Verenpaine

Verenpaine on pääasia

Verenpaineella tarkoitetaan verisuonissasi vallitsevaa painetta. Sydämesi toimii eräänlaisena pumppuna, joka pumppaa veren kierrokselle valtimoihin.

Verenpaine ilmoitetaan aina lukuparina (esim. 135/85 mmHg). Suuremmasta luvusta puhutaan kansankielellä yläpaineena (ammattikielellä systolinen paine) ja pienemmästä luvusta alapaineena (diastolinen paine). Kummankin on tärkeää olla alle 135/85 mmHg.

135/85 mmHg on käypä luku sen arviointiin onko verenpaineesi turvallisella tasolla. Luvun yli menevät lukemat kertovat kohonneesta verenpaineesta. Vaikka verenpaineesi olisi koholla tai jopa vaarallisen korkea, et todennäköisesti huomaa sitä arjessasi ja voinnissasi mitenkään. Mutta käytännössä se on kuin pumpattava rengas, joka paineen kasvaessa liian suureksi saattaa räjähtää. Tässä tapauksessa räjähdysvaarassa ovat aivosi.

Kyllä, aivosi. Jatkuva korkeapaine haurastuttaa ja rasvoittaa aivojesi suonistoa. Kohonnut verenpaine onkin ylivoimaisesti tärkein hoidettavissa oleva riskitekijä, joka altistaa sekä aivoinfarktille että aivoverenvuodolle. Se kannattaa siis suosiolla hoitaa ajoissa kuntoon.

Verenpaine ei ole aina sama, vaan se vaihtelee eri tilanteissa ja vuorokauden aikojen mukaan. Yöllä paine on yleensä 10–20 prosenttia matalampi kuin päivällä. Myös rasittava liikunta nostaa verenpainetta, samoin suuret tunteet, ilot ja surut. Olennaista on, että verenpaine ei jää pysyvästi korkealle, vaan palautuu normaaliksi, kun rasittava tilanne menee ohi. Verenpaineen mittaaminen kannattaakin suorittaa heti aamulla tai rauhallisena hetkenä päivällä.

Kohonnut verenpaine johtuu useimmiten elämäntavoista. Hyvä uutinen on, että voit vaikuttaa verenpainetasoihisi omilla valinnoillasi. Verenpaineen tunnetuimpia kohottajia ovat ylipaino, runsas suolan käyttö, vähäinen liikunta, tupakointi, alkoholi ja stressi sekä masennus. Yllättäviä, mutta ei tavattomia paineennostajia ovat myös lakritsi ja salmiakki. Joissakin tapauksissa korkea verenpaine kulkee perintönä suvussa. Jos et saa kohonnutta verenpainetta kuriin elämänmuutoksilla, kannattaa ottaa suosiolla käyttöön verenpainelääke. Se on tarvittaessa hyvä tapa suojata aivosi suuremmilta vahingoilta.