Siirry sisältöön

Meidän arki

  • Iloa, haasteita ja sovittelua

    7.10.2022

    Kun perheen nuorimmaisella on kehityksellinen kielihäiriö, arki on haasteellista kaikille. Äiti Susanna Jansénin mielestä kokonaisuus on silti vahvasti plussan puolella.

  • Vanhemman adhd voi aiheuttaa haasteita koko perheen arkeen

    10.12.2021

    Vanhemman adhd:llä on vaikutuksia koko perheeseen. Aikuisen on ensin saatava hallintaan oman adhd:nsä aiheuttamat haasteet, jotta hän pystyy ohjaamaan ja tukemaan lastaan.

  • "Kansakunnan hyvinvoinnin rakentaminen innostaa minua"

    7.6.2021

    Aivoliiton uusi toiminnanjohtaja Mika Pyykkö on tehnyt pitkän uran terveys- ja hyvinvointiasioiden parissa. Hän kertoo valmistautuvansa innokkaasti seuraavaan rutistukseensa.

  • Kelan kuntoutuksesta tukea adhd:n kanssa eläville

    31.3.2021

    ”Kun pään sisällä olisi auki 1000 televisiokanavaa”. ”Aloitat yhden ja teet lopulta kolmea asiaa, etkä saa mitään valmiiksi”. ”Kuuntelen, mutta huomaan ajattelevani muita asioita”.

  • Arki, rutiinit ja parisuhde perheessä

    15.3.2021

    Arki nepsy-oireisen lapsen kanssa on aivan omanlaistaan, ja sitä ulkopuolisen on joskus vaikea ymmärtää. Rutiineja ja toistoa tarvitaan isommankin lapsen kanssa. Tavarat ovat jatkuvasti kadoksissa, koulumatkat venyvät, ja usein kaverisuhteissakin tarvitaan vanhempien tukea. Missä välissä sitä ehtisi ajatella parisuhdettaan?

  • Luovuutta ja vilkkautta

    15.3.2021

    Tubettaja Deatan eli Mikael Hertellin äiti Tarja Lintunen kertoo, millaisia asioita pojan adhd on perheeseen tuonut.

  • Minna Huotilaisen kolumni: Vuorokausirytmi on kello aivoissamme

    15.3.2021

    Aivoissamme on monta kelloa – siis hermoverkostoa, jotka reagoivat ajan kulumiseen ja muokkaavat toimintaamme sen mukaisesti. Ehkä tärkein näistä kelloista on vuorokausirytmi, ja sen mekanismit ovat todella syvään juurtuneet elimistöömme.

  • Uuvuttaako palvelupilvi?

    11.12.2020

    Erityislapsen vanhempi joutuu sukkuloimaan loputtomassa palvelupilvessä. Asiaa tutkineen tutkijatohtorin Ulla Särkikankaan mielestä palveluntuottajien olisi syytä tunnistaa ilmiö paremmin. Silloin ongelmat voitaisiin myös ratkaista.

  • Rutiinit ovat tärkeitä arjessa ja lomalla

    11.12.2020

    Ennakointi on Herralan perheessä kaiken perusta – niin arjessa kuin lomallakin. Rutiinit ovat tärkeitä, ne ylläpitävät järjestystä ja luovat turvaa.

  • Adhd kaiken ikää

    9.10.2020

    Adhd:hen liittyy paljon yleisiä uskomuksia, kuten esimerkiksi, että adhd:tä ilmenee vain pojilla tai adhd paranee aikuisiällä. Miten on?

  • Positiivinen asenne kantaa

    9.10.2020

    Pulkkisten perheen vahvuuksia ovat yhteen hiileen puhaltaminen ja huumori. Niin vanhemmat kuin lapsetkin auttavat ja tukevat toisiaan parhaansa mukaan.

  • Lomalle lompsis – vinkkejä lomareppuun pakattavaksi

    5.6.2020

    Mistä hyvä lomapäivä on tehty? Mitä vanhempi voisi pakata yhteiseen lomareppuun, jotta perheen lomapäivistä saisi virkistystä ja iloa – niin lapset kuin aikuisetkin.

  • Adhd:ssä asenne on avain

    18.3.2020

    Adhd-oireiset henkilöt törmäävät valitettavan usein erilaisiin ennakkoasenteisiin ja vääriin uskomuksiin. ADHD-liiton kokemustoimijoilla on omaa kokemusta siitä, mitä näiden neljän kirjaimen takana voi oikeasti olla ja millaista elämä on adhd:n kanssa. Kokemustoimijat haluavat ravistella myyttejä, joita liitetään adhd:hen, ja he toivovat, että jokainen adhd-oireinen voisi tulla kohdatuksi omana itsenään, ilman ennakkoluuloja.

  • Minä riitän

    18.3.2020

    Tiia Trogen rohkaisee vanhempia luopumaan itsensä turhasta vertaamisesta muihin. Arjen voi pilkkoa pieniin ja konkreettisiin tavoitteisiin, joiden saavuttamisesta on lupa iloita.

  • Sebastian ja verbaalinen dyspraksia: "Puheen vaikeuksista huolimatta hänellä on paljon sanottavaa"

    15.11.2019

    Verbaalinen dyspraksia ei nurmijärveläisen eskaria käyvän Sebastianin menoa hidasta. Sosiaalisella ja ulospäin suuntautuneella pojalla on laaja sanavarasto, ja tarvittaessa tulkkausapua antaa pikkuveli Aaron. Poikien äiti Laura Styrman on kehittänyt arjen kommunikaation tueksi uudenlaisen digisovelluksen.

  • Kieli kateissa ulkomailla

    27.11.2018

    Kaksikielisessä perheessä riittää haasteita kielen kanssa. Lisää haasteita asettaa tilanne, kun eletään maassa, missä ei puhuta kumpaakaan kodin äidinkielistä. Kun päälle laitetaan kielellinen erityisvaikeus, voivat sanat olla vähemmästäkin hukassa.

  • Tuttu koulu ei jännitä ekaluokkalaista

    1.3.2018

    Ikosen perheessä on alkamassa uusi vaihe, kun Nella aloittaa ensimmäisen luokan. Arki muuttuu monella tavalla, mutta tutut kaverit ja opettaja helpottavat sopeutumista.

  • Adamille arjen rutiinit tuovat turvaa

    2.2.2018

    Kuvakortit otetaan avuksi, kun äiti Jenni sekä eskarilainen Adam suunnittelevat seuraavaa päivää. Rutiinit, säännöt ja suunnitelmallisuus ovat se pohja, jolle arjen sujuvuus Kovasen perheessä rakentuu.

  • Oskarista voi tulla vaikka professori

    1.4.2017

    Puhumisen aloittaminen oli Oskari Haloselle vaikeaa, mutta nykyään Oskari on osa porukkaa. Seitsemänvuotias Oskari on lahjakas matematiikassa ja kova lukemaan.

  • Kuvitettu arki ja rutiinit pitävät paletin kasassa

    1.3.2017

    Lisalla oli aluksi vaikeuksia keskittyä, eikä sanoille tahtonut löytyä tarpeeksi aikaa ja ajatusta. Tilanne helpottui, kun Lisa viisivuotiaana piirsi ensimmäisen kerran ihmishahmoja. Sen jälkeen kynä on sauhunnut taukoamatta.

  • Laxin perheessä riittää liikunnan riemua

    1.2.2017

    Vaikea-asteisenkin kielellisen erityisvaikeuden voi selättää. Luukaksen puhe sujuu ilman minkäänlaista ongelmaa. Kehitys oli hyvin hidasta aina esikouluun saakka, mutta sitten lähdettiin eteenpäin aimo harppauksin.

  • Kuvat kertovat, kun kieli ei toimi

    1.1.2017

    Miten pärjää perhe, jos teinillä on adhd ja kuopuksella puheen kehityksen viivästymä? Hyvin, kun vanhemmat eivät anna periksi, ovat valmiita ottamaan asioista selvää ja soveltamaan oppimaansa.

  • Nella etenee tanssiaskelin

    1.4.2016

    Torstai on hyvä päivä Ikosilla. Silloin on lasten harrastusilta, jolloin koko viisihenkinen perhe suuntaa Jumppalaan.

  • Sanojen suloisessa sekamelskassa

    1.2.2016

    Kielelliset erityisvaikeudet ovat osa Jooaa, jonka vahvuuksia ovat liikunta, kädentaidot ja matematiikka. Vaikka sanat välillä hukkuvat, Jooa suhtautuu iloisesti elämäänsä.

  • Eskarin tuki on Alexin lottovoitto

    1.1.2016

    Sanojen, kielen ja arjen asioiden opettelua. Ihana opettaja. Piirtämistä, leikkejä ja hyviä ystäviä. Taksikuljetus kotoa eskariin ja takaisin. Normipäivä 6-vuotiaan Alexin elämässä.