Kaliumin saanti jää alle suosituksen valtaosalla ihmiskunnasta

Julkaistu 14.8.2023

Kaliumin riittävä saanti pienentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta suurin osa maailman väestöstä saa sitä ruoastaan liian vähän. Ainoastaan Itä-Euroopassa kaliumin saanti on suositusten mukaisella tasolla.

Tiedot käyvät ilmi 104 tutkimusta ja 52 maata kattavasta katsauksesta, joka koostui yli 1,6 miljoonan ihmisen terveystiedoista.

Analyysin perusteella kaliumin saanti jää keskimäärin 2,25 grammaan päivässä, kun WHO suosittelee vähintään 3,5 grammaa. Suositusten tasolla ovat vain osa Itä-Euroopan maista, mutta muu Eurooppa ei jää kovin kauas. Vähäisintä kaliumin saanti on Aasiassa, vain 1,9 grammaa päivässä.

Suomessa keskimääräinen kaliumin saanti oli tässä aineistossa 3,3 grammaa päivässä.

Kaliumin saannin lisääminen on tutkimusten valossa hyödyksi etenkin väestöissä, joissa kaliumin saanti on vähäistä ja suolan käyttö runsasta. Kalium vähentää suolan terveyshaittoja. Tämän vuoksi mineraalisuola, jossa osa natriumista on korvattu kaliumilla, auttaa laskemaan verenpainetta ja siten myös ehkäisemään etenkin sydän- ja verisuonitauteja ja niistä johtuvia kuolemia.

Kaliumia on paljon muun muassa kasviksissa, hedelmissä ja pähkinöissä.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(European Journal of Nutrition 2023;62:2027–2037)
https://doi.org/10.1007/s00394-023-03128-6