Verenpainelääkkeen voi ottaa aamulla tai illalla, ei vaikuta kuolleisuuteen

Julkaistu 10.1.2024

Verenpainelääkkeiden on ajateltu tehoavan paremmin, jos ne ottaa illalla ennen nukkumaanmenoa, mutta näkemys on kyseenalaistettu viime vuosina. Tuoreiden tulosten perusteella iltalääkitys ei vaikuta ainakaan potilaan riskiin menehtyä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tulokset perustuvat 28 000 keskimäärin 62-vuotiaan espanjalaisen verenpainepotilaan kymmenvuotiseen seurantaan, jonka aikana 4 300 potilasta menehtyi. Kuolemista 1 500 johtui sydän- ja verisuonitaudeista.

Kun potilaiden verenpainetasot ja muita taustamuuttujia huomioitiin analyysissa, riski menehtyä seurannan aikana oli yhtä suuri tai pieni riippumatta siitä ottiko potilas verenpainelääkkeensä aamulla vai illalla.

Muutama vuosi sitten Lancet-lehti raportoi tutkimuksesta, jossa verenpainepotilaat satunnaistettiin ottamaan lääkkeensä joko aamulla tai illalla, minkä jälkeen heitä seurattiin viiden vuoden ajan. Tässä tutkimuksessa lääkkeiden ottamisen ajankohta ei vaikuttanut siihen, miten todennäköisesti potilas sairastui vakavaan sydän- ja verisuonitautioireeseen. Vaikuttaakin siltä, että potilaat voivat ottaa verenpainelääkkeensä mieltymystensä mukaisesti aamulla tai illalla.

Tutkimus julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Hypertension 2024;42:260–266)
https://doi.org/10.1097/HJH.0000000000003581