Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Tällä sivustolla käytetään evästeitä

Tämä sivusto hyödyntää toiminnan kannalta välttämättömiä evästeitä sekä sivuston kehittämisen mahdollistavia tilastointievästeitä. Joidenkin sisältöjen näyttäminen voi lisäksi edellyttää markkinointievästeiden hyväksymistä. Lue lisää käyttämistämme evästeistä.​​​​​​

Evästeasetuksesi on tallennettu.

Hiilihydraatit voivat vaikuttaa myös verenpaineeseen

Julkaistu 23.2.2021

Hiilihydraattien laatu ja määrä voivat vaikuttaa siihen, miten todennäköisesti ihminen sairastuu kohonneeseen verenpaineeseen, tuore tutkimus vihjaa.

Yli 12 000 kiinalaisaikuisen seurantatutkimuksessa sekä hyvin runsas että vähäinen hiilihydraattien käyttö liittyivät kohonneen verenpaineen riskiin. Samoin vähäinen hyvälaatuisten hiilihydraattien kuten kasvisten ja runsas ravitsemuksellisesti köyhien hiilihydraattien kuten valkoisen jauhon käyttö liittyivät suurentuneeseen riskiin. Tutkimus julkaistiin Hypertension-lehdessä.

Kiinalaisten havainnot tukevat aiempaa tutkimusnäyttöä, jonka perusteella kasvikset ja kasvispainotteinen ruokavalio auttavat verenpaineen hallinnassa. Ne myös viittaavat siihen, että verenpaineen kannalta suotuisinta on, jos hiilihydraatit muodostavat noin puolet energian saannista.

Kohonnutta verenpainetta potee puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Se on aivoverenkiertohäiriöiden merkittävin hoidettavissa oleva riskitekijä.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16751)
https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.120.16751