Mineraalisuola vähentää aivoverenkiertohäiriöitä

Julkaistu 3.9.2021

Mineraalisuola, jossa osa natriumista on korvattu kaliumilla, voi auttaa verenpaineen laskemisessa ja pienentää riskiä sairastua aivoverenkiertohäiriöihin ja sydän- ja verisuonitauteihin. Suomessa mineraalisuolaa myydään usein nimellä Pan- tai Seltin-suola.

Sekä suolan ja natriumin vähentämisen että kaliumin lisäämisen ruokavalioon on kummankin osoitettu alentavan verenpainetta, mutta tutkimusnäyttö etenkin mineraalisuolan tehosta sairauksien ehkäisemisessä on ollut vähäisempää.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, jossa 21 000 kiinalaista alkoi käyttää joko mineraalisuolaa tai jatkoi tavallisen suolan käyttöä. Mineraalisuolassa oli 75 prosenttia natriumkloridia ja 25 prosenttia kaliumkloridia. Osallistujat olivat keskimäärin 65-vuotiaita, ja heistä 73 prosenttia oli sairastanut aivoverenkiertohäiriön aiemmin ja 88 prosentilla oli kohonnut verenpaine.

Verrattuna tavallista suolaa käyttäneisiin mineraalisuolaan vaihtaneiden riski sairastua aivoverenkiertohäiriöön oli 14 prosenttia pienempi. Myös vakavat sydän- ja verisuonitautioireet ja kuolleisuus olivat heillä harvinaisempia viiden vuoden seurannassa. Mineraalisuolan käyttöön ei liittynyt haittavaikutuksia.

Seurannan aikana osallistujista yli 3 000 sairastui aivoverenkiertohäiriöön, noin 4 000 kuoli ja yli 5 000 sai vakavan sydän- ja verisuonitautioireen.

Tulokset osoittavat mineraalisuolan auttavan riskipotilaita verenpaineen hallinnassa ja sairauksien ehkäisyssä, jos sillä korvaa tavallisen suolan. Suomalaiset saavat yleensä riittävästi kaliumia ruoastaan, mutta natriumin saannin vähentäminen olisi monille paikallaan. Mineraalisuolassa on noin puolet vähemmän natriumia kuin tavallisessa suolassa.

Suomalaiset syövät suolaa kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan. Suurin osa suolasta saadaan ravintolaruoasta ja tuotteista, joihin se on lisätty jo valmiiksi.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2021;DOI:10.1056/NEJMoa2105675)
https://doi.org/10.1056/NEJMoa2105675