Siirry sisältöön

Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

26.11.2021
Voinko saada vammaisen pysäköintiluvan?

Sain kaksi vuotta sitten aivoverenvuodon, jonka myötä minulla oli autolla ajokielto puolentoista vuoden ajan. Nyt olen kuntoutunut siten, että olen saanut ajoluvan takaisin. Minulla on edelleen vaikeuksia liikkua pitkiä matkoja itsenäisesti. Oman auton kanssa pärjään ja pystyn asioimaan, kunhan vaan parkkipaikalta olisi kohtuullinen matka asiointiin. Onko minulla oikeus vammaisen pysäköintilupaan?

Vammaisen pysäköintilupaan on oikeus, mikäli sinulla on aivoverenvuodon jälkeen, kuntoutumisesta huolimatta, edelleen vaikeuksia liikkua itsenäisesti (esimerkiksi kävellä) ilman toisen henkilön apua. Lisäksi vaaditaan, että sairautesi kuuluu vähintään haittaluokkaan 11, eli sairautesi hoito aiheuttaa suurta rasitusta ja toisen henkilön säännöllistä apua tai valvontaa. Vammaisen pysäköintilupa on henkilökohtainen ja se myönnetään aina vammaiselle henkilölle, joka voi ajaa itsenäisesti tai vaihtoehtoisesti tarvitsee kuljettajan.

Vammaisen pysäköintilupaa haetaan joko Ajovarman palvelupisteessä tai Traficomin Oma asiointi -palvelussa. Oma asiointi -palvelun kautta haettaessa lupaa tulee hakea henkilökohtaisesti, eli sinun tulee tunnistautua esimerkiksi pankkikortilla.

Ensimmäistä lupaa hakiessasi hakemukseen liitetään lääkärinlausunto vammaisen pysäköintilupaa varten. Lausunnon voit pyytää sinua hoitavalta lääkäriltä tarkastuksen yhteydessä. Vammaisen pysäköintiluvan hakemisen yhteydessä kannattaa hakea myös vapautusta ajoneuvoveron perusverosta.

Palvelupäällikkö Pekka Kankaanpää

Artikkeli on ilmestynyt Aivoterveys-lehdessä 2/2019.

Kuva: Mostphotos

 

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta