Korkea verenpaine suurentaa myös muistioireiden riskiä

Julkaistu 17.11.2020

Lievä muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä kehittyy todennäköisemmin henkilöille, joilla on runsaasti sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Varsinkin korkea verenpaine suurentaa riskiä, uudet tutkimustulokset osoittavat.

Tulosten perusteella kognitiivisen heikentymän todennäköisyys on sitä suurempi mitä useampia riskitekijöitä samalle potilaalle on kasaantunut. Henkilöistä, joilla ei ollut lainkaan sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä, vain 4 prosenttia sairastui lievään kognitiiviseen heikentymään. Sen sijaan potilaista, joilla oli neljä riskitekijää, diagnoosin sai 16 prosenttia.

Suurin yksittäinen vaikutus oli korkealla verenpaineella. Sitä potevista 12 prosentilla todettiin lievä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä. Muut tarkastellut riskitekijät olivat lihavuus, vähäinen liikunta, diabetes, korkea ikä ja kolesteroliongelmat.

Journal of Hypertension -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 4 600 potilaan aineistoon.

Tulokset vahvistavat näyttöä elintapojen merkityksestä muistisairauksien kehittymisessä. Keskeisimmät dementialle altistavat riskitekijät ovat tutkimusten perusteella alhainen koulutustaso, korkea verenpaine, tupakointi, kuulovammat, lihavuus, masennus, vähäinen liikunta, diabetes ja vähäiset sosiaaliset suhteet. Myös liiallinen alkoholin käyttö, aivovammat sekä ilmansaasteet altistavat muistisairauksille.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista. Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Hypertension 2020;DOI:10.1097/HJH.0000000000002588)https://doi.org/10.1097/HJH.0000000000002588