Nuoruus
Korkeakoulu kuuluu kaikenlaisille oppijoille
9.12.2022Kielen tai keskittymisen ongelmiin saa lain mukaan apua korkeakouluopinnoissa. Omaa opiskelua edistävistä vapaamuotoisista järjestelyistä voi keskustella kurssien vetäjien kanssa.
”Juliette näytti heräävän pitkästä horroksesta”
9.12.2022Ansku Kettunen yritti pitkään löytää adhd-oireiselle tyttärelleen apua. Sen saaminen vei paljon pitempään ja vaati raskaampia vaiheita kuin hän olisi ikinä osannut kuvitella.
Armeijasta voi tulla voimaannuttava kokemus
11.10.2022Kehityksellinen kielihäiriö tai adhd eivät väistämättä estä asepalveluksen suorittamista. Toimintakyvyn haasteista on hyvä kertoa avoimesti kantahenkilökunnalle ja omalle ryhmänjohtajalle.
Adhd-oireisten lasten ja nuorten älylaitteiden käyttöä kannattaa ohjata ja säädellä
7.10.2022Parhaimmillaan digitaaliset viihdesisällöt toimivat lasten ja nuorten arjen rikastuttajina, ja pahimmillaan niihin voi muodostua arjen toimintakykyä haittaava toiminnallinen riippuvuus. Adhd-oireisilla ihmisillä on kohonnut riski digitaalisen viihteen pulmalliseen käyttöön. Täten erityisesti adhd-oireiset lapset ja nuoret tarvitsevat ohjausta ja säätelyä digitaaliviihteen kanssa. Pitää oppia toimimaan älykkäästi älylaitteilla.
Kaikille hyvä liikuntaharrastus
30.9.2022Monet pienet ja isot keinot helpottavat osallistumista liikuntaryhmään, kun nuorella on kehityksellinen kielihäiriö. Tärkeitä ovat esimerkiksi selkeä ohjeistus ja toistuvat rutiinit.
Ajo-opetteluun saa tukea
3.6.2022Autokouluissa osataan nykyään tukea monenlaisia oppijoita. Kielen tai keskittymisen vaikeudet pystytään ottamaan huomioon myös ajo- ja teoriakokeissa.
Nuori tarvitsee tukea hahmottamisen ongelmiin
11.3.2022Nuoren ei kannata jäädä yksin etsimään ratkaisuja hahmottamisen pulmiin. Nuorten Hahmola -hanke etsii keinoja antaa tukea herkässä ja tärkeässä elämänvaiheessa.
Etäopetus ja digitaaliset oppimisympäristöt toisen asteen opinnoissa
18.10.2021Etäopetus ja opiskelun digitalisoituminen ovat tuoneet haasteita viimeisen puolentoista vuoden aikana niin opiskelijoille kuin opetushenkilöstöllekin. Etäopetukseen on liitetty eriarvoistumista, oppimistulosten heikentymistä ja hyvinvointivajetta. Mukaan mahtuu myös lukuisia onnistuneita oppimiskokemuksia.
Taru saa taiteesta vapautta ja rauhaa
18.10.2021Taru Hirvonen on rakastanut piirtämistä ja maalaamista pienestä pitäen. Taiteen avulla hän pystyy ilmaisemaan itseään silloinkin, kun sanat tuntuvat hankalilta.
Adhd on riskitekijä syrjäytymiselle
7.6.2021On hyvin tavallista, että adhd-oireisilla lapsilla ja nuorilla on jonkinlaisia vaikeuksia kotona, koulunkäynnissä, kaverisuhteissa ja harrastuksissa. Nämä haasteet ovat seurausta adhd:n ydinoireista ja kuuluvat adhd:n normaaliin oirekuvaan.
Kolumni: Koronakoulun vuosi
11.12.2020Tämä kouluvuosi on ollut monella tapaa poikkeuksellinen koronapandemian vuoksi. Oppilaat ja heidän huoltajansa, opiskelijat ja opettajat ovat olleet uuden edessä. Miten tämä kaikki on vaikuttanut meihin – mitä olemme oppineet?
Nuoret tarvitsevat aikuisten yhteistyötä
9.10.2020Haastavia kiusaamistapauksia selvitettäessä kohdataan paljon nuoria, joilla on neurokognitiivisia erityispiirteitä. Heitä voidaan tukea monialaisella ja tiiviillä aikuisten yhteistyöllä.
Kolumni: Tukea voi saada myös toisen asteen opintoihin
9.10.2020Uuden lukiolain myötä jokaisella opiskelijalla on oikeus saada tukea oppimiseensa yksilöllisten tarpeiden mukaan. Kannustaminen ja osaamisen huomioiminen on tärkeää.
Kolumni: Etäopetus – haaste ja mahdollisuus
5.6.2020Tämän kevään etäopetus on aiheuttanut haasteita niin opettajille kuin oppilaillekin. Etäopetus on tarjonnut paljon myös uusia mahdollisuuksia ja opittavaa tulevaisuutta varten.
Moni adhd-tyttö kasvaa ulkopuolisuudentunteen kanssa
5.6.2020Adhd-oireisto voi vaikuttaa erityisen negatiivisesti tyttöjen ja naisten sosiaalisiin suhteisiin ja itsetunnon kehitykseen. Diagnoosin viivästymisen takia vaikeuksille ei aina saada ajoissa oikeaa nimeä.
Robin Packalen: "Nappaan asioita kuuntelemalla"
18.3.2020”Korvat ja kuunteleminen ovat luovuuteni lähde, eivät silmät ja lukeminen”, Robin Packalen, yksi Suomen valovoimaisimmista popmuusikoista kertoo. Lukivaikeudet eivät ole olleet mikään este menestymiselle.
Lapsi tarvitsee hymyn ja halauksen
15.11.2019Hyvä vuorovaikutus vanhemman kanssa auttaa lasta pärjäämään elämässä. Erityisen tärkeää se on kielihäiriöiselle lapselle tai nuorelle.
Vähennä melua, paranna oppimista
13.9.2019Jatkuva melu kuormittaa erityisesti kielihäiriöisiä lapsia ja nuoria. Kuunteluympäristöä rauhoittamalla heidän oppimistaan ja hyvinvointiaan voidaan parantaa huomattavasti.
Brice Persons: "En ole antanut lukivaikeuksien lannistaa"
13.9.2019”Näen kielellisen erityisvaikeuteni haasteena, mutta hyvänä sellaisena. Se on haastanut minut menemään päin omia heikkouksiani ja tappelemaan niitä vastaan.” Näin sanoo helsinkiläinen Brice Persons, jonka mukaan tärkeintä on opetella olemaan ylpeä itsestään juuri sellaisena kuin on.
Aino Kalliosaari: "En anna kielihäiriön rajoittaa valintojani"
3.5.2019Aino Kalliosaaren elämä muuttui, kun hän innostui 1980-luvun musiikista ja tyylistä. Kielenoppimisen ongelmista huolimatta Aino on jo esikoiskirjailija.
Innolla kevättä kohti
14.2.2019Hanna Kalajainen laulaa, liikkuu ja iloitsee terveistä elämäntavoista sekä omasta kodista. Tekstiiliartesaaniksi valmistuneen nuoren naisen viikkoa rytmittää toiminta Valmennuspaja Mahiksella.
Älylaiteaikakausi muokkaa nuoria aivoja - mutta miten?
13.11.2018Tietokonepeleistä ja älylaitteiden käytöstä kiistellään monessa perheessä. Onko niistä haittaa vai hyötyä ja missä menee sopivan käytön raja?
Markus sai apua opiskelutulkkauksesta
13.11.2018Kommunikoinnin vaikeus voi hankaloittaa opiskelijan osallistumista täysipainoisesti oppitunnilla. Opiskelutulkkaus tuo tasa-arvoa oppimistilanteisiin ja tukee oppilaan osallistumista.
Viivi löysi oman tiensä
1.1.2018Viivi Viita ei ole antanut kielellisen erityisvaikeuden estää omannäköisen elämän rakentamista. Hän työskentelee toiveammatissaan ompelijana ja toimii vapaa-aikanaan vertaisohjaajana.
Tukea työuran alkuun
1.1.2018Nuoren siirtymistä työelämään voidaan helpottaa monella eri tavalla. Hyväksyvä asenne, positiivinen palaute ja tuen tarpeiden huomioiminen ovat asioita, jotka rakentavat pohjaa onnistuneelle työuralle.
Musiikin maailmassa saa olla oma itsensä
1.1.2017Kun sellisti Olli-Pekka Paakkonen soittaa Bachia, unohtuu muu maailma ympäriltä. Jopa esiintymisjännitys.