Lapsen verenpaineeseen voidaan vaikuttaa

Julkaistu 7.12.2020

Jo lapsuudessa kohoava verenpaine voi tutkimusten mukaan ennakoida terveysongelmia aikuisiässä ja siksi sen estäminen olisi toivottavaa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsen verenpaineen kohoamista voidaan kyllä ehkäistä, mutta raskauden aikaisiin seikkoihin on vaikeampi vaikuttaa.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä, ja siihen osallistui 1 600 lasta ja äitiä. Lapsia seurattiin kuusivuotiaaksi.

Aineisto osoitti useita riskitekijöitä, jotka liittyivät lapsen korkeampaan verenpaineeseen kuuden vuoden iässä. Näitä olivat äidin lihavuus ennen raskautta, äidin korkea verenpaine, lapsen alhainen syntymäpaino, ennenaikaisuus ja lyhyt raskauden kesto, alle kuukauden kestänyt imetys ja lapsen painon nopea nousu 2–6-vuotiaana.

Yhteydet havaittiin riippumatta lapsen iästä, sukupuolesta, pituudesta ja painoindeksistä sekä äidin koulutustasosta.

Tulokset osoittavat useita keinoja, joilla voi pienentää lapsen verenpaineen kohoamisen riskiä. Tukemalla raskautta suunnittelevia äitejä painonhallinnassa ja laihduttamisessa pienennetään äidin lihavuuteen liittyvää riskiä ja saadaan myös äidin verenpainetta laskettua. Lisäksi imettämisen tukeminen ja pidentäminen ja lapsen painonnousuun reagoiminen auttavat.

Uutispalvelu Duodecim

(Journal of the American Heart Association 2020;9:e18089)

https://doi.org/10.1161/JAHA.120.018089