Aivoterveys-lehti

 • Afasia vaikuttaa mielialaan

  26.11.2021

  Sisareni sai yllättäen afasian. Hän ottaa tilanteen raskaasti, kun ei saa itseään aina ymmärretyksi. Tilanne on myös itselleni raskas, olemme aina jutelleet paljon. Miten voisin auttaa häntä ja samalla itseäni jaksamaan?

 • "Päätin saada tyttäreni vielä nauramaan"

  26.11.2021

  Katri Espo-Jäkälä ja Ari Jäkälä ovat käyneet läpi jokaisen vanhemman painajaisen. Kolme vuotta tyttären sairastumisen jälkeen he uskaltavat kuitenkin taas luottaa elämään.

 • Katso minut ehjäksi

  26.11.2021

  Aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaminen pysäyttää ja repäisee ihmisen irti arkirutiineista. Sen seurauksena moni asia on muutoksessa ja vaatii uutta tarkastelua. Seksuaalisuus ja parisuhde kuuluvat näihin asioihin.

 • Läheinen, mitä sinulle kuuluu?

  26.11.2021

  Perhe ja läheiset ovat tärkeä osa kuntoutujan arkea etenkin silloin kun sairaus on vielä suhteellisen uusi asia.

 • ”Tärkeät asiat ovat kodin seinien sisäpuolella”

  26.11.2021

  Mari Mannisen sairastuminen vähän alle kolmekymppisenä laittoi koko neljähenkisen perheen elämän uusiksi. Kuukausia myöhemmin kaikki ovat sitä mieltä, että siitä seurasi myös hyviä asioita. Perhe hitsautui entistä tiiviimmin yhteen.

 • Resilienssi – aivoverenkiertohäiriöstä selviytymisen taito

  26.11.2021

  Moni AVH:n sairastanut elää hyvää elämää monista muutoksista huolimatta. Miksi toiset selviytyvät vaikeista tilanteista ja voiko siihen itse vaikuttaa?

 • Nuoren aivoinfarktin syy jää usein tuntemattomaksi

  26.11.2021

  Nuorten aivoinfarkteista opitaan koko ajan uutta. Vielä tällä hetkellä sairastuminen vie jopa joka toisen työelämän ulkopuolelle.

 • Laadi edunvalvontavaltuutus ajoissa

  26.11.2021

  Edunvalvontavaltuutuksessa voit määritellä, kenen ja millä tavoin haluat hoitavan asioitasi esimerkiksi vakavan sairastumisen jälkeen. Huolellisesti laadittu valtuutus voi säästää monelta myöhemmältä pulmalta.

 • Så småningom tillbaka till arbetslivet

  26.11.2021

  Efter en hjärnblödning insåg Marianne Helmi att man inte ska överskatta sina egna resurser. Enligt henne ska man vara nådig mot sig själv när man återgår till jobbet.

 • Kumppanin sairastumisen aiheuttamat tunteet kannattaa jakaa

  26.11.2021

  Aivoverenkiertohäiriön jälkeen usein myös parisuhde muuttuu. Toisen hyväksyminen, uskallus vaikeistakin asioista puhumiseen ja läheisyys voivat kuitenkin myös tiivistää suhdetta.

 • ”Möhkön henki” pitää kokea

  26.11.2021

  Aivoliiton järjestösuunnittelija Risto Lappalainen on kokenut konkari luontolomilla ja -kursseilla. Yhä edelleen Mantan Luontopalveluiden esteettömyys, kaunis luonto ja aito ihmisten kohtaaminen lämmittävät mieltä.

 • Kun lapsi sairastuu, tuen tarve on suuri

  26.11.2021

  Miltä tuntuu, kun oma lapsi sairastaa aivoverenkiertohäiriön? Mistä vanhempi saa mielessään velloviin kysymyksiin vastauksia tai tukea itselleen? Entä mikä auttaa jaksamaan? On aika päästää asiantuntijat ääneen.

 • Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

  26.11.2021

  Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

 • ”Verojen maksaminen harmittaa tosi paljon vähemmän”

  26.11.2021

  Porvoolainen Lauri Fagerlund, 38, tuli monelle tutuksi Elossa 24h -dokumenttiohjelmasta. Tv-sarjassa kuvataan suomalaisen terveydenhuollon yhtä vuorokautta eri puolilla Suomea. Sarjassa seurattiin, miten Fagerlundille tehtiin aivojen aneurysmaleikkaus. Leikkauksesta on nyt vuosi ja mies voi hyvin.

 • Vakava sairaus muuttaa perheen taloutta

  26.11.2021

  AVH-kuntoutujan on mahdollista hakea monenlaista taloudellista tukea. Apua tukiviidakkoon saa sosiaalityöntekijältä.