Aivoterveyttä arkeesi
Järjen ehdoilla vai tunteiden vietävissä?
8.2.2022Ilman tunteita emme kykenisi pelkäämään, rakastamaan tai suuttumaan. Mutta miten tunteet ohjaavat arkeamme ja valintojamme, ja olemmeko täysin tunteidemme vietävissä? Entä mikä rooli on älyllä ja järjenkäytöllä?
Ylipaino muuttaa aivojen toimintaa
31.1.2022Etenkin merkittävä ylipaino aiheuttaa reseptorikatoa aivoissa. Yllättävät tutkimustulokset välittäjäaineiden, niitä sitovien reseptoreiden sekä merkittävän lihavuuden välisestä yhteydestä hätkähdyttävät. Mutta mikä avuksi, jos syöminen karkaa käsistä?
Alkoholin vaikutukset eri ikäkausina
11.1.2022Maltti on valttia alkoholin käytössä iässä missä hyvänsä, ja joskus alkoholista on syytä pidättäytyä kokonaan.
Mielekkäät harrastukset hoitavat aivoterveyttä
10.1.2022Stressi lievittyy, muisti vetreytyy ja vireystila paranee – harrastaminen on monipuolista ravintoa aivoillemme. Mutta millaiset harrastukset ovat erityisen kyvykkäitä kohentamaan aivoterveyttämme? Professori, aivotutkija Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta vastaa.
Kun ei ole ketään, jolle olisi tärkeä – mistä lievitystä yksinäisyyteen?
16.12.2021Yksinäisyys on vaikea ja syvä tunne, joka voi viedä pohjalle, masentaa ja sairastuttaa. Yksinäisyyttä vastaan on mahdollista taistella, kun lähtee etsimään polkuja ulos yksinäisyyttä ylläpitävästä labyrintista.
Aivot ja keho hälytystilassa – pitkittyneen stressin terveyshaitat
9.12.2021Jatkuva stressi horjuttaa muistia ja keskittymiskykyä, heikentää unenlaatua ja pitää yllä levotonta ja ärtynyttä mielialaa. Onneksi stressiä on mahdollista lievittää – mutta miten? Psykologian tohtori, vanhempi tutkija Sampsa Puttonen Työterveyslaitokselta vastaa.
Itsekontrolli – mitä se on?
7.12.2021Elämämme on täynnä tilanteita, jossa mielenkiintomme kohteet vetävät meitä eri suuntiin. Silloin kysytään itsekontrollia. Mutta voiko itsekontrollia opetella?
Kun some koukuttaa
3.12.2021Sosiaalinen media on nopean mielihyvän lähde, jossa tykkäyksistä ei ole puutetta. Kun some alkaa hallita ajatuksia, unta ja ajankäyttöä, ollaan jo vaarallisilla vesillä. Miten irti somekoukusta?
Totta vai tarua nuuskan aivoterveysvaikutuksista
3.12.2021Uni häiriintyy, verisuonten terveysriskit kasaantuvat ja riippuvuus syö mielialaa. Nuuskan käyttö vaikuttaa aivoterveyteen monin eri tekijöin – tupakan tavoin. Farmakologian dosentti Outi Salminen Helsingin yliopistosta kertoo, mistä nuuskan haitoissa on kyse.
Irti murehtimisen noidankehästä
23.11.2021Pelot, huolet ja murheet voivat kroonistuessaan horjuttaa mielialaa, syödä yöunet ja suistaa masennukseen. Turhasta vatvomisesta on onneksi mahdollista päästä eroon. Psykoterapeutti kertoo, miten.
Aivoergonomiasta kevennystä työn kuormittavuuteen
12.11.2021Työelämän vaatimukset haastavat aivojamme enemmän kuin koskaan. Siksi aivojen hyvinvoinnista on syytä pitää huolta siinä missä fyysisestä jaksamisestakin. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija kehottaa etsimään apua aivoergonomiasta.
Taiteilijoiden aivoterveys
8.11.2021Taide ja kulttuuri tuottavat elämyksiä, mielihyvää ja aivoterveyttä monelle. Haastattelusarja tutkii taidealan ammattilaisten omaa näkemystä aivoterveydestä.
Lataa aivosi luonnossa
25.8.2021Suomen luonto- ja retkeilykeskus Haltiassa on avattu näyttely, joka johdattaa tutustumaan luonnon hyvää tekeviin vaikutuksiin.
Hyvää aivoterveyttä arkeen
29.3.2021