Aivoterveys-lehti
Ikävä tervettä rakasta
1.12.2023Terhi Kunnaksen aviopuoliso menetti aivoinfarktin myötä puhekykynsä, ja hänen kehonsa oikea puoli halvaantui. Parisuhde muuttui hoivasuhteeksi ja romanttinen rakkaus säälirakkaudeksi. Kipeän eron jälkeen elämä jatkui uudenlaisena toistakymmentä vuotta, kunnes lopullinen ero yllätti.
Kolumni: Musiikkia ikääntyville aivoille
1.12.2023Musiikin avulla voidaan edistää aivoterveyttä läpi elämän, kirjoittaa neuropsykologian apulaisprofessori Teppo Särkämö.
Uusia oivalluksia luontokurssilta
1.12.2023Toisten AVH:n sairastaneiden kohtaaminen opetti lempeyttä omaa sairastumista ja itseä kohtaan. Kurssi antoi myös lisää rohkeutta luonnossa liikkumiseen.
Aivoliitto mukana Hyvin sanottu -festivaaleilla: Tuhat tarinaa, kun minua ei ymmärretty
5.10.2023Miltä tuntuu, kun toinen ei ymmärrä? Miten tilanteessa pääsee eteenpäin? Kuinka hyvin kommunikoinnin haasteet tunnetaan? Esimerkiksi näitä asioita pohdittiin Hämeenlinnassa järjestetyillä keskustelufestivaaleilla 29.–30.9.
Kukaan ei kysynyt, miten minä jaksan
29.9.2023Aivoverenkiertohäiriön sairastaneen läheiset jäävät edelleen liian vähäiselle huomiolle, eivätkä saa itselleen tukea riittävästi. Läheisten mukaan oman uupumisen tunnistaminen ja tunnustaminen voi olla vaikeaa, ellei kukaan kysy jaksamisesta ja ohjaa hakemaan apua.
Kolumni: Aivoterveyttä eläkeiässä
29.9.2023Aivoterveyttä voidaan vaalia myös ylläpitämällä sosiaalisia kontakteja, kirjoittaa Jyrki Korkeila.
Föreningen bjöd på ett nytt sammanhang
29.9.2023Efter sin stroke hittade Seppo Perttala gemenskap och kamratstöd. Den nya ordföranden för Birkalands AVH-förening vill nu erbjuda liknande stöd till så många drabbade som möjligt.
Itsemyötätunto on vahvuus, ei heikkous
29.9.2023Itsemyötätuntoinen ajattelu tuo mukanaan hyvinvointia ja tyytyväisyyttä. Tätä taitoa voi myös harjoitella.
Yhdistyksestä tuli uusi oma yhteisö
29.9.2023Aivoinfarktin jälkeen Seppo Perttala löysi yhdistystoiminnan ja vertaistuen. Pirkanmaan AVH-yhdistyksen tuore puheenjohtaja haluaa nyt tarjota samanlaista tukea mahdollisimman monelle sairastuneelle.
Korkea LDL-kolesteroli nostaa aivoinfarktin riskiä
29.9.2023Korkeat kolesterolit saa hallintaan lääkityksellä. Aivoinfarktin sairastaneella suotuisissa lukemissa pysyttelevä LDL-kolesteroliarvo madaltaa uusimisriskiä huomattavasti, kertoo LT, neurologian erikoislääkäri, dosentti Petra Ijäs HUSista.
Vaali vanhoja ja luo uusia ystävyyssuhteita
29.9.2023On luonnollista, että AVH:n jälkeen olo voi tuntua yksinäiseltä. Aivoliiton psykologi vinkkaa, miten pidät kiinni vanhoista ystävistä ja saat uusia.
Ystävyys alkoi kuntoutusosastolla
29.9.2023Irma Pere ja Mia Jahtisaari ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Syvä ystävyys alkoi kuitenkin vasta, kun he tapasivat toisensa mitä yllättävimmässä paikassa, neurologisella kuntoutusosastolla.
Kolumni: Avaimia merkitykselliseen elämään
12.6.2023Mielen hyvinvointi on omakohtainen, mutta tavallaan aina myös yhteinen asia, kirjoittaa psykologian tohtori Sirkkaliisa Heimonen.
”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki”
6.6.2023Laulamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat – ja vaikka sanat eivät aina löytyisikään, yhdessä laulaminen tuottaa henkistä hyvää myös afaattiselle henkilölle. Sen totesivat Helsingin yliopiston lauluinterventiotutkimukseen osallistuneet Leimut.
Tuhansittain pelastettuja ihmishenkiä
26.5.2023Kun maailmankuulu aivokirurgi Juha Hernesniemi lopetti leikkaamisen, mielen päälle jäi lukemattomien onnistumisten ohella syyllisyyden taakka. Virheet vaivaavat, mutta potilaiden kiitokset valavat uskoa siihen, että omalla työllä on ollut merkitystä.