Aivoterveys
Terve suu on turvallinen naapuri aivoille
10.11.2020Raikas hengitys ja kaunis hymy ovat mainioita syitä hoitaa hampaita hyvin. Hampaita harjatessa hoituu kuitenkin myös tärkeä osa aivoterveyttä.
Hyvä, paha digi
18.5.2020Digilaitteet mahdollistavat yhteydenpidon poikkeusoloissa, mutta niiden liiallinen käyttö voi väsyttää. Siksi aivoja kannattaa aktivoida fyysisellä tekemisellä, kuten kävelylenkillä.
AVH:n akuuttihoito jatkuu entisellään korona-aikana
24.4.2020Aivoverenkiertohäiriöt eivät yksin lisää todennäköisyyttä sairastua koronainfektion vakavaan muotoon. Sen sijaan todellinen riski on, jos AVH-oireisiin ei haeta apua koronatartunnan pelossa.
Uuden oppiminen on parasta muistitreeniä
21.2.2020Paras tapa huoltaa ja suojata muistia on haastaa sitä ja oppia uutta. Anna oman kiinnostuksesi ohjata, mihin muistiasi käytät.
Irti ikävistä ajatuskehistä – luonto auttaa
17.1.2020Luonnossa oleilun on havaittu vähentävän kielteisiä ajatuksia ja tunteita, ja vastaavasti lisäävän myönteisiä. Jos aivosi jumittavat ikäviin ajatuskehiin, saatat saada ne uusille urille luonnossa.
Hengittele, nuuski, maista, möyryä!
16.1.2020Luontoaltistus hoitaa terveyttämme psykologisten, fysiologisten ja sosiaalisten vaikutusväylien kautta. Mutta näiden lisäksi luonnolla on meihin vielä yksi merkittävä vaikutuskanava: mikrobit.
Luonnon lahjat: happea, virikettä ja liikettä
15.1.2020Luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia on tutkittu systemaattisesti 1980-luvulta, ja 2000-luvulla tutkimus on moninkertaistunut. Yhä vahvemmin näyttää siltä, että aivoterveytemme on monin sitein kytköksissä luontoon.
Opeta aivot liikkumaan toistoilla – tai hieman huijaten
14.1.2020Haluatko saada liikunnallisen ihmisen aivot? Se onnistuu kyllä, tarvitaan vain toistoja, toistoja ja toistoja.
Luonnon lumous vapauttaa aivot
14.1.2020Yrityksetön keskittymisen tila – ei järin tuttu arjen pyörityksessä, vai mitä? Mutta kun altistat aivosi luonnolle, saattaa hämmästyä. Ehkä jopa lumoudut.
Kuitua, kiitos
22.12.2019Kun haluaa ruokkia hyvin suolistonsa mikrobeja, kannattaa käyttää runsaasti kuitua sisältäviä ruoka-aineita, erityisesti täysjyväviljaa.
Hyödylliset mikrobit myös aivojen apureita
22.12.2019Suoliston mikrobit ovat ahkeria apureita, jotka näyttävät vaikuttavan myös aivojen terveyteen.
Viisi kysymystä saunasta ja aivoterveydestä
13.6.2019Saunan lämmössä verenpaine kääntyy laskuun ja kehon omat hyvän olon hormonit saavat vallan. Saunomisen aivoterveyseduista kertoo professori ja Suomen Saunaseuran kunniapuheenjohtaja Lasse Viinikka.
Kosketus hellii aivoja
13.6.2019Stressi lievenee – verenpaine laskee. Koskettaminen on sanatonta kieltä, joka tuottaa suoranaisia terveyshyötyjä kertomalla välittämisestä ja huolenpidosta. Mutta saako kosketuksen terveysedut kerättyä myös muualta kuin merkityksellisistä ihmissuhteista?
Kun uni ei tule - viisi konstia unettomuuden omahoitoon.
4.4.2019Jos perinteiset unenhuoltokeinot on kokeiltu, on aika testata toisenlaisia, unta auttavia kotikonsteja unettomuuden selättämiseksi.