Aivoterveys-lehti
Aivoterveys rakentuu yhdessä
8.12.2022Parasta aivoterveyden edistämistä on ottaa elämä sopivan rennosti. Kansallinen aivoterveysohjelma nostaakin esiin muun muassa levon ja ilon merkitystä.
”Motion är den bästa rehabiliteringen”
28.11.2022Efter en hjärnblödning uppskattar Mika Kulmala sömnen på ett nytt sätt. Att stressa för småsaker känns också allt onödigare.
Uusi tekniikka auttaa eteisvärinän todentamisessa
28.11.2022Eteisvärinän havaitsemiseen on tarjolla erilaisia kotikäyttöön tarkoitettuja laitteita ja sovelluksia. Parhaimmillaan ne voivat nopeuttaa merkittävästi rytmihäiriön diagnosointia ja hoidon aloitusta.
”Liikunta on parasta kuntoutusta”
28.11.2022Aivoverenvuoto sai Mika Kulmalan arvostamaan unta uudella tavalla. Myös pikkuasioiden vuoksi stressaaminen alkoi tuntua entistäkin turhemmalta.
Hyvinvointiagentit aivojen asialla
28.11.2022Aivoliitossa kehitettiin uusi vapaaehtoistehtävä, jolla voidaan vaikuttaa siihen, että kohderyhmien asioita edistetään hyvinvointialueilla. Myös terveyden edistäminen on suuressa roolissa.
TYÖOTE-toimintamallilla tukea AVH:n sairastaneelle
28.11.2022TYÖOTE-toimintamallissa työterveyshuolto tukee erikoissairaanhoidon toimintaa työkyvyn arvioinnin ja työhönpaluun järjestelyiden siirtyessä työntekijän omaan työterveyshuoltoon. Aivoverenkiertohäiriön sairastanut hyötyy yhteistyöstä.
Lepo edistää kuntoutumista
28.11.2022Liian pitkäkestoinen toiminta ilman taukoja voi aivoverenkiertohäiriön jälkeen johtaa nopeammin väsymiseen. Lepohetkiä ja taukoja kannattaakin malttaa ottaa riittävän usein.
Työterveyshuolto ohjasi oikeaan suuntaan
28.11.2022Kun Sinikka Leppämäki sai aivoinfarktin, käynnit työterveyshuollossa alkoivat pian. Siellä kehotettiin ensin unohtamaan työt ja keskittymään itseensä. Tuesta on ollut suuri apu työhön palaamisessa ja siellä jaksamisessa.
Hyvää oloa vapaaehtoistoiminnasta
28.11.2022Vapaaehtoistyössä voi antaa jotain, mitä rahalla ei voi ostaa. Sitä arvokkainta eli aikaa. Vapaaehtoistoiminta lisää tutkitusti myös tekijänsä hyvinvointia.
Keskustelua voi tukea monin eri tavoin
30.9.202268-vuotias äitini sairastui kuukausi sitten aivoinfarktiin ja sai vaikean afasian. Puhe hävisi lähes kokonaan. Hän odottaa puheterapian alkamista. Kuinka voisin tukea häntä?
Vaali aivoterveyttä lempeästi
27.9.2022Kysyimme neurologi Kaisa Hartikaiselta viisi aivoterveellistä vinkkiä syksyyn.
AVH:n jälkeisiin ravitsemusongelmiin kannattaa hakea apua
27.9.2022Muutokset toimintakyvyssä voivat aiheuttaa ongelmia ravitsemuksessa. Riittävä ravintoaineiden saanti on tärkeää turvata.
"Sain pitää laulamisen lahjan"
25.9.2022Aivoinfarktiin sairastuttuaan Tarja Turunen ei heti hiljentänyt vauhtia. Myöhemmin hän on opetellut uuden, aiempaa rauhallisemman elämäntavan.
Rohkeasti liikkeelle
23.9.2022Aivoverenkiertohäiriön jälkeen voi lähteä liikkeelle heti kun se itseltä onnistuu. Kevyt arkiliikunta sopii kaikille.
"Antakaa aikaa toipumiselle"
23.9.2022Maria Helander sai 28-vuotiaana sinustromboosin eli laskimotukoksen aivoihin. Hän haluaa levittää tietoa, jotta yhtäkään sinustromboosia ei hoidettaisi enää migreeninä tai muuna vaarattomana päänsärkynä.