Adhd:ssä asenne on avain

18.3.2020
Adhd:ssä asenne on avain

Adhd-oireiset henkilöt törmäävät valitettavan usein erilaisiin ennakkoasenteisiin ja vääriin uskomuksiin. ADHD-liiton kokemustoimijoilla on omaa kokemusta siitä, mitä näiden neljän kirjaimen takana voi oikeasti olla ja millaista elämä on adhd:n kanssa. Kokemustoimijat haluavat ravistella myyttejä, joita liitetään adhd:hen, ja he toivovat, että jokainen adhd-oireinen voisi tulla kohdatuksi omana itsenään, ilman ennakkoluuloja.

TOTTA JA TARUA: "Adhd-oireiset lapset ovat motorisesti levottomia."

Omien lapsieni kautta olen oppinut, että adhd ilmenee eri ihmisillä hyvin eri tavoin. Lapsella voi olla adhd, vaikka hän ei olisi yhtään motorisesti levoton. Ylivilkkaus voi esiintyä sisäisenä levottomuutena, jolloin sitä ei ulkopuolinen pysty huomaamaan.
– kokemustoimija Lilja –

TARUA: ”Adhd-oireinen ei pärjää työelämässä.”

Työskentelen lähihoitajana ja minulla on erityisen hyvä kontakti ihmisiin, joilla on nepsy-oireita. Olen empaattinen ja tehokas ja saan hyvää palautetta työstäni. Tämän saavuttamiseksi olen joutunut kaatamaan monta estettä ja jopa taistelemaan oikeuksistani – vain siksi, että minulla on diagnoosi.
– kokemustoimija Anna-Reeta –

TARUA: ”Jos on adhd, ei pysty keskittymään mihinkään.”

Adhd ei tarkoita, ettei kykenisi keskittymään. Minulle se tarkoittaa sitä, että minun on toisinaan vaikea päättää tietoisesti, mihin, milloin ja kuinka intensiivisesti keskityn. Joskus en keskity. Joskus keskityn paljon, mutta vääriin asioihin. Joskus keskityn loputtomasti juuri oikeaan asiaan ja se on lahja.
– kokemustoimija Iina –

TARUA: ”Adhd-ihmiset ovat laiskoja ja saamattomia.”

Miten niin? Koulussa olin todella rauhallinen. Sain hyviä numeroita ja oli minulla kavereitakin. Oppiminen tuntui kuitenkin äärimmäisen työläältä ja ihmettelin, miten kaikki muut tuntuivat selviytyvän niin hyvin. Kukaan ei tiennyt, minkä hinnan jouduin koulumenestyksestäni maksamaan. Viimeistään yliopistovuodet alleviivasivat tunnetta, että minussa on jotain vikaa. Diagnoosi aikuisena on antanut itseymmärrystä ja helpotusta ainaisesta itsensä soimaamisesta. Nyt tiedän, kuinka ohjata elämääni sellaiseen suuntaan, että voin käyttää vahvuuksiani.
– kokemustoimija Mari –

TARUA JA EHKÄ TOTTA: ”Adhd-oireinen aikuinen ei saa hoidettua asioita loppuun.”

Juu, näinhän se kieltämättä on, että moni asia jää kesken, kun ajatukset sinkoilevat sinne ja tänne, mutta tälläkin asialla on toinen puoli. Kun jokin asia minua todella kiinnostaa tai on jokin asia, minkä haluan, niin todellakin! Menen vaikka läpi harmaan kiven saavuttaakseni sen. Enkä luovuta, ennen kuin olen saavuttanut haluamani.
– kokemustoimija –

TOTTA: ”Adhd:ssä asenne on avain.”

KYLLÄ, tämä pitää paikkaansa! Asenteella on adhd-oireisille suuri merkitys. Moni oppii hyväksymään itsensä vasta kun ympärillä olevien ihmisten asenteet muuttuvat.
– kokemustoimijoiden Ideahautomo –


#myytit #myytinmurtajat #asenneonavain #kokemusosaajat #kokemustieto #oivallaadhd #adhdliitto