Lääkkeet ja hoito

Kuka pelkää verenpainelääkettä?

Elämäntapamuutokset ovat kohonneen verenpaineen ensimmäinen hoitokeino. Aina. Monista eri syistä voi silti käydä niin, että lukemia ei saada elämäntavoilla laskemaan tarpeeksi. Tällöin avuksi tulevat lääkkeet. Mutta sanotaan se heti kärkeen: lääkkeet eivät merkitse sitä, että voit jatkaa elämää kuin pellossa. Tykkäsit eli et, parempien elintapojen opettelun pitää jatkua. Jos olet sitkeä oppilas, kenties käy niin, että tarvitset lääkettä aina vain vähemmän.

Pääsääntö on, että nyt ei puhuta lääkekuurista. Verenpainelääkitys on usein elinikäinen kumppani. Jos lääkkeiden ottaminen nolottaa tai tympäisee, muista, että jokainen tabletti auttaa pitämään paineet kurissa ja ennaltaehkäisee kohtalokkaita lisäseurauksia. Vaikka kohonnut verenpaine ei tunnu missään, aiheuttaa se paljon näkymätöntä tuhoa. Valitettavasti ensimmäinen oire ylipaineesta voikin olla aivoverenkiertohäiriö tai äkkikuolema. Kannattaa tarttua lääkärin kehotukseen aloittaa verenpainelääkitys ajoissa.

Verenpainelääkkeitä on useaa eri sorttia ja niiden vaikutusmekanismit vaihtelevat, mutta tärkeintä on ottaa määrätty lääke tai lääkkeet. Onneksi kallista se ei ole, sillä kolmen kuukauden lääkepaketti maksaa parin sipsipussin verran. Rahallinen panostus on siis pieni suhteessa saatuihin hyötyihin.

Kolmen konstin kimppa

Verenpainelääkkeiden vaikutus perustuu kolmeen eri tekijään. Niitä ovat nesteen ja suolan poisto elimistöstä, tahdosta riippumattoman eli sympaattisen hermoston toiminnan vähentäminen sekä verisuonien laajentuminen. Näillä keinoilla sydämen kuormitus vähenee, syke laskee ja myös suonissa kiertävän veren määrä vähenee. Yhdessä nämä muutokset alentavat verenpainetta ja suojaavat aivojasi.

Mistä tietää, että lääke toimii? Mittaamalla verenpainetta säännöllisesti. Mittaa kotona ja mittauta vastaanotoilla. Vain niin voit varmistua lääkkeen tehosta. Toisinaan käy niin, että lääkkeiden teho hiipuu ajan kanssa ja lääkitystä on siksi muutettava. Jos epäilet näin käyneen, varaa aika lääkärille ja ota mukaasi kahden edellisen viikon mittaustulokset.

Toisinaan käy niin, että verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen ei liikunta oikein kulje entiseen malliin. Tämä johtuu siitä, että lääke suojaa verisuoniasi estämällä liian kovan kuormituksen ja sykkeen nousun. Jos jarruttelu häiritsee tavallista arkeasi, voi lääkäri määrätä sinulle lääkityksen, joka soveltuu paremmin raskasta liikuntaa harrastavalle.

Kohonnut verenpaine ja siihen määrätyt lääkkeet ovat siitä kumma juttu, että kumpikaan ei elimistössä tai olossa oikein tunnu missään. Siksi paineita pitää seurata säännöllisesti mittarilla. Jos verenpainelukemat ovat lääkkeen kanssa ihanteelliset, jatka samaan malliin. Älä koskaan lopeta lääkitystä ominpäin.