Siirry sisältöön

Tasapainoa kannattaa harjoittaa

3.3.2023
Tasapainoa kannattaa harjoittaa

Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

Tasapainon ylläpitäminen on monisyinen prosessi. Sitä säätelevät aistijärjestämät, joiden toiminta on hioutunut saumattomaksi. Aivot saavat informaatiota näön, tasapainoelimen ja asentotunnon kautta. Tätä tietoa yhdistelemällä aivot säätelevät toimintaamme, jotta liikkuminen on turvallista ja pystymme muokkaamaan toimintaa tasapainon horjuessa.

Tasapaino-ongelmia syntyy, jos yhdessäkin tasapainon säätelyyn osallistuvassa järjestelmässä on ongelmia. Lisäksi haasteita syntyy, jos ongelma on aivojen tietoa vastaanottavassa järjestelmässä pikkuaivoissa. Pikkuaivojen tehtävänä on huolehtia liikkeiden säätelystä ja tasapainosta. Myös lihasheikkous voi vaikeuttaa liikkumista ja tasapainon hallintaa

Aivoinfarktin jälkeen on yleistä, että tulee tasapainoongelmia. Ne voivat olla eriasteisia ja johtua eri syistä. Edellä mainittujen lisäksi voi olla kyse kehon epäsymmetriasta, jolloin toinen puoli voi olla heikompi kuin toinen.

Tasapainoa pystyy harjoittelemalla kehittämään. Esimerkiksi liikkuminen epätasaisilla alustoilla, kuten erilaisten tasapainotyynyjen päällä, on hyvää harjoitusta. Myös metsän epätasaisessa maastossa käveleminen tekee hyvää tasapainolle, samoin porraskävely.

Usein tasapainon heiketessä kävely muuttuu leveämmäksi, jotta tasapaino säilyisi paremmin. Tähän kannattaa kiinnittää huomiota ja pyrkiä pitämään harjoituksissa jalat lähempänä toisiaan. Tähän voi kiinnittää huomiota myös ihan arkisissa toimissa, esimerkiksi hampaita pestessä. Se haastaa sopivasti tasapainoa. Voi myös yrittää seisoa yhdellä jalalla, mikä on jo melko haastavaa.

Myöskään lihasvoimaa ei kannata unohtaa. Erityisesti alaraajojen ja keskivartalon lihaksistot ovat tasapainolle tärkeitä, joten niistä kannattaa pitää huolta. Näin vartalon hallinta paranee. On tärkeää muistaa harjoitella turvallisesti ja pitää kiinni harjoitusten aikana esimerkiksi seinästä ja ottaa kaveri mukaan metsäretkelle. Tasapainotaitojen ylläpitäminen tekee kaikille hyvää.

Fysioterapeutti Eeva Lehterä, Aivoliitto

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta

  • Tasapainoa kannattaa harjoittaa

    3.3.2023

    Sairastin aivoinfarktin noin vuosi sitten ja olen toipunut siitä melko hyvin. Minulla on kuitenkin edelleen tasapainovaikeuksia. Onko se yleistä aivoinfarktin jälkeen ja voinko parantaa tasapainoa jotenkin?

  • Keskustelua voi tukea monin eri tavoin

    30.9.2022

    68-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?

  • Mitä hyötyä on mindfulness-harjoittelusta?

    7.3.2022

    Voiko mindfulness-harjoittelusta olla hyötyä aivoverenkiertohäiriön sairastaneelle ja miten sitä voisi harjoitella?

  • Mitä tarkoittaa dysartria?

    7.3.2022

    Miten dysartria eroaa afasiasta?

  • Mitä tarkoitetaan lihasjänteyden muutoksilla?

    26.11.2021

    Mitä tarkoittaa, kun aivoinfarktin sairastaneella on lihasjänteyden muutoksia ja spastisuutta?

  • Pysäköintitunnus liikuntaesteisen henkilön kuljettamiseen

    26.11.2021

    Sairastin aivoinfarktin puoli vuotta sitten, ja lääkärit olivat sitä mieltä, että joudun luopumaan ajokortistani. Voinko saada invapysäköintiluvan, vaikka en itse enää AVH:n jälkeen ajakaan autoa. Käytän ulkona rollaattoria ja vaimollani on ajokortti. Hän yleensä kuljettaa minua tarvitessani meidän autollamme. Joskus saan myös lapsilta apua kuljettamiseen. Liikkuminen ja esimerkiksi kaupassa asioiminen olisi helpompaa, jos voisi pysäköidä invapaikalle.

  • Musiikista ja laulamisesta apua afasiaan

    26.11.2021

    Musiikin vaikutuksista aivoihin on nyt puhuttu paljon. Puolisollani on afasia. Voiko musiikista olla apua myös puheeseen?

  • Afasia vaikuttaa mielialaan

    26.11.2021

    Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?

  • Miten kerron avuntarpeestani, kun haen Kelan vammaistukea?

    26.11.2021

    Minulla on vuosi sitten saadun aivoverenkiertohäiriön seurauksena vaikeuksia ihan jokapäiväisissä kotiaskareissa ja kaikessa vähänkin fyysisessä tekemisessä. Olen nyt palannut työelämään, mutta arjen haasteet ovat edelleen suuria. Saan kyllä päivittäin apua puolisoltani, ja töitä teen etätyönä kotona. Olen nyt hakemassa vammaistukea Kelasta. Miten osaisin kertoa avuntarpeestani hakemuksessa?

  • Mikä helpottaisi keskustelua?

    26.11.2021

    Miten saisin paremmin selvää, mitä puolisoni yrittää sanoa? Puhuminen on hidasta ja sanoja on käytössä vain vähän. Hänellä on afasia.