Verenpaineen vuorokausimittaus antaa parhaan kuvan iäkkään aivoverenkiertohäiriöriskistä

Julkaistu 9.8.2021

Kohonnut verenpaine on tunnettu aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä, mutta parhaan kuvan riskistä saa vain verenpaineen vuorokausimittauksella. Lääkärin vastaanotolla tehdyt mittaukset eivät ole yhtä hyviä.

Hypertension-lehden julkaisemassa tutkimuksessa vastaanotolla mitatut verenpainelukemat ennustivat heikosti iäkkäiden potilaiden riskiä sairastua vajaan kymmenen vuoden seurannan aikana.

Sen sijaan kannettavalla verenpainemittarilla saadut vuorokausilukemat tunnistivat huomattavasti varmemmin potilaat, jotka olivat suurentuneessa aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Vuorokausimittauksissa riski liittyi korkeaan systoliseen ja etenkin korkeaan diastoliseen verenpaineeseen.

Vuorokausimittausten paremmuudesta on saatu näyttöä aikaisemminkin. Niiden avulla tunnistetaan myös riskipotilaat, joiden verenpaine on normaali lääkärin vastaanoton mittauksissa, mutta korkea muulloin.

Tutkimukseen osallistui 816 keskimäärin 70-vuotiasta miestä ja naista. Vajaan kymmenvuotisen seurannan aikana heistä 76 sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Kohonnutta verenpainetta potee noin puolet suomalaismiehistä ja kolmannes naisista.

Uutispalvelu Duodecim
(Hypertension 2021;DOI:10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17308)
https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.121.17308