Siirry sisältöön

Mikä helpottaisi keskustelua?

26.11.2021
Mikä helpottaisi keskustelua?

Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.

Oletteko vielä kokeilleet piirtämistä? Piirtää voi joko kynällä paperille tai sormella kosketusnäytölle. Lisäksi muotoja voi hahmotella vaikka sormella pöydän pinnalle. Kädenselkään piirtäminenkin voi olla joskus mukavaa.

Afaattisilla ihmisillä esimerkiksi numerot sekoittuvat herkästi, niin että suusta lipsahtaa eri numero kuin mikä oli tarkoitus sanoa. Tästä syntyy herkästi väärinymmärryksiä. Voikin auttaa, jos numerot harjoitellaan hahmottelemaan pöydän pintaan sormella piirtäen.

Numeroiden lisäksi voisitte koettaa keskustella piirtämällä myös monimutkaisemmista aiheista. Kerro vaikka itse ensin piirtämällä, että mitä söit tänään aamupalaksi tai vaikka eilen lounaaksi. Sitten voit kysyä samaa puolisoltasi. Voitte myös suunnitella lomareissua tai viikonloppua piirtämällä, mitä haluaisitte tehdä, missä käydä, mitä ostaa kaupasta jne.

Piirtämistä voi ensin harjoitella arvuuttelemalla, mitä toinen on piirtämässä. Näin opitte tulkitsemaan toistenne piirroksia paremmin ja totutte piirtämiseen. Voitte ottaa avuksi vaikka pienen määrän valmiita kuvia esimerkiksi lautapeleistä (kuten Junior-Alias) tai vaikka selata kuvia aikakauslehdistä ja kokeilla piirtää omia versioita kuvista mallista. Vähitellen voitte siirtyä siihen, että toinen arvaa, mitä toinen on piirtämässä.

Myös kalenteriin voi piirtää merkintöjä sovituista menoista, niin ne on helpompi muistaa, etenkin jos lukeminen on vaikeaa.

Puheterapeutti Maria Vinberg

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 3/2019.

Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta

  • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

    3.3.2023

    Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

  • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

    30.9.2022

    68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

  • Mitä tarkoittaa dysartria?

    7.3.2022

    Miten dysartria eroaa afasiasta?

  • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

    7.3.2022

    Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

  • Voinko saada kuntoutusta Kelasta?

    26.11.2021

    Olen turkulainen 59-vuotias nainen. Puoli vuotta sitten sain aivoinfarktin ja jouduin jäämään pois työstä ja nyt olen hakemassa työkyvyttömyyseläkettä, koska en enää selviä työssäni. Vaikka olenkin kuntoutunut melko hyvin, on minulla infarktin seurauksena edelleen halvausoireita ja vaikeuksia liikkumisessa. Selviän vielä jotenkin kotona. Sain sairastumisen jälkeen fysioterapiaa sairaalassa, mutta nyt kun olen kotiutunut, ei terapia enää jatku. Onko minulla mahdollisuus saada fysioterapiaa Kelasta, kun kaupungilta sitä ei saa?

  • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

    26.11.2021

    Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

  • Henkilöt, joilla on afasia, mukaan yhdistystoimintaan

    26.11.2021

    Yhdistyksessämme on mukana ihmisiä, joilla on afasia. He jäävät kuitenkin helposti ulos keskusteluista. Miten heidät saisi mukaan porukkaan?

  • Ymmärtämisen vaikeudet korostuvat väsyneenä

    26.11.2021

    Vaimollani oli aivoverenvuoto aivojen vasemmalla puolella ja fyysisesti hän on kuntoutunut melko hyvin. Käymme lenkillä päivittäin. Olen kuitenkin huomannut, että hän vastaa välillä aiheen ohi, kun keskustelemme. Eikö hän jaksa keskittyä vai mistä on kyse?

  • Mistä omaishoitaja voi saada tukea?

    26.11.2021

    Omaishoitajana saan aina kuulla, että itsestä kannattaa pitää huolta. Minua hieman ärsyttää tuo ohje, sillä aikaa ja voimavaroja itsestä huolehtimiseen ei tahdo olla ja olemme puolisoni kanssa tilanteessamme varsin yksin. Mietinkin, mistä tällaisessa tilanteessa voisi aloittaa?

  • Mitä voin tehdä, kun en pysy keskusteluissa mukana?

    26.11.2021

    En aina pysy keskusteluissa mukana, vaikka pyydän muita puhumaan rauhallisemmin. Mitä muuta voisin tehdä?