Siirry sisältöön

”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki”

6.6.2023
”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki”

Laulamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat – ja vaikka sanat eivät aina löytyisikään, yhdessä laulaminen tuottaa henkistä hyvää myös afaattiselle henkilölle. Sen totesivat Helsingin yliopiston lauluinterventiotutkimukseen osallistuneet Leimut.

Kirsi Leimu, 40, on aina ollut musikaalisesti lahjakas. Nuorena hän lauloi kuorossa ja soitti klarinettia. Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto vei Kirsiltä 27-vuotiaana lukutaidon ja toi mukanaan afasian, mutta laulun lahjaa se ei vienyt.

– Kirsi osaa yhä laulaa nuotilleen ja pystyy esimerkiksi viheltämään erilaisia sävelmiä. Laulujen sanat vain eivät oikein ota luonnistuakseen, kertoo Kirsin äiti Maisa Leimu.

Kun Helsingin yliopistossa käynnistyi tutkimus, jossa selvitettiin laulamisen vaikutusta aivoverenkiertohäiriön jälkeiseen kuntoutumiseen, Kirsiä ja Maisaa pyydettiin mukaan.

– Olen itse kuin partiolainen – aina valmiina. Kirsikin lähti mielellään mukaan tutkimukseen. Afaattisten henkilöiden mukana lauluharjoituksissa oli meitä läheisiä, joiden tehtävänä oli tukea heidän laulamistaan silloin, kun sanat eivät tahtoneet löytyä tai nuotti katosi. Kuntoutustutkimuksen lopuksi pidimme pienen konsertin.

Sanat sai lukea kuoronvetäjän huulilta

Mitä laulukuntoutus Kirsille antoi – auttoiko se puheenmuodostusta ja kykyä löytää helpommin sanoja?

– Se oli ok, mutta minä en osannut. Ne sanat ei tulleet, Kirsi toteaa.

Maisa tarkentaa, että laulaminen itsessään sujui Kirsiltä vallan mainiosti, mutta laulun sanojen tuottaminen kävi häneltä paikoin hankalasti.

– Kirsiä auttoi, kun musiikkiterapeutti seisoi häntä vastapäätä siten, että Kirsi pystyi lukemaan sanat tämän huulilta.

Maisa sanoo, että säännöllinen puheterapia on Kirsille edelleen se suurin apu. Harjoitusta tarvitaan, jotta arjen sosiaaliset tilanteet eivät kävisi ylivoimaisiksi.

– Kirsi jää usein etenkin ryhmässä sanattomaksi, ja ellei esimerkiksi kaveriporukka varta vasten pyydä Kirsiltä puheenvuoroa, hän jää tutussakin seurassa helposti ulkopuoliseksi.

– Mutta kurssilla oli mukavaa. Kun oli tauko, me puhuimme yhdessä afasiasta, Kirsi huomauttaa.

Juuri ryhmäläisten keskinäinen vertaistuki oli äidinkin mielestä se antoisin puoli Helsingin yliopiston lauluinterventiotutkimuksessa.

– Se, että afaatikot ja heidän omaisensa näkivät, etteivät ole yksin ongelmiensa kanssa, antoi varmasti voimaa meille kaikille. Itse pidin myös siitä, että ryhmän vetäjät olivat paitsi mukavia ja innostavia, myös vaativia. Oli hyvä, etteivät he päästäneet meitä helpolla.

Kirsi sanoitti, musiikkiterapeutti sävelsi

Laulaminen jatkuu nyt ja tulevaisuudessa niin Kirsin kuin Maisankin kotona – yhdessä he eivät tosin laula, sillä tavatessa tekemistä on niin paljon muutakin.

– Kyllä minä täällä kotona laulan. Äidin kanssa on laulettu mökillä, Kirsi kertoo.

Maisa toteaa musiikin olevan edelleen vahvasti läsnä Kirsin elämässä. Hän laulaa ja kuuntelee paljon musiikkia.

– Laulaessa jokin sävel saattaa jäädä joskus niin sanotusti päälle, jolloin minun on pyydettävä, että voitko välillä vaihtaa levyä, äiti naurahtaa.

Mikä mahtaa olla Kirsin lempilaulu? Sitä hän ei osaa nimetä, mutta Maisa kertoo, että Kirsi on tehnyt tähän lauluun sanat itse, ja sen sävelsi hänen musiikkiterapeuttinsa. Laulun nimi on Kakkulaulu.

Kakkulaulu

Huomenna tulee vieraita
Mä katson kakkuohjeita
Reseptejä löytyy kirjasta
Kaikki näyttää niin mehukkailta
Mä voisin, mä voisin, mä voisin tehdä ne kaikki.

Valitsen kaksi kakkua
Marenkia ja mansikkaa
Marenkiin tarvitaan
Sokerii ja valkuaista
Mä voisin, mä voisin, mä voisin tehdä ne kaikki.

Mansikkakakkuun laitetaan
Jauhoja, sokeria, munia
Kardemummaa, mansikoita
Ja tietenkin kermavaahtoo
Mä voisin, mä voisin, mä voisin syödä ne kaikki!
Ja kaikki on sitten valmista.

 • Artikkeli on julkaistu Aivoterveys-lehdessä 1/2023.
 • Teksti ja kuva: Essi Kähkönen

 

Lisää aiheesta

 • Ikävä tervettä rakasta

  1.12.2023

  Terhi Kunnaksen aviopuoliso menetti aivoinfarktin myötä puhekykynsä, ja hänen kehonsa oikea puoli halvaantui. Parisuhde muuttui hoivasuhteeksi ja romanttinen rakkaus säälirakkaudeksi. Kipeän eron jälkeen elämä jatkui uudenlaisena toistakymmentä vuotta, kunnes lopullinen ero yllätti.

 • Aivoliitto mukana Hyvin sanottu -festivaaleilla: Tuhat tarinaa, kun minua ei ymmärretty

  5.10.2023

  Miltä tuntuu, kun toinen ei ymmärrä? Miten tilanteessa pääsee eteenpäin? Kuinka hyvin kommunikoinnin haasteet tunnetaan? Esimerkiksi näitä asioita pohdittiin Hämeenlinnassa järjestetyillä keskustelufestivaaleilla 29.–30.9.

 • Yhdistyksestä tuli uusi oma yhteisö

  29.9.2023

  Aivoinfarktin jälkeen Seppo Perttala löysi yhdistystoiminnan ja vertaistuen. Pirkanmaan AVH-yhdistyksen tuore puheenjohtaja haluaa nyt tarjota samanlaista tukea mahdollisimman monelle sairastuneelle.

 • Ystävyys alkoi kuntoutusosastolla

  29.9.2023

  Irma Pere ja Mia Jahtisaari ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Syvä ystävyys alkoi kuitenkin vasta, kun he tapasivat toisensa mitä yllättävimmässä paikassa, neurologisella kuntoutusosastolla.

 • ”Vain vertainen voi tietää”

  26.5.2023

  Koppi arjesta -ryhmät kokoavat työikäisiä AVH:n sairastaneita jakamaan kokemuksia ja tunteita. Veera Saarinen huomasi ryhmässä, että oman sairauden käsitteleminen oli jäänyt kesken.

 • Elämä jatkuu viimeisen valssin jälkeen

  3.3.2023

  Sari ja Jarmo Markkulalta kesti kauan myöntää, ettei arki palaisi ennalleen Jarmon aivoinfarktin jälkeen. Nyt iloa tuovat uudet asiat.

 • ”Liikunta on parasta kuntoutusta”

  28.11.2022

  Aivoverenvuoto sai Mika Kulmalan arvostamaan unta uudella tavalla. Myös pikkuasioiden vuoksi stressaaminen alkoi tuntua entistäkin turhemmalta.

 • Työterveyshuolto ohjasi oikeaan suuntaan

  28.11.2022

  Kun Sinikka Leppämäki sai aivoinfarktin, käynnit työterveyshuollossa alkoivat pian. Siellä kehotettiin ensin unohtamaan työt ja keskittymään itseensä. Tuesta on ollut suuri apu työhön palaamisessa ja siellä jaksamisessa.

 • "Sain pitää laulamisen lahjan"

  25.9.2022

  Aivoinfarktiin sairastuttuaan Tarja Turunen ei heti hiljentänyt vauhtia. Myöhemmin hän on opetellut uuden, aiempaa rauhallisemman elämäntavan.

 • "Antakaa aikaa toipumiselle"

  23.9.2022

  Maria Helander sai 28-vuotiaana sinustromboosin eli laskimotukoksen aivoihin. Hän haluaa levittää tietoa, jotta yhtäkään sinustromboosia ei hoidettaisi enää migreeninä tai muuna vaarattomana päänsärkynä.