Siirry sisältöön

Kahvia, teetä vai kaakaota?

21.9.2018
Kahvia, teetä vai kaakaota?

Kahvia ihanaa

Kohtuullinen kahvinjuonti voi suojata muistisairaudelta ja hidastaa muistin heikkenemistä. Tämä lienee musiikkia suomalaisen korville. Kahvin terveyshyödyistä käyty keskustelu on siis tällä hetkellä vahvasti suosituksen puolella. Suomalaisessa CAIDE-tutkimuksissa 3-5 kuppia päivässä juovilla oli 65 prosenttia pienempi riski sairastua myöhemmin muistisairauteen.

Kupillinen teetä ja sympatiaa aivoille

Tee sisältää polyfenoleihin kuuluvia flavonoideja, erityisesti katekiineja. Ne voivat alentaa verenpainetta ja parantaa aivoterveyttä sekä vähentää aivoverenkiertohäiriöriskiä. Vihreän teen käytöllä on havaittu yhteyksiä verisuoniterveyteen. Teen on sanottu vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Kaakao

Kaakaolla ja suklaalla on havaittu myönteisiä vaikutuksia sydämeen ja verisuoniin. Kaakaon flavonoidit ovat kognition kannalta eduksi. Suklaan syönnistä on vedetty yhteys myös pienempään aivoverenkiertohäiriöriskiin. Euroopan lääkeviranomainen EFSA on antanut kaakaolle ja 70 prosenttia kaakaota sisältävälle suklaalle terveysväittämän, jonka mukaan ne laajentavat verisuonia ja edistävät verenkiertoa. Vaikutus saadaan syömällä 10 grammaa tummaa suklaata päivässä.

 

Lisää aiheesta

 • Ylipaino muuttaa aivojen toimintaa

  31.1.2022

  Etenkin merkittävä ylipaino aiheuttaa reseptorikatoa aivoissa. Yllättävät tutkimustulokset välittäjäaineiden, niitä sitovien reseptoreiden sekä merkittävän lihavuuden välisestä yhteydestä hätkähdyttävät. Mutta mikä avuksi, jos syöminen karkaa käsistä?

 • Terve suu on turvallinen naapuri aivoille

  10.11.2020

  Raikas hengitys ja kaunis hymy ovat mainioita syitä hoitaa hampaita hyvin. Hampaita harjatessa hoituu kuitenkin myös tärkeä osa aivoterveyttä.

 • Kuitua, kiitos

  22.12.2019

  Kun haluaa ruokkia hyvin suolistonsa mikrobeja, kannattaa käyttää runsaasti kuitua sisältäviä ruoka-aineita, erityisesti täysjyväviljaa.

 • Hyödylliset mikrobit myös aivojen apureita

  22.12.2019

  Suoliston mikrobit ovat ahkeria apureita, jotka näyttävät vaikuttavan myös aivojen terveyteen.  

 • Voi sentään, kovat rasvat rassaavat aivoja

  5.11.2018

  Aivot tarvitsevat omega-rasvahappoja, mutta kaikissa rasvoissa niitä ei ole. Jos rasvakiintiösi täyttyy huonoista, kovista rasvoista, aivosi voivat jäädä vaille välttämättömiä omegoita. 

 • Suolisto - toiset aivomme

  21.9.2018

  On tiedetty kauan, että ihmisen hyvinvointi ja ahdistuneisuus, voivat vaikuttaa suolen toimintaan. Mutta uutta on, että informaatio kulkee myös toiseen suuntaan.

 • Pehmeät rasvat hellivät aivoja

  21.9.2018

  Aivot ovat 60-prosenttisesti rasvaa. Vyötäröllä rasva on pahasta, hermosolujen ympärille kietoutunut myeliini on pelkästään hyvästä. Rasvojen laatu on aivoille tärkeää.

 • Aivot rakastavat värikästä ruokaa

  21.9.2018

  Kannattaa syödä silmillä: värikkäissä kasviksissa on härskiintymistä estäviä aineita eli antioksidantteja. Kasviksia, hedelmiä, kasviöljyjä, kalaa ja täysjyväviljaa sisältävästä ruokavaliosta saat aivoja suojaavia ravintoaineita. 

 • Syö, että jaksat keskittyä

  21.9.2018

  Ruuan idea on pitää verensokeri tasaisena eli syödä fiksulla ruokarytmillä. Keskittymiskyvyttömyys on yksi epätasapainossa olevan verensokerin oire.

 • Vaikuta ruokavalinnoilla aivojesi terveyteen

  13.9.2018

  Syömällä aivojen kannalta terveellisesti voi vaikuttaa ratkaisevasti omaan vireystilaan ja jaksamiseen.