Aivoterveyttä arkeesi
Palautteella on iso merkitys työntekijälle
6.6.2023”Hyvin tehty!” Palautteen ja kiitoksen ei tarvitse olla ylenpalttista, mutta pienikin huomionosoitus merkitsee työntekijälle paljon. Se kertoo, että hänen työpanoksensa on noteerattu. Palautteen saaminen antaa energiaa ja motivoi työntekijää jatkossakin.
Työyksinäisyys syö terveyttä ja mielialaa
5.6.2023Työyksinäisyys voi nakertaa etätöitä tekevän tai yksinyrittäjän terveyttä ja henkistä hyvinvointia. Mutta yksinäisyyttä voi potea myös työpaikalla, muiden työntekijöiden ympäröimänä. Mikä avuksi työyksinäisyyteen?
Totta vai tarua aivoterveellisestä ravitsemuksesta
2.6.2023Se, mikä on hyväksi sydämelle, on hyväksi aivoillekin. Aivoterveyttä voi vaalia myös sydänystävällisellä ruoalla.
10 käytännön vinkkiä sosiaalisen median käytön vähentämiseen
12.5.2023Sosiaalinen media on nykyään kiinteä osa monen ihmisen arkea, mutta sen käytöstä voi tulla helposti liian suuri osa päivittäistä elämää. Liiallinen sosiaalisen median käyttö vaikuttaa negatiivisesti aivojen terveyteen ja hyvinvointiin, joten sen vähentäminen on tärkeää.
Pitkää ikää ja terveyttä kulttuurista
21.2.2023Eläkeläiskuorot, urheiluseurojen talkoot, vapaaehtoistyö ja pappojen peli-illat. Nämä ja tuhannet muut yhdessä tekemisen muodot voi laskea kulttuuriharrastuksiksi. Tutkimukset osoittavat, että kulttuuri tuottaa terveyttä ja pidentää ikää.
Aivoystävällinen työyhteisö hoivaa myös työntekijän henkistä aivoterveyttä
16.2.2023Työ itsessään ei suinkaan aina ole se työntekijää kuormittava juttu – työskentelyolosuhteet sen sijaan ovat. Miten aivojen hyvinvointia voisi suomalaisilla työpaikoilla kohentaa? Mikä auttaisi työntekijää jaksamaan?
Mielekäs työ palkitsee myös aivojen tasolla
9.2.2023Jos elämämme peruspalikat ovat kunnossa, aivomme halajavat myös henkisiä virikkeitä. Työ on usein isossa roolissa merkitysten antajana. Mitä mielekkäämpänä työtämme pidämme, sitä herkemmin se laukaisee myös aivojemme ikivanhan palkkiojärjestelmän.
Aivojen kehitys sikiöajasta murrosikään
6.2.2023Aivojen muovautuminen ei lopu koskaan – ja vielä vanhanakin ihminen oppii uutta. Suurimmat harppaukset aivojen kehityksessä tapahtuvat kuitenkin kohdussa sekä vauva-, leikki-, koulu- ja murrosiässä.
Miten aivot sopeutuvat työelämän vaatimuksiin?
17.1.2023Työelämä muuttuu vauhdilla, mutta aivomme sopeutuvat muutokseen hyvin hitaasti. Jatkuva stressi ja keskeytykset eivät sovi aivoille, toteaa aivotutkija Minna Huotilainen. Kuuntele koko podcast.
Aivot ovat seksin moottori
17.1.2023Seksi ei ole pelkkää kestävyysliikuntaa, vaan huikeaa kokonaisvaltaista kehon ja mielen huoltoa. Se paitsi lievittää stressiä ja ahdistusta, myös parantaa unenlaatua ja mielialaa. Rakastellessa elimistöön vapautuu hormonicocktail, jolla on kehon hyvinvoinnille suotuisia vaikutuksia.
Aivoterveys rakentuu yhdessä
29.11.2022Parasta aivoterveyden edistämistä on ottaa elämä sopivan rennosti. Kansallinen aivoterveysohjelma nostaakin esiin muun muassa levon ja ilon merkitystä.
Aivojen kuona-aineet – mitä ne ovat ja miten niistä pääsee eroon?
14.9.2022Aivoissa syntyy päivittäin erilaisia aineenvaihduntatuotteita, joista on päästävä eroon, jotta aivot voisivat hyvin. Kuona-aineiden poistamisesta huolehtii aivojen oma viemäriverkosto – mutta mitä tapahtuu, jos aivot eivät kunnolla puhdistaudukaan?
Pitkittyneet hermosto-oireet joskus hankalia: Korona heikentää tutkitusti aivoterveyttä
14.9.2022Pitkittynyt korona vaikuttaa myös kognitiivisiin kykyihin, kuten muistiin ja keskittymiseen. Koronan aivo-oireet menevät yleensä ajan saatossa ohi, mutta jälkiäkin voi jäädä, kertoo neurologian professori Risto O. Roine.
Vagushermot – isossa roolissa stressinhallinnassa
15.8.2022Kun vauhti kiihtyy, vagushermot painavat jarrua. Mielenhallinnassa ja stressinsiedossa onkin pitkälti kyse tahdosta riippumattoman hermoston kahden eri puoliskon välisestä tasapainoilusta. Voit itsekin rauhoittaa hermojasi esimerkiksi hengitysharjoituksin.
Järjen ehdoilla vai tunteiden vietävissä?
8.2.2022Ilman tunteita emme kykenisi pelkäämään, rakastamaan tai suuttumaan. Mutta miten tunteet ohjaavat arkeamme ja valintojamme, ja olemmeko täysin tunteidemme vietävissä? Entä mikä rooli on älyllä ja järjenkäytöllä?