Siirry sisältöön

10 käytännön vinkkiä sosiaalisen median käytön vähentämiseen

12.5.2023
10 käytännön vinkkiä sosiaalisen median käytön vähentämiseen

Sosiaalinen media on nykyään kiinteä osa monen ihmisen arkea, mutta sen käytöstä voi tulla helposti liian suuri osa päivittäistä elämää. Liiallinen sosiaalisen median käyttö vaikuttaa negatiivisesti aivojen terveyteen ja hyvinvointiin, joten sen vähentäminen on tärkeää.

Tässä artikkelissa esittelemme konkreettisia toimia, joilla voit vähentää sosiaalisen median käyttöä ja parantaa aivojesi hyvinvointia.

1. Aseta tavoitteita ja rajoituksia

Tehokas tapa vähentää sosiaalisen median käyttöä on asettaa tavoitteita ja rajoituksia sen käytölle. Mieti, kuinka paljon aikaa haluat viettää sosiaalisessa mediassa päivittäin ja aseta itsellesi tavoite tämän ajan pitämisestä. Voit myös asettaa rajoituksia tietyille ajankohdille tai päiville, jolloin et käytä sosiaalista mediaa ollenkaan. Tavoitteiden ja rajoitusten asettaminen voi auttaa sinua hallitsemaan sosiaalisen median käyttöäsi paremmin.

2. Käytä sovelluksia, jotka auttavat vähentämään sosiaalisen median käyttöä

On olemassa monia sovelluksia, jotka voivat auttaa sinua vähentämään sosiaalisen median käyttöäsi. Nämä sovellukset voivat esimerkiksi seurata sosiaalisen median käyttöäsi ja ilmoittaa, kun olet ylittänyt tietyn käyttöajan tai rajoituksen. Ne voivat myös blokata tietyt sovellukset tietyiksi ajoiksi tai antaa sinulle muistutuksia lopettaa sosiaalisen median käyttö ennen nukkumaanmenoa. Kokeile eri sovelluksia ja valitse sopiva sinulle.

3. Poista sovellukset puhelimesta

Sosiaalisen median sovellusten poistaminen puhelimesta voi auttaa vähentämään sen käyttöä. Kun sovellukset eivät ole helposti saatavilla, on todennäköisempää, että käytät niitä vähemmän. Voit myös käyttää puhelimen käyttöaikarajoituksia, joiden avulla voit asettaa ajan, jonka voit käyttää tietyille sovelluksille päivittäin.

4. Etsi vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa

Jos sosiaalinen media vie suuren osan vapaa-ajastasi, etsi vaihtoehtoisia tapoja viettää aikaa, esimerkiksi lukeminen, kävely, pyöräily, kokkaaminen, musiikin kuuntelu tai harrastusten aloittaminen. Kun löydät muita tapoja viettää aikaa, sosiaalisen median käytöstä luopuminen voi olla helpompaa. Lisäksi saatat löytää uusia harrastuksia tai aktiviteetteja, jotka tuovat sinulle enemmän iloa ja hyvinvointia kuin sosiaalinen media.

5. Muokkaa sosiaalisen median sisältöä

Sosiaalisen median sisällön muokkaaminen voi auttaa vähentämään sen käyttöä. Voit esimerkiksi poistaa sellaiset tilit, joiden sisältö ei kiinnosta sinua tai joita et tarvitse. Voit myös rajoittaa aikaa, jonka käytät tiettyjen sisältöjen katsomiseen tai selata sisältöä ilman ääntä, jolloin se ei ole yhtä houkuttelevaa.

6. Ole tietoinen sosiaalisen median vaikutuksista aivoihin

Sosiaalisen median käyttö vaikuttaa aivoihin monin tavoin, jotka voivat vaikuttaa hyvinvointiin negatiivisesti. Esimerkiksi jatkuva ilmoitusten tarkistaminen ja uusien sisältöjen seuraaminen aiheuttaa keskittymisvaikeuksia ja häiritsee muistia. Myös sosiaalisen median kautta tapahtuva vuorovaikutus voi aiheuttaa stressiä ja ahdistusta.

7. Laita laitteet sivuun ennen nukkumaanmenoa

Tutkimukset osoittavat, että älylaitteiden käyttö ennen nukkumaanmenoa voi vaikuttaa unen laatuun negatiivisesti. Kehosi ja aivosi tarvitsevat aikaa rentoutumiseen ennen nukkumaanmenoa, joten laita puhelin, tabletti ja muut laitteet sivuun vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.

8. Jätä puhelin kotiin

Jos lähdet esimerkiksi lyhyelle kävelylle tai kauppaan, jätä puhelin kotiin tai lukitse se kaappiin. Näin vältät kiusauksen tarkistaa sosiaalisen median ilmoituksia tai uusia päivityksiä. Puhelimen jättäminen kotiin voi myös auttaa sinua nauttimaan hetkestä enemmän ja keskittymään ympärilläsi olevaan maailmaan.

9. Harjoittele tietoista läsnäoloa

Tietoinen läsnäolo tarkoittaa läsnäoloa hetkessä, ilman häiriöitä ja poissaolevaa mieltä. Se voi auttaa sinua vähentämään sosiaalisen median käyttöä, sillä saatat huomata, että käytät sosiaalista mediaa automaattisesti ilman, että edes huomaat sitä. Tietoisen läsnäolon harjoitukset, kuten meditaatio ja hengitysharjoitukset, voivat auttaa sinua keskittymään hetkeen ja vähentämään mielen harhailua. Kun olet tietoisesti läsnä, saatat huomata, että et kaipaa sosiaalista mediaa yhtä paljon kuin aiemmin ja voit paremmin hallita sen käyttöä.

10. Hae apua tarvittaessa

Jos tunnet, että sosiaalisen median käyttö hallitsee elämääsi ja on vaikea lopettaa sen käyttöä, voit hakea ammattilaisen apua. Psykologi tai terapeutti voi auttaa sinua tunnistamaan, miksi käytät sosiaalista mediaa niin paljon ja antaa sinulle keinoja sen käytön vähentämiseksi.


Kuva: Mostphotos

Lisää aiheesta