi.” Tosi harmittava asia saattaa harmittaa myös aikuista.
Tunnemittarin avulla lapsi voi kertoa, miltä hänestä tuntuu tai mihin suuntaan tunne on menossa. Tunnemittaria voi käyttää monella tavalla: Sen voi pitää mukana repussa. Sen voi kiinnittää jääkaapin oveen magneetilla ja varata viereen lapselle mieluisa magneetti, jota voi käyttää tunteen osoittamisessa. Tunnemittarin voi laittaa myös lapsen huoneen seinälle ja merkkiin voi kiinnittää vaikka sinitarran, jota voi siirtää.
Tunnemittarista tulee myös muistipeli, kun tulostaa kahdet kuvat ja leikkaa ne irrallisiksi. Kuvaparin löydyttyä voi ilmeillä kyseisen tunteen.
Avaa ja tulosta kuva: Tunnemittari
- Piirroskuva: Hannele Merikoski, puheterapeutti, Aivoliitto ry
- Kuva: Mostphotos
Tunnemittari