Siirry sisältöön

Vannoutunut päiväunimies

26.11.2021
Vannoutunut päiväunimies

Toimittaja Matti H. Virtanen oli työpöytänsä ääressä. Juttu oli kesken. Näytöllä oli kuitenkin vain yksi kirjain. Päänsäryt saivat päätepisteen aivoinfarktina. Pelastumisesta hän kiittää pomoaan, vaimoaan ja Hyksiä.

Helsingin Sanomien toimittajakoulun kasvatti, Matti H. Virtanen ehti olla Erkkojen palveluksessa 16 vuotta niin ulkomaantoimittajana, politiikassa, taloudessa kuin Saksan kirjeenvaihtajana. Siitä hän jatkoi täydennysmieheksi MOT-ohjelmaan Antti Rokka -hengessä ja jäi Yleisradion palvelukseen taas 16 vuodeksi. Vielä kerran oli tilaisuus vaihtaa suuntaa Talouselämään aikakauslehtipuolelle.

– Jouduin taas opettelemaan uuden työtavan, hän toteaa.

Vaihto oli silti helpotus, televisio oli ollut uutismiehelle enemmän tunteilu- kuin tiedotusväline. Työssä Talentumilla ja Almassa oli painettava uudella tavalla kaasu pohjaan. Virtanen teki ensisijaisesti politiikan juttuja aikakauslehteen, ja sen rinnalla piti tehdä verkkouutisia kuin liukuhihnalta.

– Jouduin takaisin uutismaailman oravanpyörään, mikä osoittautui kohtalokkaaksi. Stressi oli kovaa ja tuli unettomuutta. Viime vuoden aikana tuli toispuoleista päänsärkyä. Ajattelin, että päänsärkyä on kaikilla.

Kesälomalla tilanne hellitti hetkeksi.

– Maanantaiaamuna 5. elokuuta tulin taas väsyneenä töihin. Istuin päätteen ääressä maisemakonttorissa. Tarkka uutispäällikkö sanoi, että ”Matti hei vaikutat omituiselta, oletko kunnossa.”

Virtanen kertoo, miten istui pää käsiin haudattuna ja vastasi, että juttu on kesken.

– Olin saanut siihen yhden kirjaimen.

”Siinä vaiheessa meni filmi poikki”

Työterveyslääkäri teki neurologiset testit ja lähetti Virtasen Jorviin.

– Taksissa yritin lähettää tekstaria, mutta sormet eivät toimineet, kännykkä putosi melkein lattialle. Pelästyin, että mitä helvettiä.

Menossa oli tilapäinen aivoverenkiertohäiriö eli TIA-kohtaus, joka oikeastaan harmi kyllä meni ohi jälkiä jättämättä. Hetken kuluttua Jorvissa otettu tomografiakuva ei näyttänyt vaurioita.

– Neurologi funtsaili vähän aikaa ja lähetti minut kotiin. Kotona mies meni tutusti päiväunille. Parin tunnin päästä vaimo tuli kotiin.

– Siinä vaiheessa meni filmi poikki. Seuraava hetki, minkä muistan, oli kun ambulanssimiehet olivat makuuhuoneessa. Yritin sanoa jotain ja tajusin, etten pysty puhumaan. Katsoin vaimon silmiin. Näin, että hän oli kauhuissaan.

Mies oli oma analyyttinen itsensä kesken tilanteen. Hän tajusi, että asiat ovat huonosti. Samalla hän tiesi, että kyseessä oli kohtaus, joka vie puhekyvyn. Olihan hän tehnyt juttua aiheesta.

– Tiesin, että tämä tapahtuu nyt minulle, minulla on afasia, ja tämä paranee kyllä. Tähän en kuole, teen niin kuin lääkäri sanoo. Se ei ollut yhtään pelottavaa, tietoisuus pysyi ennallaan. En pelännyt, että olen tullut hulluksi.

Virtanen nauraa ja makaa kiviportaiden tasanteella puku päällä.
Matti H. Virtasella on ollut tapana nukkua päiväunia myös töissä. ”Vanhus nukkuu siellä”, nuoret kollegat naureskelivat. Aivoinfarktin jälkeen on tarvittu paritkin vartin nokoset päivässä. Niistä ei säästellä.

Liuotushoidolla välitön apu

Virtanen vietiin Hyks Meilahden Tornisairaalan aivoverenkiertohäiriöyksikköön (Stroke Unit), jossa tehtiin valtimotulpan sisäinen liuotus.

– Yöllä pystyin jo puhumaan, vaikka konsonantit vielä vaihtoivat paikkaa. Poikani toi sairaalaan Der Spiegel -lehden. Katsoin sitä ja sanoin ”Ich kann noch Deutsch lesen.”

Oireiden perimmäinen syy oli kaulavaltimon dissekaatio eli verisuonen seinämän repeämä. Siinä verisuonen seinämän kerrosten väliin työntyy verta. Pahimmillaan syntyy hyytymä, joka voi irrota ja aiheuttaa aivoinfarktin, kuten Virtaselle kävi. Toispuolinen päänsärky liittyi tähän.

– Jälkeenpäin tajusin, että päänsärkyä oli ollut 3-4 kuukautta.

Toinen puoli päätä oli pahimmillaan kuin tulessa. Sairaalahoito kesti kymmenen päivää. Sairausloma kolme kuukautta.

Aivot tärkeä sukupuolielin

Jälkiseurauksista Virtanen arvioi, että puolet kaikesta suorituskyvystä oli kadonnut. Ensimmäisten viikkojen aikana hän ei jaksanut lukea, ei kävellä eikä mitään.

– Sama koski libidoa, puolet oli pois. Onneksi kaikki pikkuhiljaa paranee. Aivot ovat aika tärkeä sukupuolielin. Aivot eivät ole mikään erillinen elin tai lihas, koko se neurologinen verkosto vaikuttaa joko paikkaan. Tunsin sen äänihuulissa, oli todella outo olo kurkussa, jouduin ponnistelemaan, että sain vaikeat sanat sanottua loppuun asti. Nyt sitä toivoo, että puhuisi vähemmän paskaa kuin aikaisemmin, Virtanen nauraa.

Hän opetteli nopeasti kirjoittamaan ja puhumaan uudelleen. Toipuminen kestää silti helposti vuoden. Hoitona on arsenaali verenohennus-, verenpaine ja kipulääkkeitä. Papereista näkee myös, että potilaana on ollut toimittaja, koska tämän kanssa on ”keskusteltu lääkkeen toimintamekanismeista”.

Yhdeksi paranemisen haasteeksi Virtanen on ottanut lääkeaineen nimen. Kun dabigatraanieteksilaatin pystyy lausumaan ääneen ja muistamaan miettimättä, asiat alkavat olla mallillaan.

– Lääkeindikaatiot ovat uskomatonta tekstiä. Pitkän tähtäimen suunnitelma on saada lääkkeet minimiin.

Neuropsykologinen tutkimus osoitti, että infarktista oli seurauksena marginaalisia löydöksiä kielellisessä prosessoinnissa. Virtanen kertoo, että väsyy entistä herkemmin ja tarvitsee kahdet päiväunet. Lukea jaksaa parikymmentä sivua, sitten on levättävä.

Virtanen seisoo veden äärellä katsoen kameraan.
Toimittajan harmiksi osumatarkkuus näppäimistölle on heikompi edelleen. – Teen lyöntivirheitä horisontaalisesti sekä kännykällä että tietokoneella. Joudun oikolukemaan tekstiä lause lauseelta, enemmän kuin aikaisemmin, Matti H. Virtanen toteaa.

Miksi enää urheilla oman pään kanssa

Virtanen olisi sairausloman jälkeen voinut jatkaa työssään. Oma valinta oli jäädä eläkkeelle.

– Minulta kuoli kolme työkaveria viimeisen vuoden aikana. Se pani miettimään, että infarkti oli viesti. Mietin, miksi jäisin enää urheilemaan tämän pääni kanssa.

Neuropsykologi teki testejä ja sanoi, että parasta terapiaa on, että kirjoittaa ja lukee.

– Eli siis teen töitä, Virtanen nauraa. Mutta nyt omaan tahtiin. Kuntopyörä saa kyytiä, uimassa hän on käynyt kolme kertaa viikossa.

– Infarktia edeltävät kuukaudet olivat aika vetelää aikaa. Virtanen oli ennen sairastumistaan kierteessä, jossa häntä otti päähän kaikki sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti.

– Oli vääränlaista kunnianhimoa hammasta purren. Nyt hän kokee olevansa iässä, jossa mikään ei enää nolota.

– En ole uskovainen, mutta ymmärrän nyt vähän paremmin mitä armo tarkoittaa. On hirveän helpottavaa, että antaa ihmisten olla sellaisia kuin he ovat. Ilman mitään pakkoa yrittää muuttaa toisia ihmisiä.

Myös unet muuttuivat, niistä hävisivät syvyyspsykologiset ulottuvuudet. Tilalle tuli duudsonimaista sekoilua. Mies on muuttunut kuitenkin entistä tunteellisemmaksi.

– Ilman kuolemanpelkoa tai mitään, tunnen nyt eri tavalla haikeutta, pystyn tunteilemaan itseni itkun partaalle. Hyvä puoli on, että positiiviset tunteet ovat voimakkaita. Ärtymysten tunteet voivat purkautua Twitterissä, mistä hän on todella pahoillaan jälkeen päin. Ääripäät korostuvat, niin hyväntahtoisuus kuin ähäkutti-meininki.

Yksilöllinen kokemus ei kerro kaikkea

– Infarktit ovat kaikki erilaisia. Jos kuulee jonkun yhden lähimmäisen tarinan, ei kannata olettaa, että toisella olisi samalla lailla, Virtanen muistuttaa.

Hän pohtii, että työelämässä ihmiset ovat erilaisia. Hitaamminkin työskentelevä voi olla hyvä. Kun ihminen huomaa olevansa epämukavuusalueella, pitäisi osata valita toisin. Siihen tarvitaan tukea. Esimiehen pitää kysyä, että onko kaikki hyvin, oletko nukkunut riittävästi? Yksinkertaisia kysymyksiä.

– Kaikki syyt olla ottamatta päiväunia ovat tekosyitä.

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 1/2020.

 • Teksti: Sini Silvàn
 • Kuvat: Vesa-Matti Väärä

 

Lisää aiheesta

 • Ikävä tervettä rakasta

  1.12.2023

  Terhi Kunnaksen aviopuoliso menetti aivoinfarktin myötä puhekykynsä, ja hänen kehonsa oikea puoli halvaantui. Parisuhde muuttui hoivasuhteeksi ja romanttinen rakkaus säälirakkaudeksi. Kipeän eron jälkeen elämä jatkui uudenlaisena toistakymmentä vuotta, kunnes lopullinen ero yllätti.

 • Aivoliitto mukana Hyvin sanottu -festivaaleilla: Tuhat tarinaa, kun minua ei ymmärretty

  5.10.2023

  Miltä tuntuu, kun toinen ei ymmärrä? Miten tilanteessa pääsee eteenpäin? Kuinka hyvin kommunikoinnin haasteet tunnetaan? Esimerkiksi näitä asioita pohdittiin Hämeenlinnassa järjestetyillä keskustelufestivaaleilla 29.–30.9.

 • Yhdistyksestä tuli uusi oma yhteisö

  29.9.2023

  Aivoinfarktin jälkeen Seppo Perttala löysi yhdistystoiminnan ja vertaistuen. Pirkanmaan AVH-yhdistyksen tuore puheenjohtaja haluaa nyt tarjota samanlaista tukea mahdollisimman monelle sairastuneelle.

 • Ystävyys alkoi kuntoutusosastolla

  29.9.2023

  Irma Pere ja Mia Jahtisaari ovat tunteneet toisensa jo vuosia. Syvä ystävyys alkoi kuitenkin vasta, kun he tapasivat toisensa mitä yllättävimmässä paikassa, neurologisella kuntoutusosastolla.

 • ”Afasiakuorossa parasta oli vertaistuki”

  6.6.2023

  Laulamisen terveyshyödyt ovat kiistattomat – ja vaikka sanat eivät aina löytyisikään, yhdessä laulaminen tuottaa henkistä hyvää myös afaattiselle henkilölle. Sen totesivat Helsingin yliopiston lauluinterventiotutkimukseen osallistuneet Leimut.

 • ”Vain vertainen voi tietää”

  26.5.2023

  Koppi arjesta -ryhmät kokoavat työikäisiä AVH:n sairastaneita jakamaan kokemuksia ja tunteita. Veera Saarinen huomasi ryhmässä, että oman sairauden käsitteleminen oli jäänyt kesken.

 • Elämä jatkuu viimeisen valssin jälkeen

  3.3.2023

  Sari ja Jarmo Markkulalta kesti kauan myöntää, ettei arki palaisi ennalleen Jarmon aivoinfarktin jälkeen. Nyt iloa tuovat uudet asiat.

 • Työterveyshuolto ohjasi oikeaan suuntaan

  28.11.2022

  Kun Sinikka Leppämäki sai aivoinfarktin, käynnit työterveyshuollossa alkoivat pian. Siellä kehotettiin ensin unohtamaan työt ja keskittymään itseensä. Tuesta on ollut suuri apu työhön palaamisessa ja siellä jaksamisessa.

 • ”Liikunta on parasta kuntoutusta”

  28.11.2022

  Aivoverenvuoto sai Mika Kulmalan arvostamaan unta uudella tavalla. Myös pikkuasioiden vuoksi stressaaminen alkoi tuntua entistäkin turhemmalta.

 • "Sain pitää laulamisen lahjan"

  25.9.2022

  Aivoinfarktiin sairastuttuaan Tarja Turunen ei heti hiljentänyt vauhtia. Myöhemmin hän on opetellut uuden, aiempaa rauhallisemman elämäntavan.