Lapsuus
Heittäytyminen tarinoiden maailmaan kannattaa
9.12.2022Yhteiset tarinahetket vaikuttavat myönteisesti lapsen kielen kehitykseen. Tarinoiden avulla voi myös keskustella vaikeista asioista tai käsitellä erilaisia tunteita.
Erityinen sisaruus – ”Entäs sitten minä?”
9.12.2022Sisarussuhde on usein elämän pisin ihmissuhde, joten sen laatuun ja perheen vuorovaikutukseen on syytä kiinnittää huomiota tarjoamalla riittävää ja kohdennettua tukea myös erityislapsen sisaruksille.
Onko kotonasi supermaistaja?
11.10.2022Ruokailutilanteet voivat olla haastavia neurokirjon lapselle. Herkät aistit vaikuttavat esimerkiksi maistamiskokemukseen. Supermaistaja maistaa tiettyjä makuja ja ruokia voimakkaammin kuin muut ihmiset.
Puhetta tukevat keinot hyödyttävät tutkitusti lapsia
7.10.2022Kun puhetta tukevia keinoja käytettiin viikoittain tunnin ajan, lapsilla näkyi kehitystä kommunikointitaidoissa ja monimutkaisen puheen ymmärtämisessä.
Lasten ja nuorten yhdenvertaisuus on Aidalle tärkeää
4.10.2022Aida järjesti viime vuonna eduskuntatalon portaille mielenilmaisun neuroepätyypillisten lasten ja nuorten yhdenvertaisuuden puolesta. Ennen tapahtumaa hän teki 4–29-vuotiaille nepsy-lapsille ja -nuorille kyselyn, johon tuli yli sata vastausta. Toiveet koottiin terveisiksi päättäjille.
Seitsemän kysymystä dyspraksiasta
3.6.2022Verbaali dyspraksia on motorinen puhehäiriö, joka ilmenee usein epäselvänä ja hapuilevana puheena. Lapsen puheen kehittymistä voi tukea mukavilla tavoilla myös kotioloissa, kertoo FT, logopedian yliopistonlehtori Anna-Leena Martikainen Itä-Suomen yliopistosta.
Sanattomat kommunikaatiokeinot auttavat päiväkodin arjessa
3.6.2022Pikapiirtämistä, tukiviittomia ja kuvia kommunikoinnin tukemiseen. Puhetta tukevat keinot hyödyttävät päiväkodissa erityisesti lapsia, joilla on kielellisiä vaikeuksia tai haasteita keskittymiskyvyssä.
Virtuaalitodellisuus luo uusia mahdollisuuksia adhd:n arviointiin
11.3.2022Virtuaalitodellisuutta hyödynnetään yhä enemmän lääketieteellisessä tutkimuksessa. Se avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia käyttäytymisen arviointiin tosielämän tilanteissa sekä kotona tehtäviin kuntoutusharjoituksiin.
Vanhemmat mukaan digimaailmaan
11.3.2022Digistä ei tulisi tehdä perheessä ikävää asiaa, vaan ottaa sen hyödyt käyttöön yhdessä. Myös lapsen kielen kehitystä voi tukea digilaitteiden avulla.
Matematiikan haasteet tarkkaavuuden häiriöissä ja kielihäiriöissä
11.3.2022Matemaattinen ajattelu ja ongelmanratkaisutehtävät edellyttävät keskittymistä ja tarkkaavuuden ylläpitämistä. Matemaattiset tehtävät kuvataan usein kirjallisesti, mikä aiheuttaa lisähaasteita kielen ja lukemisen kanssa kamppaileville.
Toimintaterapia vahvistaa osallisuutta
13.12.2021Toimintaterapia voi olla yksi tärkeä osa lapsen kehityksellisen kielihäiriön kuntoutusta. Toimintaterapeutin tuella lapsen on mahdollista vahvistaa esimerkiksi leikkitaitoja tai keskittymistä.
ICF-luokituksesta apua kehityksellisen kielihäiriön ymmärtämiseen
13.12.2021Mitä on toimintakyky? Entä mitä tapahtuu, kun toimintakyvyssä on rajoitteita? Osaammeko tukea ja kuntouttaa oikein? Maailman terveysjärjestön laatima ICF-luokitus antaa kehykset myös kehitykselliselle kielihäiriölle.
Onnistumiset arjessa vahvistavat adhd-oireisen lapsen itsetuntoa ja toimintakykyä
18.10.2021Adhd-oireiset lapset voivat tarvita aikuisen tukea leikkitaitojensa kehittämiseen ja rohkaisua ystävyyssuhteiden luomiseen. Onnistumisen kokemukset ovat kaikille lapsille tärkeitä!
Mari Siukola vie luokkansa ulos oppimaan
18.10.2021Olen työskennellyt kaksi vuotta luokanopettajana ulkoluokkaillen. Olen ulkona oppilaiden kanssa noin yhden kolmasosan perusopetuksen oppitunneista. Yhdessä on innostuttu luonnosta, ja ilo on kasvanut ulkona. On tartuttu hetkiin ja koettu ulkona oppimisen onnea. On tutkittu ympäröivää luontoa uteliaasti ja herkistytty havainnoimaan mielenkiintoisia yksityiskohtia ja kokonaisuuksia.
Tukiviittomat ovat ihana tapa auttaa lasta jäsentämään kuulemaansa
18.10.2021Torstain Pikku Kakkosen vetäjä Susanna Volanto juontaa ohjelmaa myös käsillään. Tukiviittomat ovat apuväline, jolla hän auttaa pieniä katsojia sisäistämään tarinoita.
Koulu on moderni – mutta onko se lapsikuntoinen
7.6.2021Luomme kriteereitä lapsen koulunkäyntikyvyn ja koulukuntoisuuden mittaamiseksi ja analysoimiseksi. Missä ovat koulun lapsikuntoisuuden mittarit?
Totta vai tarua kehityksellisestä kielihäiriöstä
7.6.2021Perimä on oleellinen tekijä kehityksellisen kielihäiriön taustalla. Lisäksi merkityksellistä on muun muassa perheen toimintakulttuuri.
Koko yhteisö lapsen tueksi
7.6.2021Puheterapeutti Hannele Merikoski toivoo lasten kuntoutukseen lisää yksilöllisyyttä ja yhteisöllisyyttä. Tuen tulee olla oikeanlaatuista, ja sitä pitää saada riittävän varhain.
Viisi kysymystä kodin ja päivähoidon yhteistyöstä
17.3.2021Kun lapsella on puheen ja kielen kehityksen haasteita, kodin ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välisen yhteistyön merkitys korostuu. Yhteistyö mahdollistaa lapsen kehityksen ja hyvinvoinnin tukemisen parhaalla mahdollisella tavalla.
Tarkkaavainen tulevaisuus – voiko peliteknologia auttaa parantamaan adhd:n arviointia ja hoitoa?
11.12.2020Tietoyhteiskunta muuttuu nopeutuvaa vauhtia – riittääkö ihmisten kapasiteetti pysyä mukana?
Rohkeutta kommunikoinnin apuvälineiden käyttöön
11.12.2020Kommunikoinnin apuvälineitä hyödyntäen käydyt keskustelut voivat olla hyvin nopeatahtisia ja vuorovaikutteisia. Lapsen tai nuoren apuvälineen käyttöön kannattaa suhtautua avoimesti ja kannustaen.
Yhdessä olemme enemmän - yhteisöllinen puheterapia
11.12.2020Lapsen vuorovaikutuksen pulmat ovat aina yhteisön asia. Puheterapiaa on toteutettu yhteisöllisesti varhaiskasvatuksessa jo vuosikymmeniä. Myös perheen ohjaus on ollut aina osa puheterapiaa. Kyse ei siis ole uudesta menetelmästä.
Asuuko kodissasi utelias tutkija, touhukas kokeilija vai energinen oppija?
9.10.2020Motoriset taidot luovat liikkumisen perustan ja ovat vahva perusta arjen taidoille. Leikkien ja liikkuen lapsi oppii uusia asioita ja samalla harjoittelee ja kehittää motorisia taitojaan.
Leikit ja yhdessäolo tukevat kielen kehitystä
9.10.2020Kielen kehityksen tukeminen tapahtuu parhaimmillaan tavallisissa arkipäivän kohtaamisissa ja yhdessäolon hetkissä. Riittää, että lapsella on mahdollisuus leikkiä ja nauttia yhteisestä tekemisestä ja puuhastelusta.
Tietoa ja vertaistukea kursseilta
9.10.2020Erityisosaamiskeskus Suvituuli toivottaa tervetulleiksi uusille kursseilleen adhd-oireiset lapset ja autismikirjon lapset perheineen.
Moni adhd-tyttö kasvaa ulkopuolisuudentunteen kanssa
5.6.2020Adhd-oireisto voi vaikuttaa erityisen negatiivisesti tyttöjen ja naisten sosiaalisiin suhteisiin ja itsetunnon kehitykseen. Diagnoosin viivästymisen takia vaikeuksille ei aina saada ajoissa oikeaa nimeä.
Vuorovaikutus on kuin tanssia
28.5.2020Sillä, miten olet päivittäin vuorovaikutuksessa lapsesi kanssa, on ainutlaatuinen merkitys lapsesi kielellisille taidoille.
Totta vai tarua etäpuheterapiasta
28.5.2020Etäpuheterapia mahdollistaa puheterapian niilläkin paikkakunnilla, joilla ei ole omia puheterapeutteja. Siksi sen suosio kasvaa jatkuvasti. Puheterapeutti Katja Koski kertoo, mitä etäpuheterapiasta on hyvä tietää.
Arjen sankarit seikkailivat kurssilla
28.5.2020Turussa järjestetylle perhekurssille osallistui perheitä yli diagnoosirajojen. Mukana oli lapsia, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai adhd.
Vanhempi, auta sanoittamaan tunteita
18.3.2020Kielihäiriöinen lapsi tarvitsee tukea tunteidensa ilmaisuun. Sitä hän saa, jos vanhemmat sanoittavat sekä omia että lapsen tunteita.
Kielen kuntoutus ei saa jäädä liitännäisoireiden varjoon
18.3.2020Monen lapsen kielihäiriöön liittyy erilaisia motoriikan, keskittymisen ja käyttäytymisen pulmia. Ne eivät kuitenkaan saisi viedä kaikkea huomiota.
Laadukas puheterapia perustuu tutkittuun tietoon
15.11.2019Lapsen puheterapia saavuttaa todennäköisemmin tavoitteet, kun myös vanhemmat saavat hyvää ohjausta.
Lapsi tarvitsee hymyn ja halauksen
15.11.2019Hyvä vuorovaikutus vanhemman kanssa auttaa lasta pärjäämään elämässä. Erityisen tärkeää se on kielihäiriöiselle lapselle tai nuorelle.
Pelillisyys motivoi lasta kielen maailmaan
13.9.2019Oikein hyödynnettynä uusi teknologia voi toimia hyvänä apuna kielen harjoittelussa. Laitteiden käytön rajoista kannattaa sopia yhdessä ja pitää niistä myös kiinni.
Vähennä melua, paranna oppimista
13.9.2019Jatkuva melu kuormittaa erityisesti kielihäiriöisiä lapsia ja nuoria. Kuunteluympäristöä rauhoittamalla heidän oppimistaan ja hyvinvointiaan voidaan parantaa huomattavasti.
Kielenkäytön pragmaattiset vaikeudet lapsen arjessa
3.5.2019Kehitykselliseen kielihäiriöön voi liittyä vaikeus käyttää kieltä tarkoituksenmukaisesti erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa. Mistä lapsen kielenkäytön pragmaattisissa ongelmissa on kyse? Akatemiatutkija Soile Loukusa Oulun yliopistosta kertoo.
Leikki ansaitsee aikaa ja tilaa
14.2.2019Leikki on lapsen tapa tutustua maailmaan ja opetella samalla kuin huomaamatta tarpeellisia taitoja. Leikkiessä vuorovaikutustaidot karttuvat, ja kieli rikastuu.
Tukikeinot varhain käyttöön
14.2.2019Kehityksellisen kielihäiriön Käypä hoito -suosituksen päivitetty versio painottaa, että lapsille on tärkeää järjestää tukitoimia riittävän pitkään. Uusina teemoina suositukseen nousivat digilaitteet ja monikielisyys.
Sanat haltuun lukumummin kanssa
22.11.2018Kaikille lukemaan oppiminen ei ole yhtä helppoa. Lukumummit ja -vaarit eri puolilta Suomea ovat lukemisen tukena koulutuntien lomassa.
Hyvän huomaaminen tapahtuu vahvuuksien kautta
4.3.2018Positiivinen psykologia ja siitä kumpuava positiivinen kasvatus korostaa tiedostetusti vahvuuksia, ei puutteita tai vaikeuksia.
Etäkurssille on helppo osallistua
1.3.2018Verkossa järjestettävät kurssit kasvattavat suosiotaan. Ne tarjoavat asiantuntevaa ohjausta ja seurantaa sekä vertaistukea. Kursseja järjestetään myös perheille, joissa lapsella on kielellinen erityisvaikeus.
Hyvä sovellus avaa ovia tiedon ja taidon maailmaan
1.3.2018Kouluikäisille on tarjolla runsaasti erilaisia sovelluksia, jotka tukevat kehittymistä ja oppimista. Terapiapsi.fi-sivuston ylläpitäjät Riikka Marttinen ja Heidi Åkerlund keräsivät niitä mielenkiintoisimmat.
Totta vai tarua? Kahdeksan väitettä musiikin vaikutuksesta lapsen kehitykseen
1.2.2018Musiikin vaikutuksia lasten kielenkehitykseen ja oppimiseen on tutkittu viime vuosina paljon. Kaikenlainen musisointi ja myös muskarissa käyminen vahvistavat lapsen taitoja.
Tuen antaminen varhaiskasvatuksessa
1.3.2017Miten vanhemmat ja työntekijät kokevat varhaiskasvatuksessa annetun tuen?
Hyvinkään yhteisöllinen malli toimii
1.1.2017Yhteisöllinen toiminta puheterapiassa tähtää siihen, että asiantuntijuus siirretään perheisiin, päivähoitoon ja neuvoloihin. Hyvinkäällä toiminta on ollut jo pitkään tärkeä osa varhaiskasvatusta.
Kunhan huidotaan
1.1.2017Tukiviittomat tukevat erityisesti puheen ymmärtämistä. Kun viitomme, rytmitämme puhettamme selkeämmäksi ja hitaammaksi. Tärkeintä on aikuisten malli.
Miten tukea lapsen vuorovaikutusta? Kommunikaatiokeskus auttaa ja neuvoo
1.3.2016Lapsella on oikeus vuorovaikutukseen. Mukaan tarvitaan kaikki lapsen elämänpiiriin kuuluvat ihmiset.
Uni auttaa oppimaan
4.2.2016Heureka! Nyt sen ymmärrän! Miten usein onkaan niin, että vaikealta tuntunut asia tai tehtävä on yön aikana loksahtanut paikalleen. Mitä oikein tapahtuu?
"Vyöhyketerapiaa" koululaiselle
1.2.2016Koulun aloittaminen tuo tullessaan monia erilaisia haasteita. Aikuinen voi tukea lasta uusien asioiden oppimisessa. Parhaiten lapsi oppii lähikehityksen vyöhykkeellä.
Koulunkäyntiä voidaan tukea
1.2.2016Lapsen kouluvaikeuksien ilmaantuessa vanhemmat ovat usein neuvottomia ja huolissaan. Lapsen tilannetta voidaan helpottaa keskustelemalla asioista ja ottamalla käyttöön kotikonsteja koululaisen auttamiseksi.
Leikki on lapselle toiminta numero yksi
1.1.2016Lapset leikkivät kaikkialla maailmassa, se on universaalia toimintaa. Leikki on lapsen tärkein ja merkityksekkäin toiminta. Leikki on lapsen kieli.